iStock
PUTNICI DILJEM SVIJETA SU ODLUČILI

Ovo su zemlje za putovanja u kojima su domaćini najsrdačniji

Kultura, arhitektura, stara gradska jezgra, hrana pa čak i vrijeme mogu utjecati na dojam koji ostavlja odabrana destinacija za putovanja. Ono što ipak čini dušu svakog grada su ljudi, njegovi lokalni stanovnici, a savjet dobrog i upućenog domaćina 'zlata vrijedi'.

Vjerojatno najbolja osoba za otkrivanje skrivenih gradskih dragulja i dobro čuvanih tajni je ona koja zaista i živi u tom gradu, njegov lokalni stanovnik. Putnici iz cijelog svijeta su svoja iskustva odlučili podijeliti s čitateljima popularne stranice za putovanja Booking.com. Tako je nastala lista najpopularnijih zemalja gdje su domaćini najsrdačniji.

Zemlje koje trenutno uvjerljivo drže prve tri pozicije su Sjedinjene Američke Države (nažalost trenutno omražene zbog kontroverzne politike), Francuska i Ujedinjeno kraljevstvo.

Ako vas put odvede u SAD, pet je gradova gdje se svakako isplati upoznati lokalca. Orlando je grad po mjeri za obiteljska putovanja s brojnim tematskim parkovima i golf terenima, grad prepoznatljiv po mostu Golden Gate već odavna slovi kao najopušteniji američki kutak, u Chicagu vlada vrlo 'prizemna' atmosfera uz mnoštvo zanimljivosti iz kulture, najjužnija točka zemlje Key West će vas prigrliti s puno sunca i lijepih plaža, a blaga klima San Diega privući da istražite umjetnost kojom obiluje.

iStock
San Francisco

Francuskom šarmu rijetko tko uspije odoliti, ali postoje gradovi u kojima vlada simpatičnija atmosfera nego u ostatku zemlje. Naravno iskustva su vrlo osobna stvar no vrijedi pročitati. Lyon je gastro središte čija arhitektura impresionira turiste, Nica je francuski dragulj s juga koji se barem jednom u životu treba posjetiti, a Strasbourg dobro uščuvan srednjovjekovni kutak. Putnici su također odabrali grad prepoznatljive boje vina Bordeaux i prijestolnicu Pariz kao gradove tople i srdačne energije.

iStock
Strasbourg

Čini se kako Britanci koje često percipiraju kao 'hladan' i suzdržan narod ipak nisu toliko podložni stereotipu. Liverpool slovi za jedan od gradova gdje će vas lokalni stanovnici razoružati srdačnošću, a za njime nimalo ne zaostaje niti Glasgow. Njih u stopu prate Manchester gdje prevladava specifičan spoj industrijske prošlosti i modernog, York čija bogata povijest i tradicija se daju razgledati kroz brojne znamenitosti i arhitekturu i na kraju britanska obala gdje se nalaze Brighton & Hove koji nude doživljaj zanimljivog noćnog života.

iStock
Glasgow

Linker
19. travanj 2024 17:15