Canale dei Buranelli jedan je od najljepših u Trevisu

 REALYEASYSTAR/MAURIZIO SARTORETTO/ALAMY/PROFIMEDIA
Apsolutno čaroban

Skoknite do Trevisa, šarmantnog grada kojeg zovu malom Venecijom, rodnog mjesta tiramisua

Atrakcija je napretek, možete čilati i uživati u svježini parkova i šetati se duž mreže kanala, imati privilegiju gledati Tizianovo djelo i jesti tiramisu koji je prvi put pripremljen 60-ih, baš u tom gradu

Atrakcija je napretek, možete čilati i uživati u svježini parkova i šetati se duž mreže kanala, imati privilegiju gledati Tizianovo djelo i jesti tiramisu koji je prvi put pripremljen 60-ih, baš u tom gradu

Imamo ideju za ljetni dvodnevni bijeg, ali bez stresa, skupih ulaznica i gomile turista: uskočite u automobil i pravac Treviso – talijanski grad u regiji Veneto, nalik na Veneciju, samo bez tolike gužve. Poslije četiri sata vožnje stižete na 360 kilometara udaljeno odredište: uvjerit ćete se da još uvijek ima autentičan talijanski šarm jer je osjetno manji (ima nešto više od osamdeset tisuća stanovnika), a očarat će vas na prvu skladom grada osnovanog u rimsko doba (tada se zvao Tarvisium), činjenicom da sve možete obići pješice i iskričavim talijanskim stilom života. To je, recimo, situacija kad vam vlasnik trattorije, dok se šetate ulicom, ponudi sjesti na terasu svog lokala i počasti vas čašom prosecca jer, eto, ima degustaciju pjenušavih vina po kojoj je cijela, istoimena regija poznata, a vi ste mu baš simpatični.

image

Canale dei Buranelli jedan je od najljepših u Trevisu

REALYEASYSTAR/MAURIZIO SARTORETTO/ALAMY/PROFIMEDIA

Ponosan je što živi u skrivenom dragulju Italije, kako se Treviso još naziva, a kad sazna da ste novinar, uputit će vas da pogledate skriveni kutak grada koji se rijetko može naći u klasičnim vodičima: Chiostro di San Francesco (Dvorište crkve sv. Franje). Nalazi se u centru, iza Crkve sv. Franje (Chiesa di San Francesco), par minuta hoda od Piazze dei Signori, odnosno glavnog trga. Tihi, zatvoreni samostanski klaustar s arkadama i cvijećem najljepši je ljeti – osjećate se kao da ste u vintage filmu u kojem sve miriši na lavandu i kadulju – besplatno je otvoren za javnost uz mogućnost da redovnicima ostavite milodar za održavanje malog raja. Mjesto ima autentičnu venecijansku dušu, savršeno je za snimanje videa ili selfija. Dodatni bonus je podatak da su tamo pokopani Danteov sin Pietro i Petrarkina kći Francesca, što malo tko zna.

image

Slikovit kanal duž obale otoka Isola della Pescheria

REALYEASYSTAR/MAURIZIO SARTORETTO/ALAMY/PROFIMEDIA

Činjenica da je Treviso, koji stanovnici zovu "Città d‘acque e di prati" (Grad vode i livada), zasjenjen trideset kilometara udaljenom Serenissimom - neopisiva je prednost. Šetate se duž bistrih kanala u kojima se ogleda zelenilo i vremešna zdanja, od skromnijih do palača iz minulog doba, zapanjeni što se tako lijep, nevelik grad, stvoren za 48-satno guštanje u relativnom miru (što je za Italiju ljeti nevjerojatno), nalazi praktički u susjedstvu.

Dolazak u prijepodnevnim satima je savršeno vrijeme za doručak na slikovitom malom otoku usred rijeke, Isola della Pescheria, tržnici s lokalnim trgovinama ribom, voćem, povrćem i pecivom. Nalazi se usred Cagnan Grandea (cagnan je lokalni naziv za mrežu kanala), nastao je u vrijeme austrijske vladavine sredinom 19. stoljeća spajanjem i uređenjem nekoliko prirodnih otočića. Doručkuje se s nogu u Hosteriji Dai Naneti, a naručuje se panino (sendvič od istoimenog peciva sa salamom, šunkom ili sirevima) i potom pijucka cappuccino u kafićima uz obližnji kanal (popularan je Taste Coffee & More s terasom koja gleda na kanal).

image

Kada se u svibnju u gradu od oko 80.000 stanovnika okupljaju talijanski planinari i njihove obitelji, ugođaj je nevjerojatan

FERDINANDO PIEZZI/ALAMY/PROFIMEDIA

Možete se nastaviti šetati kamo vas put nanese i čilati u parku Sile, plućima grada: prostire se duž obale rijeke Sile koja graciozno vijuga kroz grad. Ili potegnuti pješke do srca grada, Piazze dei Signori, glavnog gradskog trga okruženog povijesnim zgradama koje svjedoče o bogatoj prošlosti i kulturnom naslijeđu grada. Najstarija je Palazzo dei Trecento (Palača tristo) čija povijest seže do 1185. godine: dobila je ime po broju članova vijeća koji su donosili važne odluke o gradu i predstavlja savršen primjer srednjovjekovne arhitekture sjeverne Italije.

