Iz predvorja se pruža pogled na čarobnu prirodu

 NEDZAD SPAHALIĆ
Luksuz s dušom

Zavirite u boutique hotel na Bjelašnici

Suvremeni dizajn, ukusna hrana, vrhunski wellness i blizina skijaške staze... Neki su od razloga što je boutique hotel Nomad na planini Bjelašnici nedaleko od Sarajeva postao hit među svjetskim putnicima.

Suvremeni dizajn, ukusna hrana, vrhunski wellness i blizina skijaške staze... Neki su od razloga što je boutique hotel Nomad na planini Bjelašnici nedaleko od Sarajeva postao hit među svjetskim putnicima.

Gotovo četiri desetljeća nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, na planinu Bjelašnicu čiji najviši vrh ima 2067 metara, ponovno dolazi svjetska skijaška elita. Ali nisu to samo sportaši, već sva "raja" koja voli spoj avanturizma i hedonizma te luksuznog smještaja s domaćinskom atmosferom tipičnom za naše susjede.

Upravo to ima novi boutique hotel Nomad, udaljen samo pola sata vožnje od glavnog grada Bosne i Hercegovine, koji doista nudi sve što modernim putnicima treba. Počevši od toga da je savršeno uklopljen u planinski ambijent pa nimalo ne narušava njegovu ljepotu. Projekt je to bosanskohercegovačkog poduzetnika Adnana Selmanagića, čija je obiteljska tvrtka već četvrt stoljeća tržišni lider u distribuciji uredskog materijala, a ovo mu je prvi izlet u turizam.

image

Posebno je iskustvo i panoramska vožnja šesterosjednom žičarom

PRESS

"Želja nam je bila izgraditi hotel u Sarajevu, no nismo uspjeli pronaći dobru lokaciju. Čuli smo da ima slobodna pozicija na Bjelašnici i javili se na natječaj, to više što smo strastveni skijaši. Realizacija je trajala tri godine, jer nismo mogli raditi tijekom zimskih mjeseci, a angažiran je tim arhitekata. Prvo Vedad Kasumagić i Feđa Hadžibegović, nakon toga stručnjaci za interijer Lada Maglajlić i Nedžad Hrelja, a onda sam timu pridružio poznatog hrvatskog arhitekta Zorana Baloga. On živi i radi u Beču i projektirao je velik broj hotela", rekao nam je Selmanagić, dodajući kako izgradnja nije bila jednostavna i zato što je hotel na stijeni pa je pristup gradilištu bio moguć samo s jedne strane.

image

Adnan Selmanagić i Mesud Ljuhar iz hotela Nomad

PROMO

Krajnjim rezultatom je i više nego zadovoljan, jer dobio je točno ono što je zamislio - hotel suvremenog dizajna koji može konkurirati najpoznatijim alpskim resortima. Gostima je na raspolaganju 51 soba različitih veličina (od 28 do 78 četvornih metara), a mnoge gledaju na ski centar Babin Do, koji se nalazi na 1250 metara nadmorske visine i vrlo je popularan među profesionalcima i rekreativcima.

image

Iz predvorja se pruža pogled na čarobnu prirodu

NEDZAD SPAHALIĆ

Hotel ima i spa i wellness zonu veličine 550 četvornih metara s bazenom, dva jacuzzija, tri saune, prostorijama za masažu i fitness studijem, što je idealno za pripremu prije odlaska na skijašku stazu i/ili opuštanje mišića nakon sportskih aktivnosti. Pritom je hotel Nomad udaljen samo 100 metara od žičare koja vodi na vrh planine čije su staze prilagođene i početnicima i iskusnim skijašima.

image

Gostima je na raspolaganju bazen

NEDZAD SPAHALIĆ

"Spremni smo za zimsku sezonu i s velikim nestrpljenjem iščekujemo naše goste. Hotelski kapaciteti se popunjavaju i već sada mogu najaviti da nas očekuje jako dobra sezona", rekao je Mesud Ljuhar, generalni direktor hotela Nomad, koji goste poziva da uživaju i u gastro pubu s autohtonim i suvremenim jelima, prostoriji s društvenim igrama te vožnji na električnim biciklima. Koliko se mislilo na održivost, dokazuje i punionica za električne automobile.

Nomad je uvršten i među tri vodeća hotela za kongresni turizam u regiji. Otvoren je cijele godine, jer zimski sportovi nisu jedino što se nudi u tom kraju. Nomadi novog doba, koji uvijek tragaju za neotkrivenim mjestima, ljudima, iskustvima i uzbuđenjima, ondje će nesumnjivo doći na svoje.

image

Hurmašice i baklave oduševit će ljubitelje tradicionalnih slastica

PRESS

Poseban je “merak” džip safari udruge Visit Konjic, jer on uključuje vožnju po nestvarno lijepoj i netaknutoj prirodi Bjelašnice, koja je i prava kulturnopovijesna i gastro riznica. Tako, primjerice, restoran u sklopu izletišta Javorov Do nudi kvalitetno meso s roštilja, domaće uštipke, pure i pite te odličan biftek i ramstek. Treba kušati i razne vrsta rakija, kao i sokove iz domaće proizvodnje.

image
PRESS

Među znamenitostima su srednjovjekovni nadgrobni spomenici (stećci), džamija u mjestu Umoljani (sagrađena vjerojatno u 15. stoljeću) te selo Lukomir. Smješteno je na južnim obroncima Bjelašnice, na 1495 metara nadmorske visine, i najviše je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini. Neke kuće u Lukomiru stare su i više od 200 godina - tradicionalno su bile kamene s krovom od trešnjina drveta - pa je to selo poput povratka u prošlost.

image

Rukotvorine u selu Lukomir

PRESS

Stanovnici i danas žive polunomadskim životom, bave se poljoprivredom i uzgojem ovaca, no sve je popularniji i turizam. U nekim kućama poput Kapije Lukomir može se prespavati, kušati domaća hrana te kupiti pletene rukotvorine. Selo ima modernu infrastrukturu - struju, vodu, telefon, kanalizaciju i pristupne ceste - pa nema straha za one koji ne mogu bez suvremenih tekovina. Jer današnji globtroteri, koliko god bili slobodoumni, bezbrižni i željni nekonvencionalnog turizma, imaju potrebu za vrhunskom udobnošću te kvalitetnom ponudom i uslugom. A sve to objedinjuje upravo hotel Nomad.

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
27. travanj 2024 20:25