poseban talent

Od odvjetnice do detektivke: Jodie Foster iza sebe ima više od 100 uloga, a ovo su neke od najboljih

Serija "True Detective" koja je dobila najviše ocjene publike i kritike deset godina nakon emitiranja prve sezone donosi novu priču i zaplete. Mnogi ne mogu dočekati vidjeti Jodie kao detektivku Liz Danvers, posebno nakon nezaboravne uloge u filmu "Kad jaganjci utihnu". Upravo zato smo se prisjetili njezinih najupečatljivijih filmova.

Četvrta sezona hvaljene serije ‘‘True Detective‘‘, u kojoj glavnu ulogu ima dvostruka Oskarovka Jodie Foster, kreće s emitiranjem 14. siječnja i to deset godina nakon prve sezone koja do danas slovi kao jedna od najboljih serija svih vremena.

Riječ je o američkoj kriminalističkoj seriji koju je smislio Nic Pizzolatto, a emitirala se na kabelskoj mreži HBO. Prva sezona počela je s prikazivanjem 12. siječnja 2014., a svaka sezona serije strukturirana je kao samostalna priča, svaki put uz novu glumačku postavu. Dugoočekivana četvrta sezona odvija se na Aljasci, uz Jodie će glumiti i profesionalna boksačica Kali Reis, a redateljica i scenaristica je Issa López. Radnja će kroz šest epizoda pratiti detektivke Liz Danvers (Foster) i Evangeline Navarro (Reis) dok istražuju nestanak šestorice muškaraca iz istraživačke postaje. Umjesto na ledenoj Aljasci snimalo se na Islandu, a uz Foster i Reis novu glumačku ekipu čine John Hawkes, Christopher Ecclestone, Fiona Shaw, Finn Bennett i Anna Lambe.

Prva sezona serija na Rotten Tomatosu ocijenjena s nevjerojatno visoka 91 boda, a oni koji su pogledali pilot epizode četvrte sezone ocijenili su je s najviših - 100.

Ne treba spominjati veliki talent Jodie Foster koja je u glumački svijet ušla sa samo dvije godine glumeći u reklamama, a do tridesete je već imala dva Oscara. Njezina filmografija itekako je bogata, a mi smo izdvojili tek nekolicinu filmova koja su joj donijela slavu i nagrade, ali i u kojima se jasno ističe njezin talent za raznolike vrste uloga.

TAKSIST

Film iz davne 1976. godine jedan je od onih koji definitivno treba pogledati. Upravo je u "Taksistu" Jodie ostvarila svoju prvu filmsku ulogu. Imala je samo 12 godina kad je zaigrala uz legendarnog Roberta DeNira. Lik maloljetne prostituke donio joj je i nominaciju za Oscara za žensku sporednu ulogu sa samo 15 godina.

ŠAŠAVI PETAK

Foster je prvu nominaciju za Zlatni globus za najbolju glumicu u filmu, mjuziklu ili komediji dobila glumeći mladu Annabel Andrews koja u SF komediji filmu zamijeni tijelo sa svojom majkom.

BUGSY MALONE

Iste godine izašao joj je i film ‘‘Bugsy Malone‘‘ gdje je igrala Tallulah, promiskuitetnu pomoćnicu Debelog Sama i Bugsyjevu bivšu ljubav te je svojom glumom postala neosporna zvijezda ove gangsterske glazbene komedije.

OPTUŽENA

Zatim je 1988. snimila zahtjevnu ulogu brutalno napastovane konobarice koja se bori za pravdu uz pomoć odvjetnice koju je utjelovila Kelly McGillis. Za tu je ulogu dobila svog prvog Oscara u kategoriji glavne glumice.

KAD JAGANJCI UTIHNU

Svjetsku slavu i drugog Oscara stekla je ulogom u filmu ‘‘Kad jaganjci utihnu‘‘ iz 1991. u kojem je utjelovila FBI-jevu pripravnicu Clarice Starling koja lovi serijskog ubojicu, a za pomoć traži zatvorenog bivšeg psihijatra, serijskog ubojicu i kanibala dr. Hannibala Lectera u legendarnoj izvedbi Anthonyja Hopkinsa.

NELL

Nominaciju za Oscara dobila je i za ulogu Nell u istoimenom filmu u kojem je ostvarila iznimnu ulogu mlade žene koju je majka godinama izolirala u šumi, bez ljudskog kontakta i bilo kakvog utjecaja moderne civilizacije do te mjere da je stvorila i vlastiti jezik.

KONTAKT

Za ulogu znanstvenice koja pokušava ostvariti kontakt s izvanzemaljskim oblicima života dobila je nagradu Zlatni Globus, a njezina uloga je toliko dojmljiva da ju mnogi smatraju jednom od najboljih i svakako najbitnijom u osvajanju kino gledatelja koji su filmu donijeli zaradu od vrtoglavih 171 milijun dolara.

BRAČNE SVAĐE

U drami iz 2011. igra Penelope Longstreet, upornu majku dječaka koji je dobio batine od školskog kolege, a problem rješava s njegovim roditeljima u svom domu. Za tu je ulogu s kolegicom Kate Winslet koja igra drugu majku, bila nominirana za Zlatni globus.

MAURITANAC: DNEVNIK IZ GUANTANAMA

Uloga u filmu iz 2021. godine donijela joj je treći Zlatni Globus. Foster glumi Nancy Hollander, slavnu odvjetnicu koja se proslavila vodeći slučajeve koji uključuju društvenu nepravdu, a tu se u koštac primila sa slučajem zloglasnog zatvorenika Guantanama Baya Mohamedoua Oulda Slahija.

Linker
18. travanj 2024 03:01