Kamo na izlet

Slatki život u Međimurju: Čakovec je jedno od najboljih mjesta za život u Hrvatskoj

Grad na sjeveru hrvatske privlači posjetitelje kulturnim i povijesnim znamenitostima, prirodnim ljepotama u okolici i bogatom gastronomskom ponudom, što ne propustiti u Međimurju donijela je Gloria IN.

Stanovnici najvećeg međimurskog grada ponose se činjenicom da je Čakovec u svim relevantnim izborima uvijek na samom vrhu popisa najboljih mjesta za život u našoj zemlji. Ali i time što svojim posjetiteljima na svakom koraku mogu ponuditi užitak otkrivanja kulturnih i povijesnih znamenitosti, lokalnih delicija te prirodnih ljepota svoga kraja. Premda se još u antici na mjestu današnjeg Čakovca nalazila vojna postaja i legionarski kamp, pravi procvat grad je doživio u 16. stoljeću pod upravom Nikole Šubića Zrinskog.

image
Sjedište sindikata - secesijska zgrada sagrađena 1903.
DALIBOR BRLEK/PANTHERMEDIA

Najznačajnija turistička atrakcija je srednjovjekovna tvrđava Stari grad, čiji je središnji dio u doba Zrinskih preoblikovan u renesansnu palaču. Palača Novi dvor pak jedna je od naših najznačajnijih baroknih znamenitosti, a u njoj je smješten Muzej Međimurja s čak sedam tisuća eksponata koji detaljno razlažu povijest naše najsjevernije regije, omeđene tokovima Mure i Drave.

image
Kafić u središtu grada Čakovca.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Čitajte i: Ovog proljeća svi putevi vode prema Lošinju: Čeka vas odlični program wellnessa, fina hrana i luksuzni smještaj

Čitajte i: Krov Hrvatskog zagorja: Planina Ivančica nudi široku paletu zanimljivosti - od orhideja do jedrenja padobranom

U šetnji središtem grada nezaobilazni su Franjevački trg s crkvom i samostanom, čije pročelje krase kipovi svetaca u tzv. pavlinskom stilu, te zgrada nekadašnjeg Trgovačkog kasina s kombiniranim ukrasima od opeke i žbuke na pročelju u stilu mađarske secesije.

image
Kukuruzna zlevanka tradicionalni je kolač međimurskog kraja.
ALAMY/PROFIMEDIA

U lokalnim gostionicama i restoranima svakako kušajte pretepenu juhu, kojoj umak od kiselog vrhnja, brašna i mlijeka daje karakterističnu gustoću i krepkost. Mesna jela tradicionalno se poslužuju s hajdinskom (heljdinom) kašom, koja se koristi i za punjenje peradi, a jedna od najvećih delicija je “meso z tiblice” - što je u Međimurju naziv za drvenu kantu sa zasoljenom svinjskom masti u kojoj se konzerviralo meso.

image
Restoran Mala hiža u obližnjem Mačkovcu.
SANJA RENIC

Najpoznatiji desert je međimurska gibanica - iznimno zasitni kolač s nadjevom od maka, sira, oraha i jabuka, ali svakako ostavite mjesta i za kukuruznu zlevanku, orehnjaču, makovnjaču, klecinprot (slatki kruh sa suhim voćem) i krapce, kolač s nadjevom od bundeve i maka. Uz njih se savršeno sljubljuju vinske sorta toga kraja, ali i međimurske popevke, koje su odnedavno na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Linker
10. travanj 2024 13:52