TZ GRADA JASTREBARSKOG
ODMOR NA KONTINENTU

Pet lokacija zbog kojih ćete se zaljubiti u Jastrebarsko

Jaskanski kraj sve je popularnije turističko odredište: donosimo popis najboljih mjesta za ljubitelje prirodnih ljepota, kulturnopovijesnih znamenitosti te vrhunske enogastronomije.

Jaskanski kraj sve je popularnije turističko odredište: donosimo popis najboljih mjesta za ljubitelje prirodnih ljepota, kulturnopovijesnih znamenitosti te vrhunske enogastronomije.

JAPETIĆ

Tko želi pronaći osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana, maknuti se od gradske vreve i planinariti, neka se zaputi na Japetić. Najviši vrh Samoborskog gorja je zbog očuvanih prirodnih ljepota proglašen rezervatom šumske vegetacije, a na njegovom je vrhu željezna 12-metarska piramida koja služi kao vidikovac. Još više očarava pogled s terase planinarske kuće na Žitnici, gdje se za lijepa vremena vide Pokuplje, Žumberak, Klek pa čak i Alpe. Ondje se mogu kušati i ukusna domaća jela - purica s mlincima, grah s kobasicom, slane i slatke štrudle... Suvišne kalorije potrošite hodanjem po dobro označenim stazama, a ljubitelje adrenalinskih aktivnosti oduševit će paragliding.

image

Japetić privlači i ljubitelje paraglidinga

TZ GRADA JASTREBARSKOG

PLEŠIVICA

Dio Samoborskog gorja je i Plešivica, svojevrsni simbol vinogradarstva i vinarstva jaskanskog kraja. Uzgoju vinove loze, koja se ondje sadi od pamtivijeka, pogoduje kvalitetna zemlja i velik broj sunčanih dana u godini pa nije neobično što ovaj zeleni raj uspoređuju s francuskom regijom Champagne. Ondje ima mnogo vrhunskih proizvođača vina i pjenušaca, a i gastronomija je na visini. Pritom vas ne mora brinuti ako popijete čašicu više, jer na Plešivici možete i prespavati. Sve je više luksuznih kuća za odmor, koje su spoj tradicije i suvremenosti, a idealne su za one koji ne vole ljetne gužve. Pritom većina ima bazene pa se možete rashladiti i bez odlaska na more.

image

Plešivica je poznata po vinogradima i kućama za odmor

TZ GRADA JASTREBARSKOG

VINARIJA I RESTORAN KORAK

Plešivica je pravi raj za hedoniste jer uz vrhunsku kapljicu nudi i izvrsnu hranu, a predvodnik u tom smislu je obitelj Korak. Njihov fine dining restoran, u sklopu kojeg je i vinarija, nedavno je dobio Michelinovu zvjezdicu, najveće svjetsko gastro priznanje. Nagrađeni su i zelenom zvjezdicom za održivost, što je zasluga chefa Bernarda Koraka, čiji je moto "Ako nije u sezoni, nije ni na stolu". Svoja jela, naime, priprema od sezonskih namirnica toga kraja, ali na moderan i kreativan način. Vizija Bernarda Koraka, koji je učio od svjetski poznatih kulinarskih majstora poput Massima Botture i Ane Roš, je dočarati kompleksnost temeljne namirnice - uz što manje intervencija.

image

Bernard Korak, chef restorana koji je nedavno dobio Michelinovu zvjezdicu

MARIO KUČERA

PERIVOJ DVORCA ERDÖDY

Osim prirodnih i enogastronomskih, Jastrebarsko ima i brojne povijesne atrakcije. Među njima je i engleski perivoj dvorca Erdödy, zaštićeni spomenik vrtne arhitekture sagrađen na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Oblikovan je u slobodnom stilu i nastavlja se na šumu koja zauzima zapadno područje parka. Uz hrast lužnjak, crvenolisni javor, grab, smreku, ariš i šumski bor, ondje ima i egzotičnog drveća poput katalpe i sofore. Dio perivoja su i potok Reka, jezero Park, dvorac Erdödy iz 18. stoljeća te obnovljena Žitnica iz 16. stoljeća - idealna za održavanje raznih manifestacija. Kako je uz dvije glavne šetnice postavljena rasvjeta, perivoj je savršeno mjesto i za romantične šetnje.

image

Obnovljena Žitnica u sklopu perivoja Erdődy

TZ GRADA JASTREBARSKOG

RIBNJACI NOVAKI

Jaskanski kraj je tradicionalno vezan uz lovni i ribolovni turizam. Onima koje više zanima ovaj drugi vid rekreacije (i svojevrsne meditacije) na raspolaganju su visinske i nizinske potočne vode te jezera Novaki. Ima ih šest i pravi su mamac za ribolovce koji, uz ostale vrste, love šarane, somove, štuke, smuđeve, grgeče i amure. I pritom - sami ili s društvom - uživaju u lijepoj prirodi.

image

Ribnjaci u Novakima

TZ GRADA JASTREBARSKOG

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Glorije i TZ grada Jastrebarskog

Linker
27. travanj 2024 12:37