Vikend izlet

Renesansni festival zabava je za cijelu obitelj, ove godine bez plastike! Pohvalno!

Na najvećem srednjovjekovnom sajmu sudjeluju trgovci i obrtnici, tu će se moći kupiti i proizvodi alkemičara, a posjetitelji će vidjeti i kako je izgledao život u nekadašnjim viteškim logorima.

Zateknete li se u Koprivnici (sedamdesetak km udaljenoj od Zagreba) između 18. i 21. kolovoza, imat ćete dojam da ste se odjednom našli u nekom drugom svijetu, u drevno doba. Ta četiri dana u gradu se, naime, održava turističkopovijesna i edukativna manifestacija Renesansni festival, najveći spektakl živih slika iz prošlosti u ovom dijelu Europe.

image

Vitezovi na konjima

SHUTTERSTOCK

Na gradskim ulicama i trgovima te podno koprivničkih bedema, ostataka nekadašnje velebne renesansne protuturske utvrde, kao nijemog mističnog svjedoka davno minulog vremena, zateći ćete vitezove i konjanike u sjajnim oklopima, zanatlije i žonglere, lude i cirkusante, održavat će se radionice starih zanata, nudit će vas srednjovjekovnim jelima, na primjer, pečeni vol, vepar i šaran, te pićima poput medovine ili samostanskog piva od koprive, po kojoj je grad i dobio ime, slušat ćete glazbu iz toga doba...

image
SAŠA ĆETKOVIĆ

Organizatori su pripremili najveći srednjovjekovni sajam na kojem sudjeluju trgovci i obrtnici, tu će se moći kupiti i proizvodi alkemičara, a posjetitelji će vidjeti i kako je izgledao život u nekadašnjim viteškim logorima. Može se razgledati izložba divljih i domaćih životinja, posebno su atraktivni nastupi sokolara, na programu su i viteške igre i čarke, natjecanje u gađanju lukom i strijelom, borbe s buzdovanima, helebardama i mušketama, igrat će se srednjovjekovni ragbi...

image

Viteške borbe

SAŠA ĆETKOVIĆ
image

Srednjovjekovna jela

SAŠA ĆETKOVIĆ

Na festival u Koprivnici dolaze viteške skupine iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Njemačke, Mađarske, Belgije, Portugala, pa čak i Izraela te drugih zemalja.

A u skladu ne samo s prohujalim vremenima, nego i sa sadašnjim trenutkom, festival je prva takva manifestacija bez plastike. Jela i pića posluživat će se u drvenim i keramičkim posudama i kriglama, koje će se posuđivati na info punktovima te u ugostiteljskim objektima, a nakon upotrebe će se moći vratiti i dobiti novac natrag.

Linker
19. travanj 2024 11:56