PRIVATAN ALBUM
zanimljiva mjesta

Putovanje kao učenje: Srednjoškolski profesor otkriva pet destinacija koje su ga oduševile

Petar Nikolić, profesor engleskog jezika i geografije, koordinator Erasmus+ projekata u Srednjoj školi Metković te ambasador inicijative eTwinning, predstavlja top 5 destinacija koje je upoznao kroz brojne međunarodne edukativne aktivnosti.

Petar Nikolić, profesor engleskog jezika i geografije, koordinator Erasmus+ projekata u Srednjoj školi Metković te ambasador inicijative eTwinning, predstavlja top 5 destinacija koje je upoznao kroz brojne međunarodne edukativne aktivnosti.

Reunion

Istraživanje ovog otoka, francuskog departmana u Indijskom oceanu, počelo je u glavnom gradu Saint-Denisu. Povijesne zgrade su podsjetnik na kolonijalnu prošlost, a šetnja kroz tržnice otkrila mi je lokalne specijalitete i rukotvorine, stvarajući sliku o autentičnom kreolskom životu. No, važno je naglasiti da posjetitelji trebaju biti oprezni. Reunion je, naime, svjetski broj jedan po napadima morskih pasa pa je kupanje na velikom dijelu otoka zabranjeno.

image

Reunion je svjetski broj jedan po napadima morskih pasa

PRIVATAN ALBUM

Jedno od ljepših iskustava bilo je promatranje kitova u Indijskom oceanu. Najbolje je tijekom zimske sezone - od lipnja do listopada - jer tijekom tog razdoblja južni dio otoka postaje tranzitno područje za mnoge vrste golemih sisavaca. Vulkan Piton de la Fournaise također je mjesto koje treba posjetiti, kao i selo Mafate koje pruža uvid u lokalni način života.

Smješteno je u unutrašnjosti otoka i jedinstvena je prirodna oaza. Pristup je izazovan jer se dolazi pješice, što pruža nevjerojatno iskustvo za osobe avanturističkog duha. Postoje brojne staze koje vode do sela unutar kratera, svaka pruža jedinstvene pejzaže i vidike, a najpopularnije su La Nouvelle, Marla i Roche Plate.

image

Selo Mafate pruža uvid u lokalni način života

PRIVATAN ALBUM

Zanimljivo je da stanovnici sela hranu dobivaju helikopterom. Gastronomija je spoj različitih kultura i okusa, s naglaskom na autentične kreolske delicije. Među zanimljivijim jelima je "boudin creole" - njihova verzija krvavice. Sastoji se od svinjske krvi pomiješane s rižom, začinima, crvenom paprikom, lukom i češnjakom. Mješavina se umota u crijevo te kuha ili peče. Konzumira se u posebnim prilikama. Jako su ukusna i trokutasta peciva sambose punjena mesom ili povrćem, koja potječu iz Indije.

image

Stanovnici sela hranu dobivaju helikopterom

PRIVATAN ALBUM

Moldavija

Odnedavno zemlja kandidatkinja za EU, skriveni je dragulj kojeg vrijedi otkriti. Jedna od prvih stvari koja mi je privukla pažnju dok sam šetao glavnim gradom Chisinauom bila je arhitektura - kombinacija sovjetskog šarma i suvremenosti. A spomenici poput Katedrale Naša Gospe Kazanske dodatno su obogatili moje razumijevanje kulturnog nasljeđa ovog područja.

image

Moldavija je skriveni dragulj kojeg vrijedi otkriti

PRIVATAN ALBUM

Jedno od najzanimljivijih iskustava bilo je istraživanje lokalnih tržnica - središnje i Stefan cel Mare. Ovdje sam se upustio u pravu gastro avanturu, kušajući autentične moldavske specijalitete kao što su sarmala (njihova verzija sarme) i mămăligă (kukuruzna kaša).

Vrijedi posjetiti i Nacionalni muzej etnografije i prirodnih povijesti, gdje sam dublje zaronio u bogatu prošlost i tradiciju zemlje. Kroz izložbe sam dobio uvid u život lokalnog stanovništva tijekom različitih razdoblja, od drevnih vremena do suvremenosti. No, ono što Chisinau čini posebnim su topli i gostoljubivi ljudi. Naišao sam na brojne lokalne umjetnike, obrtnike i entuzijaste koji su s ponosom dijelili svoje priče, stvarajući dojam da nisam samo turist u gradu.

image

Zemlja ima bogatu prošlost i tradiciju

PRIVATAN ALBUM

Istražujući Chisinau otkrio sam i nekoliko prekrasnih parkova poput Katedralnog, a jedno od iznenađenja bile su i regionalne vinarije Mileștii Mici i Cricova. Treba spomenuti i Pridnjestrovlje, samoproglašenu republiku koja se odvojila od Moldavije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1990-ih. Pridnjestrovska Moldavska Republika nije međunarodno priznata i pod snažnim je utjecajem Rusije.

image

U zemlji se posebice ističe prekrasna arhitektura

PRIVATAN ALBUM

Estonija

Glavni grad Tallinn očarava srednjovjekovnim šarmom. Viru vrata, monumentalni ulaz u stari grad, djeluju poput vremenskog stroja, a vode u kamene ulice prepune priča. Središte povijesnog Tallinna srednjovjekovni je grad pod zaštitom UNESCO- a, s popločanim ulicama, kamenim zidinama i crvenim krovovima. Među znamenitostima su Katedrala Aleksandra Nevskog, impresivna pravoslavna ruska crkva iz 19. stoljeća.

image

Katedrala Aleksandra Nevskog, impresivna pravoslavna ruska crkva iz 19. stoljeća

PRIVATAN ALBUM

Glavni trg je Raekoja Plats (Trg Gradske vijećnice), a okružen je šarenim kućama, brojnim kafićima i restoranima. Na trgu možete posjetiti Gradsku vijećnicu, jednu od najstarijih u Europi. Katariina Käik (Katarinin prolaz) je pitoreskna ulica iz 17. stoljeća prepuna umjetničkih galerija, radionica i antikvarijata. Savršeno mjesto za opuštanje i istraživanje lokalnih umjetničkih radova.

