VASJA PINZOVSKI
Blagdanski izlet

Obožavamo ga ljeti, ali i zimi: Ovaj grad uz more je odlična destinacija i za advent

Tradiciju proslave blagdana u vilama s pogledom na Kvarner započeli su aristokrati, a u ovom Adventu danas uživaju deseci tisuća posjetitelja.

Tradiciju proslave blagdana u vilama s pogledom na Kvarner započeli su aristokrati, a u ovom Adventu danas uživaju deseci tisuća posjetitelja.

Zašto ne biste pobjegli u grad kojim se proteže najljepša šetnica - na bajkoviti vikend i „Najljepši Advent uz more”? Tamo ćete ponovno otkriti sve adute omiljene rivijere u doba kada ulicama, perivojima te cijelim pojasom uz slikovitu obalu vlada poseban čar. Između ostalog, zahvaljujući stotinama tisuća lampica uz koje taj jedinstveni grad tijekom božićnih blagdana postaje još ljepši.

image

Simbol grada, Djevojka s galebom, u božićnom ruhu

VASJA PINZOVSKI

Blagdanskom bijegu u kraljicu Jadrana nisu mogli odoljeti ni austrijski, mađarski i hrvatski aristokrati koji bi se na vrhuncu društvene sezone u Beču, Budimpešti ili Agramu, zaputili u vile uz obalu. Hedonistički vrhunac tog doba bio je povući se s odabranim uzvanicima u girlandama ukrašena zdanja s očaravajućim pogledom na Kvarner. Tijekom dana uživalo se uz more dok su se navečer, iz prozora vila, mogli čuti valceri i zvukovi otvaranja šampanjca.

image

Dame u ‘zelenim‘ krinolinama u Parku Angiolina

Zoran Bakić

Doživljaj blagdana i bajkovita atmosfera u Opatiji ostali su isti, samo je hedonistički doživljaj iz vila tijekom godina pretvoren u manifestaciju „Najljepši Advent uz More“ u kojoj danas uživaju deseci tisuća posjetitelja. Istim perivojima i stazama koje su nekad bile „omeđene” malim, blagdanskim lampionima, gdje su dame šetale pod ruku s kavalirima – danas uživaju gosti Opatije. Grad krase blagdanski ukrasi zbog kojih bajna Opatija slovi za jedno od najljepših srednjoeuropskih adventskih odredišta, s ugođajem koji odaje počast tradiciji, ali u suvremenom ozračju.

Sadržaji dosad najraskošnijeg adventa smješteni su na desetak gradskih lokacija gdje gosti svih uzrasta, želja i afiniteta, pronalaze svoj gušt. Posebno atraktivno bit će u Parku Angiolina, najljepšem opatijskom parku, koji krase divovski orašari i brojne lampice kojima su obasjani stoljetni čempresi, a u kojem možete uživati u bogatom glazbenom programu.

image

Advent u Villi Angiolini

Zoran Bakić

Posvuda se, na potezu od Parka Angiolina, Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, Ledene čarolije na Ljetnoj pozornici do Xmas Street Lungomare Adventa (od hotela Savoy do Ville Madonne), osjeća da cijela Opatija živi bajku čiji su vrhunac doživljaj Božića uz more i ispraćaji Stare te dočeci Nove godine. Doživljaju blagdana uz more pridružilo se i zeleno zaleđe grada, Park prirode Učka, gdje je za goste svih uzrasta organizirana tradicionalna Božićna bajka te kuća Djeda Božićnjaka.

image

Djevojka s galebom- adventski hot spot za fotografiranje

Zoran Bakić
image

Čarobna fontana u Opatiji

Zoran Bakić
image

Blagdanski sjaj opatijskih parkova

ANTON UNKOVIĆ

Zabava na otvorenom počinje prijepodnevnim, „Dječjim dočekom Nove godine” na Maloj ljetnoj pozornici i za taj grad specifičnom manifestacijom „Zadnje polne va Opatije” na Tomaševcu. Nastavlja se glazbenim programom kod Šporera, dočekom Nove godine kod tržnice te novogodišnjim Xmas Street Partyjem od prijepodneva pa sve do jutarnjih sati prvog siječnja 2024.

image

Razlog za blagdanski bijeg na more

Zoran Bakić

Program je osmišljen tako da gostima nudi blagdansko uživanje i „minglanje” na nekoliko gradskih lokacija s ugostiteljskom ponudom na razini uobičajenoj za grad koji je kolijevka hrvatskog turizma, od okrepe poput kuhanog vina i prigodnih, slatkih i slanih zalogajčića do pjenušca i delicija specifičnih za taj kraj. Gradski hoteli tradicionalno organiziraju nezaboravne dočeke zbog kojih je postalo uobičajeno pobjeći iz gradova srednjoeuropskog okružja i proslaviti najuzbudljivije razdoblje u godini uz more, u Opatiji.

image

Snjegovići - čuvari parka

Zoran Bakić
image

Doček Nove godine kod tržnice je posebna atrakcija

VASJA PINZOVSKI

Kako je na rivijeri uobičajeno ući u Novo leto blagdanskim kupanjem, najhrabriji kupači, Opatijski kukali, i ove godine će na centralnoj gradskoj plaži prirediti spektakl. Kao i uvijek, pozvat će u šali prisutne da im se pridruže, a dok se oni kupaju u retro modelima kupaćih kostima s početka 20. stoljeća, gosti će biti pozvani nazdraviti Novoj godini i ljepoti življenja, poput nekadašnjih opatijskih gostiju, K&K (kaiserlich-königlich) aristokrata.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Turistička zajednica grada Opatija

Linker
29. travanj 2024 21:13