VANESA PANDZIC CROPIX
RUČNI RAD

Rokovnike u ruke: Umjetnica Jelena Bračun spojila je ljepotu i funkcionalnost

Iako su pametni mobiteli postali gotovo pa nužni u svakodnevnom životu, važne obaveze ipak je bolje zapisati ‘crno na bijelo‘: u unikatni, ručno izrađeni rokovnik umjetnice, koji je pritom i atraktivan suvenir, ali i poklon

Iako su pametni mobiteli postali gotovo pa nužni u svakodnevnom životu, važne obaveze ipak je bolje zapisati ‘crno na bijelo‘: u unikatni, ručno izrađeni rokovnik umjetnice, koji je pritom i atraktivan suvenir, ali i poklon

Zagrepčanka Jelena Bračun svoju je kreativnost odlučila pokazati na običnom, svakodnevnom predmetu - rokovniku. Diplomantica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te magistrica Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani prije dvije je godine pokrenula ART+, brend umjetnički oblikovanih, unikatnih rokovnika koji su odnedavno i dio suvenirske ponude dubrovačke galerije MOMAD te lošinjskog Muzeja Apoksiomena.

Kada ste pokrenuli projekt ART+?

- Oduvijek težim ravnoteži poslovnog i privatnog života. Uglavnom to nisam postizala. Bila sam nezadovoljna, jer sam uvijek stavljala umjetničku karijeru kao sekundarnu. U jeku pandemije, 2021., odlučila sam preuzeti odgovornost u svoje ruke i otvorila sam obrt ART+. Da mi je prije pet ili 10 godina netko rekao da ću biti samozaposlena, mislila bih da se šali. Sada mi se to čini najprirodniji put kojim sam mogla krenuti. Svakako smatram da je pokretanje vlastitog posla pridonijelo mojem samopouzdanju i unutarnjem osjećaju vrijednosti i svrhe. Poduzetništvo je i dalje neobičan odabir za umjetnike. U poduzetništvo sam krenula djelomično zbog preživljavanja jer, budimo iskreni, računi se neće sami od sebe platiti, a djelomično jer sam željela raditi nešto što mi je kreativno izazovno. Dobila sam što sam htjela. Stalno dolaze novi izazovi i nova znanja.

image
VANESA PANDZIC CROPIX
Kako ste se odlučili na osmišljavanje rokovnika?

- Ja bez rokovnika ne mogu živjeti! Čuvam sve svoje rokovnike, jednostavno mi je nepojmljivo da ih bacim. Svake godine mučim se s potragom za "idealnim" rokovnikom i obično bih kupila onaj koji je "dovoljno dobar". Uvijek me mučilo to da su rokovnici ili lijepi ili funkcionalni, ponekad nijedno, ali nikad oboje! U nekom trenutku prije tri godine počela sam se baviti idejama o rokovniku koji je podjednako lijep i funkcionalan. Htjela sam napraviti nešto što nisam pronašla na tržištu, a to je ručno izrađen rokovnik koji ima elemente primijenjene umjetnosti i "bullet journal" (popis obaveza) metodu organizacije.

Po čemu su vaši rokovnici posebni?

- Ono što nisam nikako htjela jest još jedan rokovnik koji je na brzinu dizajniran na računalu. Moji proizvodi nisu brzo proizvedeni niti su za brzu potrošnju. Svaka ilustracija je osmišljena i ručno naslikana, svaka riječ je ručno ispisana, sve je pažljivo digitalizirano i otisnuto na kvalitetnom papiru i omotano u baršunaste korice. Željela sam stvoriti svakodnevni proizvod u kojem će ljudi svaki dan uživati. Akvarelne ilustracije slikam već godinama i često slikam ono što imam u hladnjaku ili na stolu. Za rokovnike 2023./24. izabrala sam teme mediteranskog bilja jer sam željela da se vlasnik/ca rokovnika cijele godine može prisjećati ljetnog odmora. Slova koja koristim u rokovnicima nisu računalni fontovi, već ručno pisana i digitalizirana slova koja pišem za svaku ediciju posebno. Naš mozak drugačije percipira rukopisna slova od tiskanih. Istraživanja pokazuju da pisanje rukom angažira mozak na načine na koje tipkanje ne radi. Rukopis se lakše pamti. Osim toga, poboljšava zadržavanje informacija i osnovne vještine čitanja. Sam izgled rokovnika upečatljivo je drugačiji od drugih rokovnika jer su korice ART+ journala baršunaste. Taj materijal sam odabrala jer je iznimno taktilno ugodan, a cilj ovog rokovnika je da vas uz sve životne stresove vrati u ravnotežu. Svi korišteni materijali su veganski. Rokovnik je modularan, što znači da se planeri i bilježnice mogu zamjenjivati kako prolazi godina ili kako korisnik želi. To znači i da korice možete koristiti dulje vrijeme, nadopunjavati ih novim bilježnicama iz godine u godinu. Voljela bih da primijenjena umjetnost bude ponovno popularna. Moji proizvodi ručno su izrađeni i proizvedeni u ograničenim količinama. Oni slave savršenost nesavršenosti, male nepravilnosti koje čine život jedinstvenim i nezaboravnim. Savršenost i uniformnost su tako dosadne.

