Odlična ideja

Sjajan projekt! Drugačiji doživljaj Istre nude udruženi domaćini i lokalni proizvođači delicija

Ekipa poduzetnika i vlasnika OPG-ova na sjeveru najvećeg hrvatskog poluotoka posjetiteljima odnedavno pruža iskustvo izrade pjenušca, lova na tartufe i izrade zimnice u sklopu jednodnevnih i dvodnevnih tura.

Novost u domaćoj turističkoj ponudi je tura naziva North Istria Countryside Experience (N.I.C.E.) koja u srcu sjeverne Istre okuplja vlasnike sedam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poduzetnika. Riječ je o eno-gastro avanturi tijekom koje gosti prolaze kroz šest postaja, u pratnji Zdenke Majcan kao prve turističke voditeljice specijalizirane za lov na tartufe te certificirane voditeljice - interpretatorice baštine. Grupe od dvoje do 15 ljudi u sklopu ture sastaju se kod zvonika u centru mjesta Vrh, a minibusom, automobilom ili biciklima - ovisno o broju posjetitelja - kreću u vinariju Grbac.

image
Istarska vina
MELITA PALADIN

Ondje ih dočekuje domaćin Adriano Grbac, koji je s bratom Maurom nastavio obiteljsku tradiciju izrade pjenušaca, a najpoznatiji su po proizvodnji Butilije, autohtonog istarskog pjenušca kojeg se godišnje proizvede samo dvije tisuće boca. Iduća postaja je u Paladinima, kod obitelji Karlić gdje će vas majka i sin, Radmila i Ivan, voditi u lov na tartufe. Sljedeća je destinacija pak mjesto Kijeka nedaleko od jezera Butoniga gdje Kristijan i Ivan Jermaniš od 1993. vode poljoprivredno gospodarstvo, a proizvodni adut su im likeri i rakije, osobito biska.

image
Lov na tartufe
MELITA PALADIN

U blizini je i četvrta lokacija Butoniga Nature koju vodi bračni par Emina i Dražen Sirotić, a bave se uzgojem organskog, netretiranog povrća i prerađevina. Posjetitelje će upoznati s nekoliko faza radova u vrtu, kao i pripremom zimnice. Zatim je na redu obilazak vinskog podruma uz domaćina Darija Sirotića koji se brine o vinogradu veličine četiri hektara bijele laporaste i glinene zemlje, a proizvodi malvaziju, teran, muškat Diamant, chardonnay i rose.

image
Pogled iz Vrha na jezero Butoniga.
ALESSIA STELKO

Čitajte i: Usnuli div Gorskog kotara idealno je odredište za izlet: Zbog čarobnog pogleda isplati se doći do vrha

Čitajte i: Slatki život u Međimurju: Čakovec je jedno od najboljih mjesta za život u Hrvatskoj

Ideja je udruživanje

- Ideja cijelog projekta jest udruživanje stanovnika ovog kraja da gostima pokažu kako žive, čime se bave, hrane i svu ljepotu života na sjeveru Istre - kaže Melita Paladin koja s partnerom Dejanom Zlatovićem vodi konobu Vrh, posljednju točku ture. Ondje se, među ostalim, može probati meso autohtonog goveda, istarskog boškarina, a poslužuju ga u kombinaciji s ručno rađenom tjesteninom. S obzirom na to da se Vrh nalazi na 400 metara nadmorske visine, naziva ga se i istarskim vidikovcem s kojeg se pruža pogled na brežuljke Ćićarije, jezero Butonigu, Motovunsku šumu i Učku.

image
Tim projekta N.I.C.E.: Dario Sirotić, Ivana Karlić, Zdenka Majcan, Dejan Zlatović, Dražen Sirotić, Ivan Karlić, Melita Paladin i Kristijan Jermaniš.
DEAN PRODAN

Tura traje oko sedam sati, a može biti realizirana i kao dvodnevna i jednodnevna, s vlastitim prijevozom, dogovorenim transferom ili biciklima pa čak i smještajem. Svi dogovori idu preko turis­tičke agencije Istriana travel, a cijene se kreću od 105 eura po osobi na više, ovisno o broju zainteresiranih posjetitelja.

Linker
20. travanj 2024 01:18