A kamo na izlet?

Umjesto u shopping, uputite se u Sloveniju na bijeg u prirodu

Najveće prirodno jezero u Sloveniji, smješteno u srcu julijskih Alpa, osvaja posjetitelje svojom divljom ljepotom.

Jezera Bled i Bohinj ubrajaju se među najljepše prirodne atrakcije susjedne Slovenije. Prvo je ušminkani turistički mezimac čiju obalu krase brojni hoteli, vile i rijeke turista, dok je drugo, barem na nekim dijelovima, uspjelo sačuvati svoju divlju ljepotu.

Jezero Bohinj najveće je prirodno jezero u Sloveniji, smješteno u srcu Julijskih Alpa čije je strme litice oblikovao ledenjak koji se na mjestu jezera uzdizao prije 20 tisuća godina.

image

Panoramski pogled na jezero Bohinj

MATHEANDRIS SHUTTERSTOCK

Duljina jezera je 4100 metra, a čak 80 posto je dublje od 20 metara (na nekim mjestima i do 45 metara). Planirate li provesti vikend na Bohinju, svakako ponesite udobnu obuću jer ga okružuje sjajna pješačka staza duga 11,5 kilometara, za čiji će vam obilazak trebati oko tri i pol sata (jezerom se možete provesti na turističkom brodu, a ljeti i na SUP daskama ili kajaku).

Svakako posjetite najznačajniju crkvu u Bohinju, više od 700 godina staru crkvu Sv. Janeza Krstitelja, jedan od najljepših primjera slovenske srednjovjekovne arhitekture, a obiđite i planinarski muzej u Staroj Fužini, otvoren 1971.

image

Ne propustite obići i Slavicu, slap nedaleko Bohinja

JUS_OL SHUTTERSTOCK

Ne propustite posjetiti veličanstveni slap Savica visok 78 metara, čija se voda ulijeva u Bohinjsko jezero, ali se i žičarom odvesti na Vogel, s kojeg se pruža najljepši pogled na cijelo Bohinjsko jezero. Što se tamošnje gastro ponude tiče, popularne lokacije su restoran Foksner (Ribčev Laz 42) koji će zadovoljiti sve ljubitelje dobrog mesa i craft piva, gostionica Štrud‘l kojoj naziv kaže po čemu je poznata te restoran Triglav Bohinj.

image

Bohinj se nalazi podno planine Vogel, a žičara koja vodi na Vogel pruža najljepši pogled na jezero

JAN ZABRODSKY SHUTTERSTOCK
Linker
12. travanj 2024 18:20