Savjeti

Ovih sedam stvari morate prestati raditi svojoj koži za vrijeme ljeta!

Zbog visokih temperatura, sunca, mora, znoja, smanjene količine odjeće, tijekom ljeta naša je koža pod stalnim stresom

Crvena, iziritirana, prhutava, otečena, ovo su sve neželjeni epiteti kojima tijekom ljeta opisujemo svoju kožu ako joj ne pružamo pažnju kakvu zaslužuje. Zbog visokih temperatura, sunca, mora, znoja, smanjene količine odjeće, tijekom ljeta naša je koža pod stalnim stresom. Upravo je taj stres, kao i pogrešna priprema kože prije izlaganja suncu jedan od vodećih razloga zašto u SAD-u od raka oboli gotovo svaka peta osoba, dok se kod nas s ovom bolesti bori nešto više od 25 tisuća ljudi. Kako bi svojoj koži olakšali razdoblje koje slijedi upozoravamo na sedam najčešćih grešaka koje morate prestati raditi odmah.

1. Neispravno nanošenje kreme za sunčanje

Prema istraživanju Fondacije za rak kože (Skin Cancer Foundation) više od 60 posto ljudi uvjereno je da ih jedno nanošenje kreme za sunčanje štiti četiri sata, što uopće nije točno. Kako dalje objašnjavaju, većinu krema koje su dostupne na tržištima potrebno je nanositi svaka dva sata ili prilikom svakog izlaska iz vode. Još jedno pravilo kojeg se često ne pridržavamo je to da kremu moramo nanijeti 20 do 30 minuta prije samog izlaganja suncu. Također, prilikom svakog nanošenja, potrebno je pripaziti da se nanese dovoljno bogat sloj kreme na svaki dio tijela koji nije pokriven odjećom. To znači da bi prilikom svakog mazanja trebalo nanijeti oko 30 mililitara kreme.

image
Avon

2. Odlazak na plažu ili bazen nakon brijanja

Neželjene dlačice tijekom ljetnih mjeseci za većinu su žena neprijatelj broj jedan. Kako bi što dulje zadržali postojanu glatkoću kože, žene uklanjanje dlačica ostavljaju za zadnji trenutak. Bilo da je riječ o brijanju britvicom, aparatićem ili pak uklanjanju dlaka voskom, nakon takvih tretmana koža je osjetljiva i iziritirana. Dodatno izlaganje suncu, slanoj vodi ili pak vodi s klorom iz bazena nadražit će već ionako osjetljivu kožu. Kako bi izbjegli nepotrebne iritacije, dlačice uklonite 24 sata ranije.

3. Nekorištenje kreme za sunčanje

Bez obzira na doba godine, kremu s blagim zaštitnim faktorom uvijek bi trebali nanijeti na lice koje je prvo na “udaru” sunca. U ljetnim mjesecima to se pravilo, osim na licu, može primijeniti i na ostatku tijela koje nije pokriveno odjećom. Čak i ako ste izloženi suncu samo prilikom odlaska do auta ili javnog prijevoza, uvijek postoji rizik da koža uhvati malo štetnih UV zraka. Kako biste pravilno zaštitili svoju kožu, koristite zaštitni faktor prikladan vašoj puti. To znači, ako imate svijetlu put ili puno madeža koristite SPF 50, a ako ste tamniji, odnosno mediteranski tip SPF 20 do 30 će biti dovoljan. Veliki izbor različitih krema za sunčanje prikladnih svakoj dobnoj skupini i tipu kože možete pronaći u Avonovoj kolekciji. Avon Care Sun+ s visokim zaštitnim faktorima za djecu dolazi i u boji koja nestaje pri mazanju, ali razveseli vašeg klinca i olakšava razmazivanje. Zdravo sunčanje zahtijeva redovno nanošenje krema i losiona sa zaštitom, te minimalno 20 minuta prije sunčanja. Ne zaboravite ni na samotamnjenje za produženje preplanulosti tijela.

image
Avon

4. Nanošenje parfema tijekom izlaganja suncu

Parfemi i kreme s jakim mirisima također mogu uzrokovati promjene na našoj koži. Prilikom izlaganja suncu na mjestima na kojima obično stavljamo parfem (vrat te područje iza uha) može doći do pojave smećkastih mrlja. One su prvi znak da takav postupak ne bi trebali ponavljati. Kombinacija, sunca, mora, topline, parfema i parfumiranih krema u nekim slučajevima može dovesti do opeklina te ostalih oštećenja kože.

image
Avon

5. Nedovoljno hidratizirana koža

Ljetne radosti poput cjelodnevnog izležavanja na suncu i kupanja u moru isušuju kožu. Čine ju pahuljastom te joj daju rožnat izgled. Veće količine vode (više od 3 litre dnevno) kao i osvježavajuća pića na bazi kokosa, lubenice te ostalog voća bogatog tekućinom odličan su odabir za dodatnu hidratizaciju tijekom ljetnih mjeseci. Osim hidratizacije putem tekućine, koži možemo pomoći i laganim, hidratizirajućim kremama. Odličan izbor može biti Avonova Anew Hydra Pro Vita-D krema za lice. Zahvaljujući svojoj Pro Vita- D tehnologiji ova krema potpomaže aktiviranje vitamina D u površinskim stanicama kože. Vitamin D pomaže u jačanju zaštitne barijere na površini kože i djeluje na elastičnost, neujednačen ton kože i primjetne tanke linije i bore. Već nakon jedne upotrebe Anew Hydra Pro Vita-D kreme koža trenutno izgleda glatko i podatno, uz svježu hidrataciju koja traje cijeli dan.

image
Avon

6. Ne zaboravite skinuti šminku prije spavanja

Sjećate se onih ludih ljetnih večeri koje su se iz običnog izlaska pretvorile u zabave do ranog jutra. Umorni i pomalo mamurni vraćate se iz izlaska. Najradije bi otišli ravno u krevet, ali na licu vam se i dalje vide tragovi šminke. Koliko god nam se postupak uklanjanja šminke ponekad činio nepotrebnim i napornim, one je itekako važan za vrijeme ljetnih mjeseci. Poznato je da puder i ostala kozmetika zatvara pore na licu što nikako nije dobra praksa za vrijeme vrućina kada može doći do lakšeg razvoja bakterija i infekcije, S toga, bez obzira na stanje u kojem ste došli kući, otiđite u kupaonicu i očistite lice.

7. Nepravilna prehrana

Uz redovitu njegu kože, važnu ulogu u održavanju njenog zdrava izgleda igra pravilna prehrana. Nepravilan izbor namirnica, preskakanje obroka, konzumacija nezdravih namirnica, gaziranih i zaslađenih pića koži ne pružaju prijeko potrebne vitamine i minerale. Umjesto toga, svoju prehranu obogatite što raznovrsnijim voćem i povrćem koje obiluje tekućinom. Sokove zamijenite čajevima ili vodom, a grickalice orašastim plodovima.

image
Avon
Linker
19. travanj 2024 19:25