ljetno kino

Festival za filmoljupce: U open air kino na Tuškancu stižu Ljetni dani Zagreb Film Festivala

Druženje na Tuškancu otvara prošlogodišnji pobjednik ZFF-a, pakistanski film ‘Joyland‘ koji je osvojio nagradu i na Festivalu u Cannesu, a publika ćem oći među ostalim vidjeti i film ‘Alcarràs‘ koji je prošle godine osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu.

Točno za pet mjeseci počinje 21. izdanje Zagreb Film Festivala, najvećeg jesenskog događanja posvećenog nezavisnoj suvremenoj kinematografiji i novim autorima. A prije povratka u festivalske kinodvorane, ZFF je za publiku željnu druženja uz kvalitetne filmove pripremio šarolik ljetni program u omiljenom zagrebačkom open-air kinu, Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Od 13. do 17. lipnja pa do 19. do 22. srpnja, Zagreb film festival će predstaviti poseban izbor filmova pod nazivom Ljetni dani ZFF-a, a program će otvoriti pobjednik prošlogodišnjeg izdanja, film ‘‘Joyland‘‘ pakistanskog redatelja Saima Sadiqa koji je za isto ostvarenje na Filmskom festivalu u Cannesu osvojio nagradu Un Certain Regard. Ova očaravajuća gorko-slatka drama donosi priču o sanjaru Haideru koji se zapošljava kao plesač u erotskom teatru i tim potezom bespovratno utječe na svoju veselu i kaotičnu obitelj koja živi u srcu metropolitskog Lahorea. Film je bio i pakistanski kandidat za Oscara, a ovo je prva kinoprojekcija u Zagrebu nakon festivalskog prikazivanja.

image

Redatelj Saim Sadiq na festivalu u Cannesu

BOYER DAVID/ABACA/SHUTTERSTOCK

Ljetni dani ZFF-a pretpremijerno donose i novi naslov jednog od najzanimljivijih suvremenih njemačkih autora, Christiana Petzolda, njegov film ‘‘Crveno nebo‘‘nagrađen na Berlinaleu Srebrnim medvjedom za režiju. Priča je to o mladom romanopiscu koji planira provesti mirno radno ljeto u vikendici svog prijatelja, međutim ono postaje upravo suprotno, ispunjeno požarima, emotivnim, ali i pravim, nakon što u kući naiđu na neočekivanu gošću. Prvi dio događanja također uključuje projekciju filma ‘‘Tiha djevojka‘‘ redatelja Colma Bairéada, delikatne drame o zanemarivanoj djevojčici koja procvjeta nakon što je privremeno dodijele novoj obitelji nagrađene na Berlinaleu i nominirane za Oscara.

image

Redatelj Saim Sadiq na festivalu u Cannesu

BOYER DAVID/ABACA/SHUTTERSTOCK

U lipanjskom programu su još ‘‘Alcarràs‘‘, miljenik publike i živahna drama debitantice Carle Simón koja je prošle godine osvojila Zlatnog medvjeda za najbolji film na Berlinaleu te Korzet redateljice Marie Kreutzer, potpuno drugačiji film o legendarnoj carici Sisi u kojem je za naslovnu ulogu hvalospjeve kritike ponijela izvrsna Vicky Krieps i za nju proglašena najboljom europskom glumicom od Europske filmske akademije.

image

Scen iz filma ‘Crveno nebo‘

PRESS

ZFF-ova avantura u zagrebačkom kinu pod zvijezdama u srpnju donosi ‘‘ Trokut tuge‘‘, komediju koja je obilježila ovu filmsku sezonu i osvojila niz prestižnih nagrada uključujući Zlatnu palmu i 4 europska Oscara, japansku filmsku studiju ljubavnih odnosa ‘‘ Ljubavni život‘‘, Kôjija Fukade, romantičnu filmsku posvetu Parizu 80-ih Noćni putnici u režiji Mikhaëla Hersa s Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi te regionalni kino-hit ‘‘ Praznik rada‘‘ bosanskog redatelja Pjera Žalice.

Linker
21. travanj 2024 08:21