KOLUMNA

Vrijeme je za proljetno čišćenje - ali ono tijela, uma i duše

Zrinka Blažević potiče nas da ovog proljeća više vremena posvetimo sebi i osvježimo svoj um, tijelo i dušu.

Obožavam proljeće, svake godine mu se veselim sve više i više. Čim vidim prve procvjetale magnolije u gradu i počnem primjećivati kako dani postaju sve sunčaniji i duži, u meni se budi mala leptirica spremna za toplu sezonu i sve one zabavne aktivnosti na otvorenom. Proljeće je za mene vrijeme transformacije, godišnje doba koje poziva da se oslobodimo težine zime i prigrlimo onu istinsku lakoću postojanja.

I baš kao što na početku proljetne sezone tradicionalno čistimo svoje domove, zašto ove godine ne bismo očistili i osvježili svoj um, tijelo i dušu, ulazeći u najbujnije i najzelenije godišnje doba poletni, vitalni i puni energije. Nakon što smo nekoliko mjeseci hibernirali, sad je idealno vrijeme da maknemo zimske slojeve sa sebe, jedan po jedan, i punim plućima doživimo proljeće 2024.

image

Zrinka Blažević

DINKO ŠIMUNOVIĆ

Um

Proljeće nudi savršenu priliku za rasterećenje misli i otpuštanje obrazaca koji nam više ne služe. Nekoliko načina na koje možemo očistiti svoj um uključuju:

Vježbanje svjesnosti: svaki dan odvojite vrijeme za aktivnosti poput meditacije ili vježbi dubokog disanja. Ove tehnike nam pomažu da ostanemo uzemljeni u sadašnjem trenutku i njegujemo osjećaj unutarnje smirenosti. Ako ste novi u ovome, možete isprobati guided meditation ili vježbe disanja od popularnog ‘ledenog čovjeka‘ Wim Hofa.

Oslobađanje od negativnosti: Prepoznajte sve negativne obrasce mišljenja ili uvjerenja koja vas sputavaju i svjesno se potrudite da ih se oslobodite. Zamijenite negativan mindset s riječima ohrabrenja i pozitivnosti. Budite blagi prema sebi, i drugima oko sebe.

Oslobađanje od negativnosti: Prepoznajte sve negativne obrasce mišljenja ili uvjerenja koja vas sputavaju i svjesno se potrudite da ih se oslobodite

Postavljanje namjera: Odvojite vrijeme da razmislite o tome što trenutno želite manifestirati u svom životu. Postavite jasne namjere za nadolazeću sezonu, usredotočujući se na ciljeve koji su u skladu s vašim vrijednostima i željama.

Njegovanje zahvalnosti: Prakticirajte zahvalnost na način da se usredotočite na stvari u svom životu na kojima ste zahvalni. Svakodnevno vođenje dnevnika zahvalnosti pomaže nam da stavimo stvari u perspektivu i shvatimo kako postoji mnogo toga u našim životima na čemu uistinu možemo biti zahvalni.

Tijelo

Nakon nekoliko mjeseci zimske hibernacije, našim tijelima sada treba dodatna njega i pažnja. Proljeće je savršeno vrijeme da detoksiciramo svoje tijelo iznutra prema van i očistimo ga od toksina, a to možemo napraviti tako da:

Jedemo svježu, sezonsku hranu: Prihvatite obilje svježeg voća i povrća koje proljetna sezona nudi. Uključite puno lisnatog povrća, bobičastog voća i ostalih sezonskih proizvoda u prehranu kako biste nahranili svoje tijelo i pružili mu energiju za sve zabavne aktivnosti koje ste isplanirali.

Ostanemo hidrirani: Pijte puno vode tijekom dana kako bi vaše tijelo optimalno funkcioniralo i izbacilo toksine. Probajte zamijeniti kavu s matchom, nježnim zelenim čajem u prahu koji relaksira i revitalizira organizam. Matcha sadrži brojne antioksidanse, aminokiseline, vitamine i minerale, a uz to je alkalna namirnica, što znači da je pravi detox inside and out.

