‘budi mRAK roditelj‘

Ana Gruica Uglešić: I sina Marata ću cijepiti protiv HPV-a

Splitska glumica kao ambasadorica kampanje ‘budi mRAK roditelj‘ zagovara cijepljenje djece, tinejdžera i odraslih protiv virusa koji može uzrokovati 6 vrsta karcinoma, a u namjeri da na taj način zaštiti vlastito dijete podržava je njegov otac, pisac Hrvoje Šalković

Još kao srednjoškolka slušala sam priče o dijagnozama HPV-a u svojoj okolini, i to kod djevojaka koje su dotad imale samo jednog partnera. Oduvijek je ta tema bila prisutna, ali tabuizirana, zato je važno naglasiti kako humani papiloma virus ne dobivaju samo promiskuitetne osobe. Isto tako, o tome treba govoriti bez srama, jer poanta je da se upozori kako taj virus može dovesti do razvoja raznih bolesti, od raka grlića maternice i neplodnosti do raka grla i usne šupljine - govori splitska glumica Ana Gruica Uglešić koja je postala ambasadorica kampanje "budi mRAK roditelj" s ciljem podizanja svijesti o HPV-u. Ni sekunde nije dvojila treba li se uključiti jer smatra da je kampanja važna te da se o toj temi treba govoriti glasno i bez ustezanja.

"Još prije pet godina, kad je započela inicijativa usmjerena na prevenciju i cijepljenje protiv HPV-a, uzročnika šest vrsta karcinoma, bila sam dio nje, a kada su me nedavno pozvali da budem nacionalna ambasadorica, rado sam prihvatila te u svim medijskim istupima i na društvenim mrežama zagovaram cijepljenje djece, tinejdžera, ali i odraslih protiv HPV-a. Jer, preventivnim pristupom može se spriječiti razvitak karcinoma" govori Ana.

image

Ana Gruica Uglešič

PROSPER FILIPOVIć

Često su, kaže, o toj temi mladi otvoreniji nego roditelji. Kada bi im se statističke brojke predočile na točan i znanstven način, vjeruje da bi sami tražili cjepivo kao prevenciju.

S Maratom smo razgovarali o mnogim temama vezanim za tijelo i seksualne odnose. Voljela bih da postoji odgoj u školama kako bi imao zdrav i točan pristup tim informacijama.

"Mladi ljudi su praktični. No, kako roditelji odlučuju u ime djece, oni će rado posegnuti za demokracijom kao alatom za izbjegavanje odgovornosti za zdravlje svoga djeteta. Kada je zdravlje djece u pitanju, sklona sam radikalnijem pristupu i nadam se da će jednoga dana cijepljenje protiv HPV-a biti zakonska obveza. Uz svu tehnologiju koju imamo na raspolaganju, dužnost nam je znati više o temama koje se tiču našeg zdravlja i zdravlja naše djece. Tako sam nedavno na jednom britanskom portalu čitala da su posljednje studije pokazale kako kod djevojčica u Škotskoj, koje su se cijepile protiv HPV-a, nema incidencije raka vrata maternice. To pokazuje kako je cjepivo protiv HPV-a dalo visoku zaštitu" govori Ana, dodajući kako stoga nema dvojbe da će svog osmogodišnjeg sina Marata cijepiti kada za to dođe vrijeme. Cijepljenje je besplatno i dostupno svim djevojčicama i dječacima od petog razreda osnovne škole. Oko toga se konzultirala s Maratovim ocem, piscem i poduzetnikom Hrvojem Šalkovićem, s kojim dijeli isto mišljenje. Sa sinom pričaju o svim temama bez zadrške, prikladno njegovoj dobi.

"S Maratom smo razgovarali o mnogim temama vezanim za tijelo i seksualne odnose. Voljela bih da postoji odgoj u školama kako bi imao zdrav i točan pristup tim informacijama. Radije u školi nego u bespućima interneta. Jer svi znamo da to djeca danas rade. Tako sam pokušala obaviti preventivne razgovore, čak kroz igru i zezanciju. Naravno da sam se u tim temama trudila dati najbolje od sebe, ali ne mogu znati jesam li, kao roditelj, pogodila način na koji se takve stvari trebaju komunicirati. Da je postojao seksualni odgoj u školama, znala bih kako. Razumijem da u primitivnijim sredinama vlada strah od nepoznatog. No, činjenica je da su kod nas i mnogi odrasli spolno neodgojeni te da su prisutne mnoge enigme za koje ih je sram priznati da uopće postoje. Primitivizam tjera ljude da satove seksualnog odgoja zamišljaju kao sat erotike, a ne kao sukus biologije, kemije i etike, pa i vjeronauka" smatra Ana Gruica Uglešić, dodajući da je ljudska i roditeljska dužnost zaštititi svoju i tuđu djecu od potencijalno teških bolesti.

"Kako bih ja kao majka mogla živjeti s činjenicom da moj sin potencijalno, makar bio odgovoran kao partner, može prenijeti virus svojoj partnerici koja bi, potencijalno, mogla preminuti od jednog od šest vrsta karcinoma?" pita se. "Varaju se oni koji misle da je HPV ženska bolest. Američka istraživanja pokazuju veliki porast raka grla i usne šupljine kod muškog djela populacije usko povezanog s HPV-om. Moramo djelovati na vrijeme i odgovorno."

Linker
08. travanj 2024 07:02