PRVO PUTOVANJE

Putopis Evice Borčić iz ponovno otvorenog grada Londona: ‘Nema gužvi, a oduševio me food market za vegetarijance‘

Zagrebačka ekonomistica Evica Borčić upoznala je britansku prijestolnicu u najboljem mogućem izdanju - nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije, ali još bez uobičajenih velikih gužvi i dugih redova pred turističkim atrakcijama.

Suprug Neven i ja pravi smo putoholičari i jedva smo dočekali otvaranje granica. Za prvo putovanje nakon ublažavanja mjera izabrali smo London, za koji smo isti dan nakon ukidanja lockdowna u Engleskoj kupili avionske karte i za 48 sati bili na letu iz Zagreba. Za ulazak u Veliku Britaniju nisu nam bile dovoljne samo covid putovnice, nego smo morali imati i PCR test, ne stariji od 48 sati, te se registrirati za let, što podrazumijeva opsežan upitnik sa svim podacima o nama, našim proteklim kretanjima i planovima boravka u Engleskoj.

Provjera nakon dolaska

Naknadno smo doznali da u 48 sati nakon dolaska trebamo napraviti još jedan test na koronu. Termin se unaprijed dogovori i plati, broj narudžbe upiše se u već spomenute podatke o putovanju, a sve to koštalo je oko dvije tisuće kuna za dvije osobe.

image
London Eye na obali Temze.
CELIA MCMAHON/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Maske u zatvorenim prostorima

Budući da je Engleska dugo bila zatvorena smještaj smo pronašli lako. Odabrali smo mali hotel u mirnoj četvrti Paddington. U Londonu je sve otvoreno - radno je vrijeme od deset ujutro do deset navečer, maske nisu obavezne, ali ljudi ih uglavnom nose u zatvorenim prostorima. S obzirom na to da je otvaranje tek počelo, nije bilo previše turista pa smo za sve atrakcije bez problema našli karte i nismo dugo čekali u redovima.

image
Živopisne fasade i ograde sa zlatnim ukrasima u četvrti Paddington.
PRIVATNA ARHIVA

Turistički autobus

Za prvi dan razgledavanja odlučili smo se za Hop-On Hop-off Bus. To je vođena turistička ruta u autobusu na kat s otvorenim krovom, koja vodi do glavnih londonskih atrakcija, s mogućnošću silaska u bilo kojem trenutku i ponovnog ukrcavanja, a cjelodnevna karta košta 400 kuna po osobi. Ako se nas pita - zaista se isplatilo! Prvi dan dobijete dojam gdje se što nalazi i koliko je što udaljeno jedno od drugog. Tako odmah možete napraviti selekciju što ćete preskočiti, što ćete staviti na popis za iduće dane i kad ćete sići s busa i razgledati što vas zanima.

Pogled iz staklene kabine

Treba uzeti u obzir da je turističkih atrakcija mnogo pa je najbolje isplanirati silazak za destinacije koje ne zahtijevaju puno vremena kako biste taj dan mogli prijeći puni krug busom. Od Big Bena, koji se još obnavlja, do Westminsterske palače, jedna od “postaja” za koje smo se odmah odlučili je London Eye. Vožnja u staklenoj kabini u trajanju od 35 minuta, s pogledom na cijeli grad, vrijedila je 350 kuna po osobi. Tower Bridge, jedan od najatraktivnijih londonskih mostova, treba vidjeti iz svih mogućih kutova jer je doista predivan. Prešli smo preko njega autobusom, vozili se ispod njega brodom i propješačili ga... Oduševila nas je i Buckinghamska palača, kao i četvrt Soho, u kojoj se nalazi Chinatown, te dio grada s plovnim kanalima, koji zovu Mala Venecija.

image
Kanal Regent u dijelu grada koji se naziva Mala Venecija.
VUK VALCIC/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Anita Dujić upoznala nas sa zemljom svog supruga: Škotska ‘metropola‘ krije mnoštvo sadržaja koji ostavljaju bez daha

