Legendanra ulica Memphisa posvećena glazbi i zabavi
 Getty Images/iStockphoto
Neka zabava počne...

Vodimo vas na glazbeno putovanje: Ovi američki gradovi pišu neku drugu povijest

Dok sjedimo kod kuće i čekamo da se svijet vrati u normalu, ne moramo si uskratiti užitak putovanja - uz pomoć računala krenimo prema američkim glazbenim središtima: domu bluesa, kolijevci jazza, prijestolnici countryja. Donosimo izbor magazina Gloria.

Najkozmopolitskiji grad u SAD-u, u kojem su i danas prisutni španjolski, francuski, talijanski, kreolski i afrički utjecaji, New Orleans nije samo kolijevka jazza nego i centar rhythm and bluesa, soula i mnogih drugih žanrova. Da je New Orleans grad glazbe, vidi se već na aerodromu koji nosi ime Louisa Armstronga, jednog od najvažnijih glazbenika 20. stoljeća, na kojem posjetitelje dočekuju nastupi bendova na maloj pozornici. Odakle početi s posjetom? Najbolje od trga Congo, na kojem su se robovi nedjeljom smjeli okupljati i zabavljati. To se mjesto smatra ishodištem spajanja afričke i europske glazbene tradicije, a iz nje je nastala muzika koja je poslije osvojila cijeli svijet.

NEW ORLEANS - FEBRUARY 16: Revelers watch over Bourbon Street in the French Quarter from a balcony during Mardi Gras day on February 16, 2010 in New Orleans, Louisiana. The annual Mardi Gras celebration ends at midnight, when the Catholic Lenten season begins on Ash Wednesday and ends on Easter Sunday. (Photo by Patrick Semansky/Getty Images)
Getty Images
Legendarne su zabave u Bourbon Streetu u New Orleansu

Nalazi se u Parku Louisa Armstronga, a jazz kakav je slavni trubač svirao početkom 20. stoljeća izvodi se i danas, najviše u staroj Francuskoj četvrti i u Bourbon Streetu. Glazba u New Orleansu može se čuti na svakom koraku, u klubovima i barovima, restoranima i na ulici. I to ne samo jazz nego i blues, soul, cajun, zydeco... Jedan od najpoznatijih klubova je Tipitina’s, koji je ime dobio po pjesmi legendarnog Professora Longhaira. On je samo jedan primjer onoga po čemu je ovaj grad poseban - po ponosu na svoju glazbeničku prošlost, na Louisa Armstronga, Jelly Roll Mortona, Mahaliju Jackson, Fatsa Domina, Dr. Johna, benda Meters i mnoge druge, ali i na muziku koja se i danas u njemu stvara. Uostalom, gradski je moto "Bon ton roulet" - neka zabava počne.

Chicago je prepoznatljiv po prohibiciji, jazzu i bluesu

Grad na obali jezera Michigan bio je dvadesetih godina prošlog stoljeća, u doba prohibicije, središte jazza, no danas je mnogo poznatiji po bluesu. Blues glazbenici iz Mississippija i cijele Amerike ovamo su od četrdesetih godina dolazili snimati ploče i nastupati u brojnim klubovima. U studiju diskografske kuće Chess, u Aveniji južni Michigan, na broju 2120, koja je poslije pretvorena u muzej, snimali su Muddy Waters, Howlin’ Wolf i drugi velikani bluesa, kao i Chuck Berry i pioniri rock’n’rolla.

Top view of Navy pier at twilight time, along Lake Michigan, Chicago cityscape, illinios, United states, Business Architecture and building with tourist concept
Getty Images/iStockphoto
Chicago noću izgleda spektakularno

Zbog njih su u Chicago dolazili i Rolling Stonesi - i studiju Chess posvetili pjesmu '2120 South Michigan Avenue'. Blues je i danas živ u Chicagu, možete ga čuti u barovima diljem grada, a jedan od najpoznatijih je Kingston Mines. Zanima li vas pak jazz, najbolje je da se uputite u Redhead Piano Bar ili u Jazz Showcase, osnovan još 1947., najznačajniji klub u gradu.

