glazbeni genije

Nakon 20 godina stiže film o slavnom Talijanu: U fokusu će biti njegov život i zabranjena ljubav

Oscarovac John Ottman režirat će biografiju jednog od najvećih talijanskih skladatelja Antonija Vivaldija koja je u izradi više od dva desetljeća.

Posljednjih godina filmska industrija posebno se počela isticati biografskim filmovima poput onih o Elvisu Presleyju, Eltonu Johnu ili grupi Queen i Freddieju Mercuryju, a sada je na red došla i biografija jednog od najvećih talijanskih skladatelja, Antonija Vivaldija.

Redatelj, producent, montažer i skladatelj John Ottman, koji je osvojio Oscara upravo za montažu Mercuryjeve biografije "Bohemian Rhapsody", udružuje se s filmskim i glazbenim producentom Davidom Francom kako bi napravili biografski film temeljen na životu svjetski poznatog talijanskog skladatelja.

Ovaj projekt je započeo još prije 20 godina, kada je film trebao režirati Ron Howard, redatelj "Da Vincijevog koda" prema scenariju koji su napisali Kevin Lund i TJ Scott. Nakon brojnih neuspješnih pokušaja, uključujući i one s članovima poznate talijanske filmske obitelji De Laurentiis 2008., filmu je bila potrebna nova vizija.

David Franco, koji je trebao raditi glazbenu produkciju i na prethodnim verzijama, 2018. skriptu je donio Ottmanu, za kojeg smatra da je predodređen da oživi Vivaldija. "Jednostavno ne postoji talentiranija osoba od njega koja može napraviti izvanrednu priču", kazao je Franco.

image

Antonio Vivaldi

FINE ART IMAGES/HERITAGE IMAGES/PROFIMEDIA

Ipak, pandemija je tada zaustavila produkciju, ali se sada napokon potpuno vraća. "Nakon svih ovih godina, sada tek imamo najviše samopouzdanja. John je ovom filmu podario novi život. Njegove ideje i smjernice su zaista inspirativne", rekao je scenarist TJ Scott.

Veliki dio Vivaldijevih djela misteriozno je nestao na više od 200 godina, da bi ponovno bio otkriven tijekom Prvog svjetskog rata. Danas je ciklus njegovih koncerata za violinu i orkestar "Četiri godišnja doba" jedna od najprepoznatljivijih, snimljenih i najizvođenijih klasičnih izvedbi na svijetu.

Film će, kako stoji u najavi, osim o njegovoj bezvremenskoj glazbi govoriti i o zabranjenoj ljubavi, ali i prijevari. Vivaldi se, naime, pridružio samostanu, gdje je dobio zadatak da piše glazbu, što je razljutilo njegovog ljubomornog rivala i crkvenu hijerarhiju. Njegovo prvo zaduženje bilo je glazbeno ravnateljstvo ženskog orkestra sirotišta, gdje je, prema glasinama, razvio tajnu aferu s učiteljicom.Kada će točno izaći film i tko će utjeloviti velikog talijanskog skladatelja, još nije poznato.

image

Redatelj John Ottman

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
Linker
18. travanj 2024 15:02