UNSPLASH
Žensko zdravlje

Zašto su nužne inicijative za poboljšanje kvalitete ženskog života?

Menstruacija je u našem društvu i dalje tema o kojoj se ne govori otvoreno, ali nije jedina kada je u pitanju žensko zdravlje - podaci pokazuju da su nejednakost i diskriminacija po spolu itekako prisutni u zdravstvenom sustavu i zbog toga su ključne inicijative kojima se stanje može promijeniti na bolje.

Menstruacija je u našem društvu i dalje tema o kojoj se ne govori otvoreno, ali nije jedina kada je u pitanju žensko zdravlje - podaci pokazuju da su nejednakost i diskriminacija po spolu itekako prisutni u zdravstvenom sustavu i zbog toga su ključne inicijative kojima se stanje može promijeniti na bolje.

Nejednakost i diskriminacija po spolu uvelike su prisutni u zdravstvenom sustavu, a žene po mnogočemu pripadaju u rizičniju skupinu obolijevanja od mnogih bolesti. Srčani udar i kardiovaskularne bolesti češće su i fatalnije za žene, a simptomi se još uvijek, najčešće, ne prepoznaju na vrijeme ili im se ne pridaje dovoljno pažnje.

Važno je znati da su simptomi moždanog udara drugačiji kod muškaraca i kod žena te da ih žene često ignoriraju te odgađaju odlazak na preglede zbog nedostatka vremena ili užurbanog načina života - od ovog stanja, suprotno mišljenju da je riječ o bolesti muškaraca, umire više žena - njih 13 tisuća, dok godišnje u Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umire 10 tisuća muškaraca.

image
UNSPLASH

Dakle, unatoč statistici po kojoj žene žive duže od muškaraca, one ne primaju uvijek potpunu zdravstvenu zaštitu, a ishod bolesti češće će biti fatalan. Također, i drugi zdravstveni problemi o kojima se manje govori, poput endometrioze, neplodnosti, ostalih ginekoloških bolesti poput raka vrata maternice, hormonskog disbalansa te bolnih i neredovitih menstruacija zato traže poseban pristup ženskom zdravlju i inicijative koje će poboljšati ukupnu kvalitetu i zdravlje ženskog života. Informiranost i redoviti pregledi su put prema smanjenju obolijevanja i razvijanja simptoma bolesti, a edukacija treba krenuti već u mladoj dobi. Nažalost, primjerice o neplodnosti i menstruaciji i dalje se šapuće umjesto da se govori, pa je novim inicijativama potrebno djelovati kako bi se skinula stigma s tih tema. Isto tako, istraživanja pokazuju kako su žene u bilo kojoj dobi u većem riziku od oboljenja od mentalnih bolesti, demencije i inkontinencije.

image
UNSPLASH

Kako bi doprinijeli promicanju, razvoju i unapređenju zdravstveno-socijalnih aspekata zdravlja žena svih dobnih skupina, dm je raspisao natječaj {ZAJEDNO} za bolje sutra. Na natječaj se mogu prijaviti projekti i ideje koje su usmjerene primarno na poticanje zdravijeg načina života i prevenciju nastanka bolesti koje pogađaju žene, inicijative za podršku ženama, fizičko i mentalno zdravlje, zdrav način starenja te s tim povezane inovacije i proizvode.

Ovo je još jedna u nizu dm-ovih inicijativa kojima potiču na društvenu odgovornost, a cilj je skrenuti pažnju na izazove s kojima se žene svakodnevno susreću u privatnom i profesionalnom životu te tako poboljšati kvalitetu života svake žene.

Na ovaj natječaj mogu se prijaviti registrirane nevladine udruge koje se nalaze u Registru udruga minimalno dvije godine, ustanove poput centara, škola, domova, društva, bolnica i skloništa, jedinice lokalne i područne samouprave, hrvatski proizvođači te neprofitne pravne osobe koje u strukturi osnivača imaju minimalno omjer 51 posto prema 49 posto u korist državljana Republike Hrvatske.

Unapređenje i očuvanje fizičkog i/ili mentalnog zdravlja žena, unaprjeđenje kvalitete života žena te inovacije i proizvodi -kategorije su za koje se projekti i ideje mogu prijaviti, a rok za prijavu je 11. svibanj 2023. godine.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x dm

Linker
26. travanj 2024 19:46