Kitovi i mamuti

Muzeji u Londonu su besplatni, barem oni javni, ali isplati se preko interneta predbilježiti za posjet jer ćete tako izbjeći čekanje u redu. Najviše nas se dojmio Prirodoslovni muzej, čija impozantna arhitektura ostavlja bez daha. Ondje se mogu vidjeti kosturi najvećeg dinosaura biljojeda, plavetnoga kita, mamuta i još mnoštvo eksponata.

image
Evica Borčić u Prirodoslovnom muzeju.
PRIVATNA ARHIVA

Vjeverica u krilu

London je pun zelenila, a u samom centru su čak četiri Kraljevska parka. U šetnji između drveća i jezera vidjet ćete patke i labudove, a možda vam u krilo sjedne i neka vjeverica. Poseban je gušt kupiti sladoled iz preuređenih oldtajmera koji su ondje parkirani.

Raj za vegetarijance

Četvrt Camden nešto je udaljenija od najužeg centra, ali ju treba razgledati zbog kanala i brodića, arhitekture i živopisne tržnice s ručno rađenim nakitom te vintage dućanima kao i odličnom i raznovrsnom ponudom ulične hrane. Vegetarijanka sam pa na putovanju katkad imam problem gdje naći nešto za pojesti, no ovdje je izbor i za mene bio odličan. Još jedan vintage i food market koji treba posjetiti je Portobello, gdje se nalazi slavna knjižara iz filma “Ja u ljubav vjerujem”.

image
Slastičarnica u četvrti Chelsea.
PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Düsseldorf iz pogleda Karmele Vukov-Colić: Rođendan proslavila krstareći Rajnom, a nije izbjegla biti meku šopingholičara

Izbor čajeva

Srećom da je u Londonu izvrsna ponuda brze hrane. Suprug je probao sve domaće delicije, od engleskog doručka do ribe s krumpirićima, ali ništa ga nije oduševilo. Impresionirali su nas jedino čajevi, koje služe i hladne, i ima ih nebrojeno puno vrsta. Rade ih i sa svježim voćem, a čaša tog napitka košta oko 50 kuna, kava oko 45. I ona mi se svidjela.

image
Evica Borčić u predahu od razgledavanja.
PRIVATNA ARHIVA

Vrati se

London je zaista grad za mene jer uživam vidjeti nešto lijepo. Sve je ondje napravljeno s mnogo pažnje za detalje, na ulicama se mogu vidjeti ograde sa zlatnim elementima, a takvi su i ukrasi na crnim stupovima javne rasvjete. Sve je nekako “kraljevski”, a s obzirom na moj brend deka od merino vune, ne čudi da me se to najviše dojmilo. Sigurna sam da ćemo se vratiti jer London je grad koji vas zove natrag.

image
Tower Bridge je jedan od najatraktivnijih londonskih
mostova.
JOE ELDRIDGE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Dobro je znati

  • Vrijeme

Dok je temperatura u Zagrebu 35 stupnjeva, u Londonu je ugodnih 22 do 24. Jutra su svježija pa ponesite topliju odjeću i svakako vodonepropusnu jaknu s kapuljačom jer često pada kiša.

  • Adapter

Naši utikači ne mogu u britanske utičnice pa će vam trebati adapter da biste napunili mobitel ili računalo.

  • Prijevoz

Za vožnju od aerodroma do grada savjetujem Uber jer je jeftiniji od vlaka i podzemne, a nije ništa sporiji. Sljedeće dane najviše smo koristili gradske autobuse - dnevna karta košta 45 kuna, a s njom ulazite i izlazite koliko god puta želite

Čitajte i: Ljetna idila i na kontinentu: Izbjegnite gužve i vrućine, uživajte u raskošnim vilama i kućama za odmor na sjeveru Hrvatske

Linker
19. travanj 2024 20:11