DRAGULJ DALMACIJE

Skrovite lokacije - što posjetiti, pojesti i popiti na Pelješcu

Drugi po veličini hrvatski poluotok, koji je s kopnom spojen samo uskom pjeskovitom prevlakom, a odnedavno i msotom, pravi je dragulj južnog Jadrana u kojem se isprepliću povijest, kultura, veličanstvena priroda te fina jela i vina.

Kako stići na Pelješac?

Na Pelješac možete doći na tri načina. Već smo spomenuli Pelješki most koji je najčešći izbor gostiju koji dolaze sa sjevera. Umjesto skretanja za most, možete nastaviti vožnju magistralom i preko graničnog prijelaza i Neuma na Pelješac stići kopnenim putem. Svoje istraživanje Pelješca u tom slučaju započnite odmah u Stonu. Treća opcija je trajekt Ploče - Trpanj, koji vas dovodi na sredinu poluotoka, idealnu lokaciju za kušanje peljeških vina.

image

Poluotok Pelješac

LUCIJA BIONDIć

Što razgledati na Pelješcu?

STON I NJEGOVE MONUMENTALNE ZIDINE

Dubrovačka Republika 1333. godine kupuje Ston i zbog zaštite podiže obrambene zidine koje su najveći fortifikacijsko-urbanistički projekt tadašnje Europe. Dva utvrđena gradića, Mali Ston i Ston, povezana su 5,5 kilometara dugim zidinama i pojačane s 40-ak kula i pet tvrđava. Ovako osiguran, Ston je idealna lokacija za solanu koja postaje najveći izvor prihoda Republike. Čak 15.900 dukata godišnje u Dubrovnik je stizalo iz Stona. Stonska solana najstarija je u Europi, moguće i svijetu, njezini su bazeni nazvani prema svecima (sv. Petar i Pavao, sv. Vlaho, sv. Nikola, sv. Frano), osim bazena Munda (za narod), a sol se dobiva na tradicionalan način. Sunce, more, vjetar i čovjek jedini su sastojci recepta za ekološku sol i cvijet soli koji izlaze iz solane Ston. I danas je u funkciji i godišnje se u njoj proizvede oko 2000 tona soli. Stanite u Stonu, posjetite solanu i hodajte stonskim zidinama.

image

U stonskoj se solni godišnje proizvede oko 2 tisuće tona soli

JULIAN EALES/ALAMY/ALAMY/P JULIAN EALES/ALAMY/ALAMY/P

Da nije manje od kilometar i pol uske Stonske prevlake, Pelješac bi bio otok. Upravo je ova prevlaka na njegovom jugoistočnom dijelu do prošlog ljeta bila jedini kopneni put kojim se moglo prispjeti do Stona, Janjine, Trpnja i Orebića. A onda je prije godinu dana u promet pušten 2404 metara dug Pelješki most koji povezuje Komarnu na kopnu i Brijestu na poluotoku i gotovo preko noći Pelješac učinio najpoželjnijom ljetnom destinacijom. Iako su mnogi pohrlili istražiti drugi najveći hrvatski poluotok, s površinom od 348 četvorna kilometra, Pelješac je i dalje dovoljno velik da na njemu nećete naići na gužve toliko karakteristične za veliki ostatak jadranske obale. Pelješac nudi sve. Čisto more, prekrasne plaže, spektakularne zalaske sunca, ukusnu i svježu hranu s naglaskom na morske delicije, nevjerojatna vina, zavidnu povijest i netaknutu prirodu za rekreaciju. Zvuči kao raj na Zemlji. I zaista jest, no i u ovom raju postoji Drvo spoznaje. Prije posjeta poluotoku Pelješcu budite sami sa sobom na čisto - prihvatite da jednom kad osjetite Pelješac, uvijek ćete mu se vraćati.

image

Barokna crkva Svetog Trojstva u Kučištu

LUCIJA BIONDIć

Romb u unutrašnjosti Pelješca s ljupkim vinogradima

Pogledate li kartu, mjesta Pijavičino, Potomje, Donja Banda i Kuna Pelješka smjestila su se točno u uglove romba središnjeg dijela poluotoka. Unutrašnjost Pelješca jednako je intrigantna kao i njegova obala, a zahvaljujući vinogradima smještenima na 300-tinjak metara nadmorske visine postat će omiljeno mjesto vinoljubaca. Mikrolokacija u ovom rombu svakako je položaj Dingač (ali i Postup) s kojeg stižu ponajbolji pelješki plavci mali. Prođite kroz 400 metara dug tunel koji povezuje Potomje s južnom padinom poluotoka i ostanite opčinjeni velikim plavetnilom koje će se pružiti pred vama. Podno vaših stopala primijetit ćete niske trsove na velikoj strmini koja zahtijeva isključivo ručnu obradu vinograda, bez ikakvih strojeva. Grožđe s ovih položaja odlikuje velik postotak šećera zahvaljujući trostrukoj insolaciji od sunca, mora i kamena. Nakon posjeta položaju Dingač ne propustite kušati vino u nekom od obiteljskih podruma.

Što nikako ne propustiti kad ste na Pelješcu?