Možete zaviriti unutra tijekom radnog vremena gradske uprave, a ulaz je besplatan. Želite li savršenu fotografiju, pričekajte kasno poslijepodne kad meka sunčeva svjetlost pada na fasadu palače i dolazi do izražaja njezina karakteristična crvenkasto-narančasta boja. U blizini se nalazi katedrala sv. Petra (Duomo) i njezine raskošne freske. Unutra se nalazi kapela Malchiostro s početka 16. stoljeća čiji zid krasi Tizianovo remek-djelo "Annunciazione" (Navještenje). Trg krasi i monumentalni gradski toranj koji već stoljećima mjeri vrijeme: radi se o umjetničkom remek-djelu s originalnim mehanizmom iz sredine 16. stoljeća: prikazuje vrijeme, mjesečeve mijene te položaje planeta.

image

Pogled na srednjovjekovnu utvrdu Castello di Treviso poznat je kao dvorac Roncade, nalazi se između Trevisa i Venecije

LUKASZ OBERMANN/ALAMY/PROFIMEDIA

Razgledavanje možete i preskočiti: katkad je dovoljno upijati atmosferu u kafiću Beltrame na samom trgu. Najbolje mjesto za guštanje je zeleni vrt unutarnjeg dvorišta povijesne palače Ca’ dei Ricchi, u neposrednoj blizini glavnog trga, sjajno je mjesto za kavu, čitanje ili snimanje reelsa, bez gužve. Cijene kave u cijelom gradu su okej: kavu za šankom platit ćete oko 1,70 eura, dok je sjedenje vani nešto skuplje, do 2–2,50 eura.

image

Kroz sam grad i njegovu vinogradima ispunjenu okolicu vozi se utrka Giro d‘Italia

PIER MAULINI/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Ljetni break u Trevisu ima i malu gastro-manu: zaboravite na (prefini) rižoto od trevižanskog radiča jer mu sada nije sezona. Poznati su i po jelu od debele tjestenine bigoli con l‘anatra, odnosno bigoli s umakom od patke, što baš i nije ljetni gastro đir, ali je jako fino. U lokalima se priprema i fegato alla veneziana (jetrica na venecijanski). Ukratko, kuhinja cijele regije Veneto je "mrak", što god naručili, bit će ukusno. Pripazite samo na jedan detalj, rakovi "moeche" iz venecijanske lagune su delicija čija se cijena u ekskluzivnijim restoranima može popeti iznad 100 eura za kilogram. Jedete li malo dalje od glavnog trga (5–10 minuta pješice), cijene su niže, a ambijent je autentičniji. Potražite mjesta poput Osterije dalla Gigia s pristupačnim cijenama, posebno za finger food i sendviče: zasitna mozzarella in carrozza (komad kruha punjen mozzarellom i pohan), košta 2 eura.

image

Titamisu je stvoren 60-ih godina u Trevisu gdje se od 2017. održava svjetsko prvenstvo u pripremi te slastice

MARCO BERTORELLO/AFP/PROFIMEDIA

Jedna stvar je obavezna: obavezno naručite tiramisu. Smatra se da je nastao baš u Trevisu: prvi je poslužen krajem 1960-ih u restoranu "Le Beccherie" u središtu grada (otvoren je i danas). Recept je osmislila kuharica Roberta Linguanotto s vlasnicima Aldom i Clarom Campeol. U Trevisu se, dakako, u listopadu, od 2017. održava Svjetsko prvenstvo u pripremi te slastice. Dodajmo na kraju i to da se cijene noćenja kreću oko 40–70 eura u hostelu, 115 eura je prosjek u sezoni za luksuzniji privatni smještaj, dok soba s doručkom u hotelu s tri zvjezdice stoji od 80–110 eura. Pripremili smo vam elemente dvodnevnog, ljetnog bijega u grad koji mami na više načina, a vi svoj raspored u biseru Veneta posložite sami. I uživajte ...

11. srpanj 2025 08:55