Tri dana na otoku Ugljanu bila su dovoljna da shvatim kako odlazak na more ne treba ograničavati na sezonu jer u studenom ovaj otok nudi aktivan odmor, a ujedno i mir kakav ljeti rijetko možemo naći.
Odlazak na more za mene uvijek je odlična opcija. U ranim dvadesetima birala sam špicu sezone, a danas, u tridesetima pojam idealnog odmora zvuči nekako ovako - daleko od gužve i vreve pa sam po prvi put na godišnji odmor otišla sredinom rujna i to na Hvar jer trenutačno sam u fazi da me otoci privlače više od obale. Stoga nisam uopće dvoumila kada je stigao poziv za odlazak na otok Ugljan, u mjesto Preko i to sredinom studenog. Sa skupinom novinara i influencera tri predivna dana provela sam u hotelu Preko Ugljan Island, Curio Collection by Hilton, prvom Hiltonovom hotelu na hrvatskim otocima i uvjerila se da jesen, a posebno studeni, mogu biti idealno vrijeme za odlazak na more. Otvoren je ovog proljeća i radi cijele godine, što ga čini idealnom destinacijom izvan ljetne sezone, a upravo takav odmor trenutačno mi najviše odgovara.
Dizajnerski potpis
Smješten tik uz obalu, u srcu Preka, hotel ima 65 komfornih soba s pogledom na marinu. Interijer potpisuje renomirani dizajnerski studio Franić, dok je arhitekt Ivan Čerkez osmislio elegantno rješenje koje se savršeno uklapa u dalmatinsku estetiku. Kombinacija kamena i velikih staklenih površina daje mu suvremen, ali nenametljiv izgled, dok interijer krase komadi namještaja iz salona Trika, pažljivo birani kako bi prostoru dali onu prijeko potrebnu toplinu. Za hotelski art zadužena je mlada umjetnica Dora Šitum, čija unikatna djela prostoru daju karakter i moderan štih. Poseban šarm hotelu daje činjenica da ondje rade isključivo lokalci, ljudi koji žive na Ugljanu ili okolnim otocima. Sve u svemu savršena kombinacija luksuza, umjetnosti i onog šarmantnog otočkog zena.
Studeni i kupanje u moru? O, da!
Ako ste istinski hedonist, volite more, otočki zen i savršenu hranu onda je ovo destinacija koju svakako morate posjetiti. Imali smo sreće da nas je poslužilo lijepo vrijeme, temperatura zraka dosezala je do 20-ak Celzijevih stupnjeva, a tijekom dana uživali smo i u suncu koje nas je pratilo sve do poslijepodnevnih sati koje nas je izmamilo i na kupanje. Iako je većina lokalaca bila već u jesenskim jaknama troje najhrabrijih iz grupe odvažilo se na kupanje u moru koje je u studenom poseban doživljaj. Temperatura zraka jednaka je temperaturi mora, a doživljaj je neprocjenjiv. Briše umor i vraća energiju u sekundi.
Retreat garden i wellness iskustva
Jedno od mjesta u hotelu koje me posebno osvojilo je njihov retreat garden - skrivena oaza savršena za mirno jutro, meditaciju ili popodnevno opuštanje na suncu. Retreat garden odvojen je staklenom stijenom od predivnog unutrašnjeg bazena iz kojeg se pruža pogled na marinu. Upravo tamo prvu večer uživali smo i u jogi koja je bila savršena uvertira u opuštajuću večer koja nas je dalje čekala. Na red je stigla i masaža, a ovog puta odlučila sam igrati na sigurno i izabrala klasičnu masažu leđa koja se pokazala kao pun pogodak. Wellness ponuda uključuje masaže i tretmane uz prirodnu kozmetiku OPG-a Matulić, a imali smo i priliku sudjelovati u radionici izrade kozmetike balzama od kantariona i melema za usne. Jednostavno, zabavno i zanimljivo iskustvo koje bih svakako ponovila.
Samo lokalno u Terra restoranu
S obzirom na to da mi je hrana jedna od najvažnijih stavki kada je u pitanju odmor odmah po dolasku prošetala sam do hotelskog restorana. Ako volite finu hranu, restoran Terra, pod vodstvom chefa Andreja Ivanšića, će vas oboriti s nogu. Spoj je mediteranske i azijske kuhinje, a baza su svježe, lokalne namirnice i povrće koje uzgajaju u vlastitom vrtu. Zvijezda menija je kultna plavoperajna Kali tuna, koja im stiže iz zadarskog akvatorija i priprema se na nekoliko načina. Za skupljanje dojmova nakon ručka idealna je vožnja brodom Colnago, koja uključuje transfere do Zadra i privatne ture prema skrivenim uvalama za potpuni doživljaj Mediterana izvan sezone
Uspon na sv. Mihovila: izazov koji vrijedi svakog koraka
Iako nisam pretjerano sklona planinarskim avanturama, uspon do tvrđave sv. Mihovila bio je iskustvo koje nisam željela propustiti. Staza je ugodna, a u trenucima kad vam je već dosta bitno je samo da ste okruženi sjajnom ekipom uz koju sve postaje lakše. S vrha se pruža predivan pogled, a unutar zidina čeka vas i očaravajuća panorama na cijelu zadarsku regiju od koje doista zastaje dah. Tvrđava iz 6. stoljeća jedno je od najimpresivnijih povijesnih mjesta na otoku, a lokalci vjeruju da će planirani kulturni centar dodatno oživjeti ovaj dio Ugljana zbog kojeg će ovaj otok postati još zanimljiviji domaćim, ali i stranim turistima.
Savršen city break
Dok smo se trajektom vraćali prema Zadru, razmišljala sam samo o jednom - na Ugljan se želim vratiti i to baš u ovo doba godine.Ono što je bitno za napomenuti je i to da je Preko odlično prometno povezan sa Zadrom. Do otoka se može doći privatnim plovilima ili trajektom Jadrolinije, a s Ugljana lako možete posjetiti otok Pašman, Park prirode Telašćica ili Nacionalni park Kornati.
Ako ove godine poželite kratak bijeg koji nije tipičan city break ni klasičan odlazak na more, Preko je jedno od onih mjesta koje će vas iznenaditi upravo svojom iskrenom jednostavnošću. Otočki mir, vrhunska hrana, wellness, priroda i osjećaj da vrijeme konačno ide sporije sve to čini Ugljan destinacijom koju treba doživjeti. A ako mislite da je to sve, varate se - otok i u prosincu živi punim plućima. Hotel vikendima organizira adventske programe, koncerte, posebne menije Terre i Vinski festival. Jeste li već spremni za Preko?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....