Kušati kamenice i stonsku tortu od makarula, popiti čašu plavca malog i/ili rukatca

image
LUCIJA BIONDIć
image
LUCIJA BIONDIć
image
LUCIJA BIONDIć

Raskošne kapetanske kuće grada Orebića

Orebić je bio važno pomorsko središte, a njegovi su brodovi činili značajan dio dubrovačke trgovačke mornarice. Iz Orebića su morima i oceanima plovili kapetani i mornari, ali i jedrenjaci napravljeni u orebićkom brodogradilištu. Uspomenu na orebićku pomorsku povijest, na kapetane i mornare čuva Pomorski muzej Orebić, ali i šetnica uz koju se nižu kapetanske kuće s pažljivo uređenim vrtovima i pergolama. Neminovno, trgovina je značila bogatstvo i moć, što se ogledalo u domovima kapetana koji nisu štedjeli kako bi svoja kamena zdanja podignuli na najboljim pozicijama uz more. Dok su čekale da se vrate s dugih plovidbi, kapetanske supruge, Peliške, vodile su uzorne građanske živote u kojima se ispreplitala tradicija i novitade te u svakoj od kuća stvarale mikrosvjetove koji i danas izazivaju zanimanje. Posjetite muzej, pa prošećite Orebićem i otkrijte zadivljujuće kapetanske kuće.

Tri skrovite lokacije za koje ćete tek čuti

image

Feral, Brijesta

LUCIJA BIONDIć

KONOBA FERAL

Nigdje nije kraći put od mora do stola nego u konobi Feral u Brijesti. Obiteljski posao uzgoja kamenica i dagnji (koje ovdje nazivaju mušulama), najstariji sin Tomislav sa suprugom Anom odveo je na novu razinu otvorivši konobu. Jelovnik je baziran na morskim delicijama, pa imate priliku kušati juhu od kamenica, svježe kamenice, mušule na buzaru ili buzaru od miješanih školjki, svježu morsku ribu i jadranske lignje s gradela, hobotnicu ispod peke... Sve ono što obitelj sama osigura. Povrće također stiže iz njihova vrta, baš kao i maslinovo ulje iz njihova maslinika, a za desert možete uživati u tradicionalnim slasticama - stonskoj torti od makarula i rozati. Ponuda lokalnog, sezonskog i svježeg kod mlade obitelji Božović ne staje samo na hrani, u ponudi su i vina kuće - plavac mali i pošip, pogodit ćete, opet iz njihovih vinograda. Konoba Feral sjajno je mjesto za koje mnogi još ne znaju. A da ste na pravom mjestu, znat ćete kada ugledate Lucu (6), Maris (3) i Rozu (1) kako vas uz uvijek nasmijanu mamu Anu dočekuju na terasi konobe

image

Dino‘s Wine Bar & Shop, Kučište

LUCIJA BIONDIć

PUTEVIMA VINA

Voljeli biste kušati pelješka vina na jednom mjestu, a ne hodati od podruma do podruma? Uputite se u Kučište. Pokraj najupečatljivije građevine u mjestu, kasnobarokne crkvice sv. Trojstva i baroknog kompleksa brodovlasnika Lazarevića smjestio se šarmantni wine bar Dino’s. Na njegovim će vas vratima dočekati razgovorljiv vlasnik Dino Oreščanin. Rođen u Njemačkoj, tinejdžerske dane je proveo na Pelješcu, kamo mu se otac poželio vratiti.

No, to je bilo kratkog daha, pa Dino odlazi u Njemačku u ugostiteljsku školu gdje ostaje graditi karijeru. Danas je Dino spojio ljubav prema ugostiteljstvu, vinima i Pelješcu u vinskom baru u kojem će vam 99% vina koje ima u ponudi otvoriti i rastočiti na čaše. Preporučit će vam najbolje pošipe, ponuditi grk, iznenaditi rukatcem, oduševiti plavcem malim. Uz odabrana vina u ovom su wine baru omiljene i plate s pršutom i sirevima te one s morskim delicijama za koje namirnice dolaze od provjerenih proizvođača. Osim lokalnih vinara, u ponudi wine bara naći ćete vina iz cijeloga svijeta, a preporuka je da kušanje započnete kamenicama i finim pjenušcem, pa kud vas dan/večer odvede.

image

Vidikovac s franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela

LUCIJA BIONDIć

SVE ZA POGLED

Na Pelješcu postoje i planinarske i biciklističke staze kojima možete poći kako biste ulovili najljepše poglede s poluotoka, no jedan koji je dostupan i automobilom jest pogled od franjevačkog samostana i zavjetne crkve Gospe od Anđela. Od samostana sagrađenog krajem 15. stoljeća na 152 m visokoj stijeni pruža se najljepši pogled na Pelješki kanal i grad Korčulu. Kapetani koji su dolazili u Orebić pozdravljali bi zvukom brodske sirene, a franjevci bi im odgovarali zvonjavom crkvenih zvona. Uz samostan i crkvu smješteno je i groblje na kojem su posljednje počivalište pronašli mnogi od slavnih kapetana. Pođite do vidikovca u smiraj dana i uživajte u sutonu, miru i tišini koja se spušta na ovaj kraj.

Linker
24. travanj 2024 06:57