Kamo na izlet

Krov Hrvatskog zagorja: Planina Ivančica nudi široku paletu zanimljivosti - od orhideja do jedrenja padobranom

Planina iznad Ivanca, koja bi uskoro trebala postati park prirode, privlači posjetitelje gorskim potocima i slapovima, ljubitelje cvijeća orhidejama, a ovisnike o adrenalinu odličnim uvjetima za paragliding.

Najviša planina Hrvatskog zagorja - duga 30 i široka devet kilometara, s najvećom visinom od 1060 metara - Ivančica ili Ivanščica uskoro bi, na inicijativu varaždinskog Gradskog vijeća, mogla postati park prirode. Na ovom čestom odredištu planinara i izletnika iz svih krajeva Hrvatske time bi se očuvala bogata georaznolikost, divlje vrste flore i faune (ondje raste čak 36 vrsta orhideja) i cjelokupne raznolikosti prirodnih staništa.

image
Na području Ivančice popularno je padobransko jedrenje.
TZ VARAžDINSKE žUPANIJE

Na vrhu Ivančice, do kojeg vodi šest staza, dva su vidikovca - manji Stričevo i Piramida, visoka čak deset metara, sagrađena od željeza na betonskim temeljima, te planinarski dom Pasarićeva kuća sagrađen 1929. To je zidana prizemnica s dvije blagovaonice, kuhinjom i dvije spavaonice u potkrovlju, s 40 ležajeva i sanitarnim čvorom. Noćenje po osobi je 80 kuna, a za članove bilo kojeg planinarskog društva 40. Trenutačno, zbog epidemiološke situacije, sobe nisu na raspolaganju, ali kuhinja je otvorena pa se na terasi za 30 kuna može pojesti grah s kobasicama ili gulaš.

Čitajte i: Najljepše oko Dalmacije! Povijesne i prirodne ljepote vrličkog kraja ostavljaju bez daha

image
Planinarski dom Pasarićeva kuća sagrađen je 1929.
TZ VARAžDINSKE žUPANIJE

Adrenalinska meka

Na području Ivančice vrlo je popularno i padobransko jedrenje, odnosno paragliding na koji dolaze piloti i avanturisti iz svih dijelova svijeta, a održavaju se i brojna natjecanja. Sjeverna padina planine spušta se u dolinu rijeke Bednje i ima izrazito planinsko obilježje, strma je i slabo razgranata. Ondje se, u podnožju Ivančice, nalazi Ivanec, drugi po veličini grad u Varaždinskoj županiji.

image
Na vrhu se nalazi željezni toranj, nazvan Piramida.
TZ VARAžDINSKE žUPANIJE

Gorski potok Bistrica žila je kucavica toga grada, a bila je važna za gospodarski i društveni razvoj zbog mlinova i pilana. U blizini je i šetnica Ivanečki mlinarski put, inovativan i kreativan turistički sadržaj dodatno obilježen i pločama, na kojima je i karta obilaska.

Čitajte i: Goranska bajka: Kanjoni, jezera, šume i planine, prekrasni i mistični, a nadohvat su nam ruke

image
Na Ivančici raste 36 vrsta orhideja.
TZ VARAžDINSKE žUPANIJE

Dobro je znati: Pokraj potoka bistrica, na kojem su nekad bili mlinovi, uređena je šetnica Ivanečki mlinarski put.

image
Slap na Bistrici.
TZ VARAžDINSKE žUPANIJE
Linker
15. travanj 2024 17:45