Nova ekranizacija

Stiže Netflixova ekranizacija slavnog romana, koji je šokirao javnost opisom seksa

Zbog erotičnih opisa afere para iz različitih klasa, roman „Ljubavnik lady Chatterley” dugo je pratio glas opscenog djela.

Iako je s puno volje i truda ušla u ‘cipele‘ mlade i naivne princeze Diane u četvrtoj sezoni Krune, engleska glumica Emma Corrin jedva je dočekala promjenu faha. I to kakvu! Preuzela je ulogu putene Constance Chatterley u Netflixovoj adaptaciji romana Ljubavnik lady Chatterley, jednog od najskandaloznijih djela u novijoj engleskoj književnosti.

Zašto? Zbog opisa seksa lady Chatterley i lovočuvara njezinog supruga, knjiga slovi za jedno od najerotičnijih djela u lijepoj književnosti uopće. Napisana je dvadesetih godina prošlog stoljeća, autor je engleski književnik D. H. Lawrence, no zbog opscene etikete nitko ga se nije usudio objaviti u Velikoj Britaniji do 1960.

image

Jack O‘Connell i Emma Corrin kao lovočuvar i njegova ljubavnica.

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Tada se Penguin Books drznuo osporiti tabu. Zbog objave knjige završili su na sudu, optuženi su zbog kršenja tada važećeg britanskog zakona o opscenosti, a oslobađajuća presuda i danas se slavi kao pobjeda umjetnosti nad cenzurom, piše Guardian.

To je, zacijelo, jedan od razloga zbog kojeg je Emma Corrin prihvatila ulogu pobunjenice iz visokog društva koja ulazi u vezu s lovočuvarom Oliverom Mellorsom zbog seksa, što mu je i priznala. U braku je s paraliziranim Sir Cliffordom Chatterleyjem bez intimnih odnosa, a činjenica da se želi ostvariti kao žena jedan je od razloga zbog kojeg je roman u Engleskoj toliko dugo bio na lošem glasu.

image

Zvijezda ‘Krune‘ s Matthewom Duckettom koji glumi njenog muža.

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

"Je li to knjiga koju biste uopće poželjeli da vaša supruga ili vaše sluge pročitaju?", uzviknuo je tijekom suđenja tužitelj Mervyn Griffith-Jones u sad već ‘legendarnom‘ uvodnom obraćanju poroti.

Očita mizoginija zacijelo je dodatni razlog zbog kojeg je Emma Corrin pristala glumiti ‘skandaloznu‘ lady. Režiju filma od kojeg Netflix puno očekuje potpisuje francuska redateljica Laure de Clermont-Tonnerre, a prikazat će se 2. prosinca, piše britanski Vogue.

image

Emma Corrin u ulozi lady Chatterley.

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Vrijeme je da se priča o aferi para iz različitih klasa - taj tabu dugo je vrijedio za engleske plemkinje, ali ne i za plemiće - snimi iz ženskog kuta. Naime, redatelj prve ekranizacije knjige iz 1981. s belgijskom glumicom Sylvijom Kristel u glavnoj ženskoj ulozi, Francuz Just Jaeckin, baš se nije proslavio: film je ocijenjen kao meka i ne baš najbolje napravljena verzija filma za odrasle.

Kako god bilo, partner zvijezde Krune bit će engleski glumac Jack O‘Connell (tumači Olivera Mellorsa) dok je ulogu njezinog supruga dobio Matthew Duckett. Nedavno objavljen Netflixov trailer nagnat će mnoge da s nestrpljenjem iščekuju ženama posvećenu verziju filma.

Linker
19. travanj 2024 13:44