Pokrenemo tijelo: Bilo da se radi o trčanju, power walk-u, rolanju, planinarenju ili isprobavanju neke nove aktivnosti na otvorenom, pronađite načine da ostanete aktivni ovog proljeća. Iskoristite duže dane i toplije vrijeme da p(ostanete) aktivni i pozitivno djelujete na svoj fizički wellbeing. Kada vježbamo, oslobađamo serotonin, tzv. hormon sreće, što pomaže u borbi protiv lošeg raspoloženja, bezvoljnosti i depresije.

Ne zaboravimo na odmor: Odmor i opuštanje podržavaju prirodne procese detoksikacije u našem tijelu. Pobrinite se da svake noći odspavate 7-8 sati, a tijekom dana odvojite vrijeme za aktivnosti koje će vam pomoći da se opustite i napunite energijom. Stvorite vlastiti jutarnji i večernji wellbeing ritual i potrudite se svakog dana ići spavati i buditi se u isto vrijeme.

image

Zrinka Blažević

DINKO ŠIMUNOVIĆ

Duh

Naš duh žudi za obnovom jednako kao i naše tijelo i um. Proljeće nudi priliku da se ponovno povežemo sa sobom, kultiviramo osjećaj unutarnjeg sklada i uskladimo sa svojom istinskom suštinom:

Provedite vrijeme u prirodi: Uronite u ljepotu prirode i ponovno se povežite s njom. Sve popularnija metoda za zdravlje postaje šumska kupka, odnosno shinrin yoku. Radi se o jednoj opuštajućoj senzornoj šetnji kroz šumu u kojoj osvještavamo sva osjetila i na taj se način dublje povezujemo s prirodom u nama i oko nas.

Prakticirajte self-love: Budite nježni prema sebi i otpustite bilo kakve osude ili kritike. Odnos koji imamo sami prema sebi najvažniji je odnos koji imamo u životu, to je najduža veza koju ćemo imati, stoga moramo osvijestiti kako razgovaramo sa sobom. Umjesto negativnog govora i omalovažavanja, budimo nježni i puni suosjećanja.

Prakticirajte self-love: Budite nježni prema sebi i otpustite bilo kakve osude ili kritike. Odnos koji imamo sami prema sebi najvažniji je odnos koji imamo u životu

Povežite se s okolinom: Njegujte svoje odnose s bližnjima, okružite se ljudima koji vas podižu, nasmijavaju i inspiriraju. Ne kaže se uzalud kako je smijeh lijek – kada se smijemo podižemo raspoloženje, postajemo atraktivniji i produžujemo si život. Negativu i negativne ljude ostavite iza sebe.

Uključite se u aktivnosti koje hrane dušu: Odvojite vrijeme za aktivnosti koje vas vesele i hrane vašu dušu. Bilo da se radi o kreativnim hobijima, slušanju glazbe, treniranju ili volontiranju, dajte prednost aktivnostima od kojih vam duša pjeva i pleše.

Proljeće je doba rasta, obnove i transformacije – vrijeme za odbacivanje starog i prihvaćanje novog. Proljetnim čišćenjem uma, tijela i duše njegujemo osjećaj jasnoće, vitalnosti i unutarnjeg sklada koji nas vodi prema naprijed. Dakle, duboko udahnite, otvorite svoje srce mogućnostima koje su pred vama i prihvatite putovanje samospoznaje i obnove. Welcome Spring 2024.!


O autorici i brendu Materia

Zrinka Blažević je Riječanka sa zagrebačkom adresom, na kojoj živi nešto više od jednog desetljeća. Sa starijom sestrom Majom razvija i vodi well-being brend Materia, čiji je cilj potaknuti ljude na promjene životnih navika kako bi bili zdraviji, sretniji i ispunjeniji. Upravo takav je Zrinkin lifestyle: voli vježbati, meditirati, raditi jogu, rano se ustajati, voziti bajk na posao, zdravo se hraniti i prakticirati svoje omiljene well-being rituale.

Linker
22. ožujak 2024 11:02