Ta tvoja barka mala

Nova generacija luksuznih jahti oduzima dah

Najnovija generacija luksuznih jahti plijeni pozornost raskošnim uređenjem i vrhunskim performansama.

AEOLUS

Nizozemski brodograditelj Oceanco predstavio je 131 metar dugu jahtu Aeolus (nazvanu prema starogrčkom bogu vjetra Eolu), organskog oblika i eco-friendly uređenja čiji je dizajn nadahnut jedrilicom J klase iz prošlog stoljeća. Ima tri različite, slojevite palube obložene staklom te veliku, nenatkrivenu terasu na pramcu i krmi. U interijerima čije minimalističko uređenje potpisuje londonski studio Njord by Bergman Design House korišteni su eco-friendly materijali kao što su organski uzgojen pamuk i veganska koža. Ima prostrani apartman za vlasnika jahte smješten u prednjem dijelu plovila te nekoliko manjih apartmana za goste.

image
OCEANCO/FERRARI/PROFIMEDIA OCEANCO/FERRARI/PROFIMEDIA
image
OCEANCO/FERRARI/PROFIMEDIA OCEANCO/FERRARI/PROFIMEDIA
image
OCEANCO/FERRARI/PROFIMEDIA OCEANCO/FERRARI/PROFIMEDIA

ELEUTHERA

Nazvanu prema najvećem otoku Bahama, 111-metarsku jahtu osmislio je Juan Cayo Azcarate, bivši profesionalni vozač automobilskih utrka, a sagrađena je u tvrtki Brythonic Yachts i Sea-Horse Yahts. Ima 11 raskošnih kabina za 22 gosta te prostor za čak 31 člana posade. Prostorom dominira glavni apartman veličine 235 četvornih metara na gornjoj palubi te pet VIP apartmana uređenih u suvremenom stilu. Vlasnici i njihovi gosti imaju na raspolaganju i kozmetički salon, teretanu, spa, sobe za masažu, unutarnju i vanjsku kinodvoranu te biljarsku salu.

image
JUAN CAYO AZCARATE/AZCARATE DE JUAN CAYO AZCARATE/AZCARATE DE
image

JUAN CAYO AZCARATE/AZCARATE DE JUAN CAYO AZCARATE/AZCARATE DE

ENTERPRISE

Dizajner Anthony Glasson je, nadahnut SF serijom ‘Zvjezdane staze‘, osmislio 84 metra dugu jahtu šiljastog pramca poput igle, na kojoj se nalazi nekoliko paluba te zatvorena terasa s jacuzzijem i staklenim krovom na vrhu plovila. Glavni apartman i kabine za goste su minimalističkog dizajna, a u uređenju su korišteni raskošni materijali kao što su mramor, ebanovina i pozlata. Prostorom dominira prostrani dnevni boravak za vlasnika jahte i goste, a ima i teretanu, vanjski i unutarnji bazen te salon za uljepšavanje.

image
ANTHONY GLASSON/M51 YACHTS/F ANTHONY GLASSON/M51 YACHTS/F

DECADENCE

Jahta duga 80 metara koju je dizajnirao Britanac Andy Waugh nadahnuta je automobilima iz 20-ih godina prošlog stoljeća. Dok plovi, naime, izgleda kao da ima četiri kotača, a riječ je o cilindričnim trupovima nalik na kotače pričvršćenim za glavni trup. Ima dvostruki trup poput katamarana, što je novina u sektoru luksuznih plovila, jer Waugh tvrdi da je zahvaljujući tome mogućnost prevrtanja i potapanja manja za 70 posto. Jahta se trenutno gradi u bremenskom brodogradilištu Dörries Yachts prema narudžbi anonimnog američkog multimilijardera, a trebala bi biti gotova 2025.

image
ANDY WAUGH YACHT DESIGN/FERRAR ANDY WAUGH YACHT DESIGN/FERRAR
Linker
22. travanj 2024 13:54