Vikend izlet

Najljepše oko Dalmacije! Povijesne i prirodne ljepote vrličkog kraja ostavljaju bez daha

Vidikovac nad vrelom Cetine nova je atrakcija vrličkog kraja, koji privlači posjetitelje divljim planinama, peručkim jezerom i mostom od stećaka.

Cikloturistički vidikovac u Civljanima nova je atrakcija za posjetitelje vrličkog kraja. Sagrađen je stotinjak metara iznad vrela Cetine, hidrološkog spomenika prirode poznatog po dubini od 125 metara koji se zbog oblika i boje često naziva i - najljepšim okom Dalmacije. Opremljen je servisnim stanicama za bicikle, stalkom za odlaganje i klupama, a do njega se na dva kotača stiže uređenim i dobro obilježenim stazama Via Dinaris i Putevima vrela Cetine.

image
Pogled na vidikovac i zasniježene planinske vrhunce.
NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Čitajte i: Goranska bajka: Kanjoni, jezera, šume i planine, prekrasni i mistični, a nadohvat su nam ruke

Nezaobilazna Vrlika - ishodište i prenoćište za planinare

No, nezaobilazna je točka i posjetiteljima koji u taj kraj stižu autom te turističkim grupama u obilasku prirodnih i kulturnih znamenitosti Vrličke krajine. Ona se proteže u gornjem toku Cetine, a smještena je između planinskog lanca Dinare i Troglava na sjeveroistoku te Velikog Kozjaka i Svilaje na jugozapadu, pa je Vrlika idealna ishodišna točka i prenoćište za planinare. U blizini je crkva sv. Spasa, jedna od najznačajnijih sačuvanih predromaničkih građevina u Europi: sagrađena je u 9. stoljeću, a oko crkve se nalazilo veliko srednjovjekovno groblje.

image
Most preko Cetine sagrađen od starih stećaka jedinstven je u svijetu.
SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Mi smo znali, a sad zna i svijet: Časopis Forbes uvrstio naš Mljet među pet neotkrivenih bisera

Stećci, povijesni nakit, srednjovjekovna tvrđava i sjajna gastronomska ponuda

Nakit s tog lokaliteta čuva se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, udaljenom sat vremena vožnje. Obiđite i Pločasti most na Cetini, izgrađen od 33 megalita - stećaka, izvorno korištenih za nadgrobne spomenike. Obližnji Balečki most izgrađen je za austrijske uprave početkom 20. stoljeća, a potpuno je obnovljen i osvijetljen prije sedam godina.

image
Crkva svetog Spasa sagrađena je u 9. stoljeću, a oko nje se nalazilo srednjovjekovno groblje.
ZVONIMIR BARISIN/CROPIX

Čitajte i: Čarobni Mrkopalj: Kolijevka hrvatskog skijanja jedna je od najatraktivnijih destinacija zimi

Atraktivna je i srednjovjekovna tvrđava Prozor, izgrađena na prijelazu 14. i 15. stoljeća, zbog nepravilnog pravokutnog tlocrta i utvrđenog stambenog dijela - donžona - u koji se ulazilo preko zidane rampe i pokretnog mosta. S nje vam Vrličko polje i Peručko jezero leže na dlanu. Tradicionalne delicije su vrlički uštipci koji se poslužuju s mladim kravljim sirom i pršutom, vrlička pura - od kukuruzne krupice mljevene na kamenoj mlinici, uz koju se poslužuju varenika ili kiselo mlijeko, zatim pulestar (mladi pijevac) pod pekom s krumpirima te za desert padišpanja ili turta - kolač pečen s koricama agruma.

image
Srednjovjekovna tvrđava Prozor.
JAKOV PRKIC/CROPIX
image
Peručko jezero
VOJKO BASIC/CROPIX
Linker
20. travanj 2024 14:55