Nashville je prijestolnica countryja

New Orleans je kolijevka jazza, Chicago električnog bluesa, a Nashville je prijestolnica countryja. Grad u Tennesseeju privlačio je glazbenike brojnim klubovima u kojima su mogli nastupati, a još više dvoranom Grand Ole Opry jer su se u njoj od 1925. održavali koncerti koji su se prenosili na radiju. U Grand Ole Opryju nastupale su najveće zvijezde countryja, kao što je Johnny Cash. Uskoro su ovdje otvoreni diskografski studiji, izdavačke kuće i producentski uredi pa je do pedesetih Nashville postao središte country glazbe.

NASHVILLE, TN - APRIL 08: The Ryman Auditorium is seen at night on April 8, 2020 in Nashville, Tennessee.  All establishments have been closed due to the coronavirus (COVID-19).  (Photo by Jason Kempin/Getty Images)
Getty Images
Znamenitosti Nashvillea naslonjene su na glazbu i obiluju kulturnim bogatstvima

Glavna ulica s barovima i noćnim klubovima zove se Music Row, a blizu nje je i Ernest Tubb Record Shop, dućan s pločama koji je otvorila jedna od prvih zvijezda countryja. Grand Ole Opry postoji i danas, ali na drugoj adresi. Ljubitelji tog žanra vjerojatno će htjeti posjetiti i Dvoranu slavnih i muzej country glazbe, s interaktivnom izložbom ‘Sing Me Back Home’.

Memphis je najpoznatiji po kralju rock'n'rolla Elvisu Presleyju

Grad na rijeci Mississippi prijestolnica je južnjačkog bluesa, R&B-ja i soula. Dvadesetih godina prošlog stoljeća ovdje su svirali Furry Lewis i Memphis Minnie, četrdesetih godina tu je nastajao moderni blues nazvan R&B, a po Beal Streetu, ulici u kojoj se odvijao noćni život Memphisa, ime je uzeo slavni blues glazbenik Beal Street Blues Boy King - što je poslije skratio u B. B. King. Svoje najveće hitove ovdje su snimili i Bobby Blue Bland, Junior Parker i mnogi drugi velikani američke crne glazbe pedesetih, a šezdesetih su iz diskografske kuće Stax Ameriku osvajali Otis Redding, Carla Thomas i Isaac Hayes.

MEMPHIS - AUGUST 17:  A street performer sings on Beale Street during Elvis Week August 17, 2002 in Memphis, Tennessee. Up to 75,000 fans were expected to attend Memphis' Elvis Week which this year marks the 25th anniversary of Presley's August 16, 1977 death.  (Photo by Mario Tama/Gettty Images)
Getty Images
U Memphisu se svake godine održava tjedan posvećen Elvisu Presleyju

U Memphisu je 1952. osnovana i diskografska kuća koja je promijenila popularnu glazbu u cijelom svijetu - Sun Records Sama Phillipsa, najpoznatija po prvim pločama budućeg kralja rocka Elvisa Presleyja. A iako je sjedište tvrtke Sun Records poslije preseljeno u Nashville, stari studio u Memphisu postoji i danas pa možete razgledati prostoriju u kojoj je Elvis snimio ‘That’s All Right’ i ‘Blue Moon of Kentucky’.

Čitajte i:

Putovanja iz filmske mašte: Uživajte u pogledu na Fontanu di Trevi ili prođite stazom pacifičkih vrhova

Stopama Jamesa Bonda: Virtualno putovanje po svjetskim lokacijama koje oduzimaju dah

Jamajka: Prizor iz raja i ludi tulumi u ritmu reggae muzike

Nezaboravno iskustvo na Maldivima: 'Oko nas su plivali morski psi i otrovne raže, ali bilo je divno'

Linker
19. travanj 2024 15:57