Kula Kiek in de Kök iz 15. stoljeća pruža zanimljiv uvid u povijest i panoramski pogled na Tallinn, a Bastiona tuneli su podzemni labirint koji se proteže ispod starog grada. Muzej Niguliste, smješten u nekadašnjoj crkvi sv. Nikole, čuva dragocjene umjetničke eksponate, uključujući srednjovjekovna crkvena umjetnička djela i skulpture.

U Estoniji možete uživati i u ukusnim jelima kao što je rulaad - spoj mesa i kiselkastih brusnica. Preporučujem i liker Vana Tallinn, kombinaciju ruma, začina i citrusa. Priroda je također čarobna, što sam doživio šećući kroz guste estonske šume, gdje sam brao divlje jagode i brusnice. Oduševljava i Nacionalni park Lahemaa, a ljubitelje povijesti srednjovjekovni dvorac Rakvere.

image

U Estoniji možete uživati u raznim jelima, a zemlja također ima bogatu kulturu

PRIVATAN ALBUM

Romantičnu prošlost dočarava i dvorac Kuressaare na otoku Saaremaa: ima prostrane dvorane i impozantne kule, a s vrha se pruža pogled na slikoviti pejzaž Baltičkog mora. Istaknuo bih i kratku vožnju trajektom preko Baltičkog mora do Helsinkija, što je odličan jednodnevni izlet.

Kefalonija

Taj je grčki otok biser Jonskog mora. Glavni grad Argostoli odiše autentičnošću grčkog života - iako je 1953. bio uništen zbog potresa poznatog i kao "veliki kefalonijski potres". U obnovi se, međutim, slijedila tradicionalna arhitektura pa otok nije izgubio duh.

image

Kefalonija je grčki biser Jonskog mora

PRIVATAN ALBUM

Treba prošetati promenadom uz obalu i dinamičnim trgom Platia Vallianou, gdje se odvija većina aktivnosti lokalnog stanovništva. Oduševio me i drveni most De Bosset iznad mora. Impresivan je, a bez suvišnih ukrasa. Tko voli prirodne ljepote neka ode na plažu Makris Gialos, s bijelim pijeskom i tirkiznim morem.

Pravi spektakl je i špiljsko jezero Melissani. Nezaboravan je prizor kad svjetlost iz špilje osvjetljava smaragdno plavu vodu. Neizostavno mjesto za ljubitelje geologije je i špilja Drogarati.

image

Pravi spektakl je i špiljsko jezero Melissani

PRIVATAN ALBUM

Gradić Fiskardo, s očuvanim drvenim kućama i tradicionalnim ribarskim brodovima, pruža uvid u prošlost otoka. Iako turistički orijentiran, očuvao je autentičnost i povijest ovog dijela Kefalonije. Razvijena je i gastronomska scena, a okusi maslinovog ulja, svježih ribljih jela i lokalnih vina teško se zaboravljaju. Spomenut ću i filmsku čaroliju Kefalonije: posjetio sam mjesto gdje su snimani dijelovi romantične ratne drame "Mandolina kapetana Corellija", a riječ je o plaži Myrtos. Njezine bijele stijene i tirkizno more uistinu su očaravajući.

image

Ukusi maslinovog ulja, svježih ribljih jela i lokalnih vina teško se zaboravljaju

PRIVATAN ALBUM

Apulija

Čarobnu regiju na jugu Italije svatko bi trebao posjetiti. Moje putovanje započelo je u Locorotondu, čiji su zaštitni znak bijele kuće i uske ulice nalik labirintu. Lokalci su nam preporučili degustaciju domaćeg vina, koje se savršeno sljubilo s tradicionalnim sirevima poput burrate i pecorina.

image

Čarobnu regiju na jugu Italije svatko bi trebao posjetiti

PRIVATAN ALBUM

U Apuliji treba probati i panzerotte - malene preklopljene pizze. Zaista su preukusne i brzo stvaraju ovisnost, ali ako ne želite imati problema s viškom kilograma, u Italiji se trebate znati kontrolirati. Marina Franca, s povijesnim središtem na moru, privukla me šarmom i opuštenom atmosferom. U obližnjem restoranu uživao sam u svježim plodovima mora i taralli, tradicionalnim slanim grickalicama.

Taranto, grad bogate povijesti smješten na dva mora, bio je pravo otkriće. Prošetati se antičkim dijelom grada bilo je kao hodati kroz živi muzej. Polignano a Mare, gradić na stijenama s prekrasnim pogledom na more, pružio mi je spektakularan zalazak sunca. U obližnjem restoranu kušao sam pizzu s lokalno uzgojenim rajčicama i maslinovim uljem.

image

Gradić Polignano a Mare

PRIVATAN ALBUM

Alberobello, dom bajkovitih trullija, doista je kao mjesto iz bajke. Ovdje sam otkrio jedinstvene okuse limoncello spritza, osvježavajućeg apulijskog koktela. Mont Sant‘Angelo, srednjovjekovni grad smješten visoko na brdu, poznat je po svetištu Mihovila Arkanđela - legenda kaže da se u tamošnjoj špilji u 5. stoljeću triput ukazao.

image

Talijanska regija ima prekrasnu gastronomsku ponudu

PRIVATAN ALBUM
Linker
26. travanj 2024 15:49