image
VANESA PANDZIC CROPIX
Gdje i kako se izrađuju?

- Rokovnici i bilježnice u potpunosti se proizvode u Hrvatskoj. Osim mene, u proizvodnji sudjeluje jedna mala tiskara, a pokušavam u svim dodatnim fazama surađivati s malim poduzetnicima i osobito ženama poduzetnicama i umjetnicama. Za bilježnice biramo vrhunski papir, a korice su potpuno veganske. Baršun je vrlo izdrživ i može se čistiti običnom krpicom. Upravo zbog toga mi nije cilj proizvesti ogromne količine i biti u svakom dućanu. Želim zadržati kvalitetu i ekskluzivnost koja dolazi iz obrtničkog rada. Pažnja koju posvećujem proizvodu ne završava u proizvodnji. Svaki rokovnik dolazi u poklon-kutiji koja miriše pri otvaranju. Za sve svoje kupce radim i besplatno personaliziranje - ručno ispišem ime i poruku na prvoj stranici rokovnika. To znači da je svaki rokovnik zaista unikatan. Moji klijenti to cijene.

Gdje se mogu kupiti i po kojoj cijeni?

- Na webshopu www.artplusjournal.com i na odabranim sajmovima u Hrvatskoj tijekom godine. Cijene se kreću od osam do 42 eura. Za kupce koji kupuju preko web shopa nudim i personaliziranje. Svake godine za Božić kreiram i unikatne ručno oslikane poklon-kutije. Tijekom ove godine počet ćemo prodavati i u odabranim dućanima. Osim toga, kreiram i posebne edicije za poslovne klijente. U tim slučajevima osmišljavamo proizvod koji najbolje služi potrebama naručitelja, a da pritom kroz svoj umjetnički izričaj ispričam njihovu priču. Važno je da i poslovni klijenti uvide kako takav poseban umjetnički proizvod prenosi mnogo veću vrijednost nego nešto što je na brzinu i generički dizajnirano. Edicije koje sam radila za Muzej Apoksiomena i Umjetničku galeriju u Dubrovniku mogu se kupiti u njihovim muzejskim dućanima.

Kako je došlo do suradnje s Muzejom Apoksiomena i dubrovačkom galerijom MOMAD?

- Moja osobna strast još od studentskih dana su muzeji, odnosno konkretno muzejski suveniri. Dugo godina sam vodila edukativne radionice u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a i izradila sam za njih jedne od prvih edukativnih muzejskih suvenira za djecu. S kolegicom Irenom Jukić Pranjić napisala sam knjigu za djecu "Avantura u muzejima". Osmislila sam i prvu mobilnu aplikaciju Cro Museums koja je bila aktivna do 2019. Očito, jako volim muzeje. Apsolutno svi volimo kupovati u muzejskim dućanima, jer znamo da se tamo mogu nabaviti proizvodi koji imaju odličnu vrijednost, nevezano za njihovu cijenu. Muzejski suveniri prenose emociju i priču o umjetnosti. Još prošle godine Umjetnička galerija u Dubrovniku je počela prodavati moje rokovnike i brzo su zaključili da se njihovim posjetiteljima jako sviđaju. Ove godine smo dogovorili da osmislim limitiranu ediciju s njihovim motivima. Muzeju Apoksiomena sam se sama javila, jer sam nekoliko puta posjetila njihov muzej i smatrala sam da bi se ART+ savršeno uklopio u njihovu ponudu. Srećom, ravnateljica se odmah složila i započeli smo suradnju. Vjerujem da će se za sljedeću godinu javiti još muzeja s kojima ću krenuti surađivati.

image
VANESA PANDZIC CROPIX
Što ste za njih osmislili?

