Izlet u vinograd

Ovog vikenda ljubitelji glazbe i vina obavezno na Mađerkin brijeg! Zalazak nigdje nije ljepši

Na jednom od najviših vrhova Međimurja održava se glazbeni festival u kojem se uživa uz dobru hranu i odlično vino.

U dobroj glazbi još se više uživa uz dobro vino, a to je glavni adut festivala "Jazz u vinogradu" koji se ovaj vikend, od 26. do 28. kolovoza, održava na Mađerkinom brijegu, prekrasnoj lokaciji u Međimurju, s čijeg vrha pogled dopire do obližnje Slovenije, Mađarske i Austrije, a za lijepa vremena, kažu, čak i do Slovačke. Brijeg je visok 341 metar i jedan je od najviših u Međimurju, padine su mu prekrivene terasastim vinogradima, a na njegovom vrhu se među drvećem koje pruža zaklon od jakog sunca nalazi kućica lokalne vinarije Štampar čija vina dobivaju najviše ocjene na prestižnim svjetskim natjecanjima - njihov pjenušac Urban White je, primjerice, prije dvije godine nagrađen zlatnom medaljom magazina Decanter.

image
PEXELS
image
PEXELS

Svjetski poznati gitarist Ratko Zjača, Zagrepčanin koji već godinama živi u Nizozemskoj, zadužen je za program festivala na kojem osim njega nastupaju i slovenski vokalni ansambl Vox Arsana, DJ-evi William Collins, Pepi Jogarde i Jazzozo te gitarist Joe Pandur. Za gastro ponudu je pak zadužen poznati chef Marko Palfi, koji tradicionalna međimurska jela priprema na moderan i inovativan način. Cijena dnevne ulaznice je 90 kn, a može se kupiti na internetskoj stranici Jazz u vinogradu.

image
PEXELS

Osim u glazbi, dobroj kapljici i okusima nove međimurske gastronomije posjetitelji mogu otići i na obližnji, nedavno izgrađeni drveni vidikovac. Nije daleko ni osvježenje u bazenima termi Sveti Martin na Muri, a u Štrigovi, udaljenoj samo desetak minuta vožnje automobilom, mogu razgledati crkvu svetog Jeronima koji je, prema predaji, rođen u tom mjestu.

image

Putokaz prema europskim vinskim regijama na vrhu Mađerkinog brijega

FEđA KALEBIć

U blizini je i malo mjesto Križovec u kojem se nalazi moderni Centar za posjetitelje Med dvemi vodami, u kojem se može doznati sve o prirodnim bogatstvima i tradicionalnom načinu života u Međimurju, kraju koji posljednjih godina, zahvaljujući prirodnim ljepotama, inovativnim vinarima i bogatoj gastro ponudi zauzima sve zapaženije mjesto na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske.

Linker
20. travanj 2024 03:49