Zov brzine

Ovisna o adrenalinu: ‘Miris benzina i zemlje draži mi je od najfinijeg parfema‘

Zagrebačka menadžerica Iva Šverko prije četiri godine položila je vozački ispit za motore i od onda vozi isključivo po brdima i šumama, a prošle je godine bila jedina žena na Dinaric Rallyju.

Kad se priča o motociklizmu teško je izbjeći stereotipan zaključak kako u tom sportu vladaju muškarci. No, Iva Šverko, dokaz je kako i žene mogu postići sjajne rezultate u ovom sportu jer su joj miris oktana i adrenalin u krvi. Zagrebačka menadžerica, koju kroz život vodi adrenalin i želja za novim izazovima, nakon što se okušala u brojnim ekstremnim sportovima poput alpinizma, kiteboardinga, wakeboardinga, trail trčanja, prije četiri godine odlučila je naučiti voziti motore. I to ne one cestovne već enduro, za vožnju po brdskim i šumskim terenima.

image

Ljubav prema motorima i enduro utrkama Ivi je već u krvi

PRIVATNI ALBUM

‘‘Oduvijek sam voljela istraživati nove sportove, što teže to bolje i nikada nisam odbila poziv za neku avanturu. U vrijeme kada sam polagala ispit za A kategoriju, upoznala sam Pericu Matijevića, strastvenog enduro motociklista, člana HGSS-a i vlasnika male putničke agencije za offroad moto ekspedicije. On je već tada pripremao jedinstveni Dinaric Rally, off road utrku koja se vozi po Dinarskom gorju kroz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a ove godine održava se treći put od 21. do 27 kolovoza. Ne moram vam niti reći da na tom zahtjevnom reliju sudjelujem od prvog dana. Start i cilj su u Kninu koji živi za tu utrku i tamo se već osjećam kao doma‘‘, s osmijehom nam govori ova strastvena menadžerica, koja je prošle godine bila najbolja u svojoj kategoriji. No objašnjava da to i ne čudi jer je bila jedina žena koja je sudjelovala na toj zahtjevnoj rally utrci, a veselje joj je bilo tim veće jer mnogi motoristi nisu vjerovali da će uopće završiti utrku.

image

Iva Šverko na postolju Dinaric Rallyja 2021.

DINARIC RALLY

Ove godine natjecat će se još šest žena, a dolaze i profesionalni rally natjecatelji iz cijelog svijeta pa i oni koji su sudjelovali na Dakar Rallyju. To dovoljno govori o koliko teškoj i izazovnoj stazi se radi, a ove godine natjecateljima će biti još teže jer umjesto GPS-a, ravnat će se po roadbook navigaciji.

image

Zahtijevne staze moto relija na Dinarskom gorju

DINARIC RALLY

‘‘Dinareic Rally se jednostavno ne propušta koliko god bio težak. Sama utrka traje šest dana, a vozimo putevima na koje desetljećima pa i stoljećima nije stala ljudska noga. Zahtjevno je, ali i beskrajno uzbudljivo‘‘, kaže Iva koja je u ovih četiri godine bavljenja enduro vožnjom motora svašta prošla. Nakon što je položila vozački ispit za A kategoriju, kupila si je motor Yamahu XT660R, težak 185 kilograma, potpuno neadekvatan za šumske staze. Sada ipak vozi puno lakši motor KTM EXC350F, težak 104 kilograma kojeg voze i mnogi muški natjecatelji.

image

Za sigurnost vozača bitna je kaciga i odjeća namijenjena off road vožnji

BRUNO RANKOVIĆ

‘‘Padovi su česti jer je to takav sport, no u većini slučajeva padnete kada vam zapravo motor stane pa ga samo polegnete. Bit je da ga odmah možete i dignuti zato su za taj sport prikladniji lakši motori. Na sreću, osim masnica i pokoje ogrebotine, nisam imala težih posljedica. No, na to se više niti ne osvrćem", smije se Iva Šverko koja je vremenom naučila obaviti i neke sitne popravke na motoru poput promjene filtera ulja i zraka, ulja, zamijeniti ručice, poluge mjenjača i kočnice.

No, ne vodi ju samo adrenalin u sportu već i u poslovnom životu. Kao diplomirana menadžerica u turizmu, ima i postdiplomski iz menadžmenta u zdravstvu. Nakon godina koje je provela u turizmu i kao menadžerica u farmaceutskim tvrtkama, nedavno se odlučila na potpuni zaokret u karijeri - uskoro otvara salon za uljepšavanje pasa Furry Tale.

image

Nikud bez ljubimaca

PRIVATNI ALBUM

‘‘Životinje su moja velika ljubav od malena, pogotovo psi. Moj prvi pas bio je zlatni retriver koji je išao po izložbama i tu sam se naučila kako ga treba češljati i održavati mu dlaku pa sam ubrzo to radila i drugim natjecateljima. Od onda imam samo udomljene pse, danas su sa mnom Freyja i Flynn, mješanci ptičara i setera i oni su moje najdraže društvo s kojima svaki slobodni trenutak provodim negdje u prirodi. Priroda mi je ionako oduvijek puno draže okruženje od kafića i gradske vreve. Subota je obično rezervirana za moje pse, a nedjelja za motore", govori strastvena Iva kojoj želimo sreću na skorašnjem Dinaric Rallyju, kao i u novom poslu.

Linker
18. travanj 2024 02:08