Lijep, ali preskup

Ronalda Brausa grad mjuzikla uvijek iznova osvoji bogatstvom kulturnih događanja

U britansku prijestolnicu odvelo ga je gostovanje s predstavom ‘Carlotta Grisi, od Vižinade do vječnosti‘ u kazalištu ‘Kensington and Chelsea‘.

U Londonu sam bio nekoliko puta, u različitim godišnjim dobima - i uvijek je predivan. Na glasu je kao siv i kišan, ali mene je svaki put zaobišlo ružno vrijeme. Unatoč izlasku Velike Britanije iz Europske unije London je i dalje po mojem mišljenju centar svijeta - prevelik, prelijep, ali i preskup.

Putovao sam s kolegicom, glumicom Annamarijom Serdom, s kojom nastupam u predstavi "Carlotta Grisi, od Vižinade do vječnosti", nastaloj u okviru festivala Rovinj Art & More. Nije baš česta pojava da festivalske predstave iz Hrvatske završe na nekoj od svjetskih pozornica, stoga sam osobito ponosan što je naša - čiji je tekst napisala Annamaria, dok režiju potpisuje Ljiljana Gvozdenović, a glazbu Darijan Ivezić - doživjela svoju londonsku izvedbu.

image

S glumicom Anamarijom Serdom ispred Covent Gardena.

PRIVATNA ARHIVA

U prepunom kazalištu "Kensington and Chelsea", Annamaria i ja, uz pratnju pijanista Vedrana Janjanina, publici smo približili život i rad Carlotte Grisi i Julesa Perrota. Proslavljena balerina - koja se u povijest upisala kao prva plesačica u ulozi Giselle - stvarala je i radila u Londonu pa mogu reći da smo s predstavom doputovali na pravo mjesto. U publici su bila i neka poznata lica poput slikara Duška Šibla, slikarice Sonye Radan te čak tri veleposlanika na čelu s veleposlanikom Republike Hrvatske, njegovom ekscelencijom Igorom Pokazom. Poseban je osjećaj predstavljati svoju zemlju na ovakav način. Zgradu u kojoj smo nastupili osobno je otvorila Kraljica Majka prije točno 60 godina.

image

Nezaobilazni Royal Albert Hall.

PRIVATNA ARHIVA

Osim za pripreme i izvedbu predstave, bilo je vremena i za provod pa smo tako obišli sve važnije znamenitosti - Big Ben, London Bridge i Tower of London, Westminstersku opatiju, Parlament, Buckinghamsku palaču, Hyde Park, Oxford Street… Svakako preporučujem i odlazak na London Eye jer je doživljaj poseban, a pogled nevjerojatan. Tek s te visine možeš donekle spoznati veličinu toga grada.

U turističkom obilasku naglasak smo stavili na lokacije i sadržaje vezane uz našu profesiju. Zato smo otišli pogledati predstave "Mary Poppins" i "Fantom u operi" i ponovno konstatirali - mjuzikl definitivno stanuje u Londonu. Izvedbe mjuzikla su savršene, od izvedbi solista pa do raskošnih scenskih efekata. Mary Poppins leti iznad gledališta, a luster u Fantomu doslovno se ruši nad publikom! Neugodno me pak iznenadilo što se u gledalištu pije i jede… Ali tako je kako je.

image

Kultni pub The White Lion.

PRIVATNA ARHIVA

Nakon razgledavanja predivne Nacionalne galerije u kojoj se mogu vidjeti djela svih veliki svjetskih majstora - poput Caravaggia, Monneta i Van Gogha - put nas je odveo u neke od najljepših gradskih pubova i klubova. Čak smo u nekim barovima naletjeli na hrvatska vina, što nas je posebno razveselilo. U pubovima je izbor piva jako velik, hrana je u redu, no ne treba imati prevelika očekivanja. Cijene pak variraju od četvrti do četvrti.

image

Kruna nedavno preminule kraljice Elizabete.

PRIVATNA ARHIVA

Jednu večer otišli smo na izložbu Sonye Radan, izvrsne slikarice rodom iz Sarajeva koja je u ambasadi BiH predstavila svojih 30 godina stvaralaštva u Londonu. Sonya nam je bila divna domaćica. Iduće jutro bilo je pak rezervirano za Notting Hill i Portobello Market. Obišli smo sve ključne točke koje su se mogle vidjeli u romantičnom filmu "Ja u ljubav vjerujem" iz 1999., s Julijom Roberts i Hughom Grantom u glavnim ulogama. To je dio grada s puno šarma i ljepote. Kako u Nothing Hillu, po meni najljepšem dijelu grada, živi moja prijateljica Anita Foglio, imali smo detaljan uvid u najbolje klubove - za koje bez njezina stručnog vodstva ne bismo ni znali da postoje.

image

Londonski zaštitni znak.

PRIVATNA ARHIVA

Uvijek se rado vraćam na Piccadilly Circus, u Covent Garden, obožavam šetnju centrom bez nekog osobitog plana. Tamo jednostavno ne može biti dosadno. Sve vrvi od poslovnih ljudi, turista, svatko se nekamo žuri - a sve funkcionira. Gradski prijevoz je besprijekoran i često se po povratku iz tako velikih gradova pitam zašto kod nas ne može biti tako. Ljudi su zbilja ljubazni i pristojni i uvijek na raspolaganju za pomoć.

image

Spomenik židovskoj djeci spašenoj od nacističkog režima.

PRIVATNA ARHIVA

Ah da, imao sam tu sreću naći se ispred dva kazališta koja su vezana za moje lanjske uloge i predstave - Her Majesty Theatre i Theatre Royal Haymarket. U prvom je radio Jules Perrot, koreograf i velika ljubav Carlotte Grisi, a u drugom je praizvedena opera "Opsada Korčule", premijerno postavljena prošlog ljeta u Korčuli, a u kojoj igram engleskog mornara Sama. Eto, kako je krenulo, možda se i "Opsada Korčule" vrati u London s našom izvedbom.

image

Westminsterska opatija.

PRIVATNA ARHIVA

Naravno, za kraj, posjetili smo i slavni trgovački centar Harrods s prelijepim i preskupim trgovinama. Nakon dva sata lunjanja zaboli te glava i jedva čekaš kavu ili prosecco koji je teško naći. Dakle, u Harrods se ne vraćam.

Linker
23. travanj 2024 08:59