- Za svaki od ta dva muzeja sam osmislila jedinstveni proizvod, koji pripovijeda priču koju želimo da posjetitelj ponese sa sobom kući.

Muzej Apoksiomena je jedinstveni muzej koji je dom samo jedne jedine skulpture - mladog atleta iz antičke Grčke - koja je izronjena iz mora u blizini Lošinja. Cijeli muzej pripovijeda priču o pronalasku, restauraciji i istraživanju povijesti ove skulpture. I sama zgrada je fenomenalna interpolacija koja pridonosi nezaboravnom doživljaju. Ako ste mislili da će njihov novi suvenir biti ilustriran slikama te predivne skulpture - prevarili ste se! U razgovoru s Muzejem, doznala sam da se jedna priča posebno urezuje posjetiteljima nakon obilaska. Priča o malom poljskom mišu i njegovom gnijezdu koje je pronađeno u unutrašnjosti skulpture. Taj miš i njegovo gnijezdo istraživačima je omogućilo da doznaju gdje se skulptura nalazila i kakve su je biljke okruživale. Odlučili smo se za baršunasti omot sive boje s ilustracijom poljskog miša i žitarica koje su pronađene. Ilustracija je otisnuta u srebrnom foliotisku. U omotu se nalaze bilježnice ilustrirane maslinama i lovorom, koji su također pronađeni u unutrašnjosti Apoksiomena. Tako ovaj novi suvenir priča posebnu priču o Apoksiomenu a da ga direktno ne prikazuje.

Drugi suvenir izrađen je za Umjetničku galeriju u Dubrovniku. Osim svoje fenomenalne i vrijedne zbirke moderne umjetnosti, MOMAD ima i divnu zgradu. Ova zgrada nikoga ne ostavlja ravnodušnom. Sagradio ju je bogati moreplovac Božo Banac kao svoju rezidenciju, ali je kratko u njoj uživao. Od 1948. dom je Umjetničke galerije. Odlikuje je impresivna kamena arhitektura i mnogi detalji od kovanog željeza. Okružena je predivnim vrtom i ima krasan pogled na Grad i otok Lokrum. Za MOMAD smo osmislili dva omota s motivima iz njihove impresivne zgrade. Omot dolazi u četiri varijante: ljubičasti ili crni baršun sa zlatnim tiskom s motivom lustera od kovanog željeza ili motivom kovane ograde stubišta. Unutar omota nalaze se bilježnice s motivima lustera i ograde kombinirani s ilustracijama oleandra i lavande koji su zaštitni znakovi vrta oko muzeja.

image
VANESA PANDZIC CROPIX
Budući projekti i planovi?

- Sada kada sam okusila slobodu koja dolazi sa samostalnim radom, imam još tisuću ideja. Izazovno je pomiriti umjetnost i poduzetništvo. U rujnu i listopadu ove godine planiram predstaviti još nekoliko novih proizvoda u svom web shopu. Proces rada na novim proizvodima i najave uvijek možete pratiti na Facebooku i Instagram profilu. Svakako ću biti prisutna i na nekim od popularnih blagdanskih sajmova. U budućnosti planiram proširiti suradnju s drugim hrvatskim umjetnicima i lansirati neke zanimljive nove proizvode, ali o tome više sljedeće godine.

Majka ste, pa kako usklađujete poslovne i privatne obveze?

- Mama sam dječaka od uskoro pet godina. Naravno da mi je on veliki poticaj za sve što radim. Želim da na mom primjeru vidi da je moguće biti uspješan a da se ne odrekneš vremena s obitelji. Poduzetništvo mi je donijelo fleksibilniji raspored koji mogu bolje prilagoditi njegovim potrebama, a samim tim se smanjila moja razina stresa. Naravno da poduzetništvo ima uspone i padove i ponekad radim jako puno. Ipak, kada usporedim s prijašnjim zaposlenjima, sada imam veću kvalitetu privatnog života. Mislim da je to možda i najveća poruka koju smo naučili tijekom pandemije - posao nije sam sebi svrhom, on bi nam trebao pružiti veću kvalitetu života. Moj je cilj da sam jednako autentična u poslu kao i u privatnom životu, jer se samo tako može postići zdrava ravnoteža.

Linker
06. svibanj 2024 01:07