WireImage
zabranjena ljubav

Brigitte Macron: Prva dama u trapericama

Supruga Emmanuela Macrona, od kojeg je starija 25 godina, ne obazire se na komentare da je prva baka Francuske, nego pazi na liniju i mladenački se odijeva, a o botoksu ne govori.

Kad je prošle nedjelje pobijedio na izborima, 39-godišnji Emmanuel Macron postao je najmlađi predsjednik Francuske u povijesti nakon Napoleona, dok je njegova supruga Brigitte Trogneux, koja je od muža starija ravno 25 godina, postala najstarija prva dama u Elizejskoj palači, osim Bernadette Chirac.

Majka troje djece i baka sedmero unučadi, Brigitte je u travnju navršila 64 godine i premda sa svojom vitkom figurom, dugim nogama, blistavim smiješkom, zlatno blajhanom kosom i rafiniranim stilom odijevanja, koji je sve samo nebapski, izgleda znatno mlađe, razlika u godinama između nje i Macrona ne prestaje podizati prašinu u javnosti. "Prva baka Francuske", "nonica u Elizejskoj palači" i, istinski zlobno, "Barbie u menopauzi", samo su neke od nelaskavih titula koje su joj udijelili u medijima.

THIRON GARDAIS, FRANCE - JUNE 10:  Brigitte Macron and Emanuel Macron attend the 'College Royal et Militaire de Thiron-Gardais' Exhibition Rooms Inauguration on June 10, 2016 in Thiron Gardais, France  (Photo by Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)
Getty Images

Veza mlađeg muškarca i starije žene i dalje kao da je neprihvatljiva, čak sablažnjiva, dok su s druge strane francuski mediji šutjeli o mnogo većim skandalima među vladajućima pa su se tako pretvarali da pojma nemaju kako predsjednik François Mitterrand ima ljubavnicu i izvanbračnu kćer i kako njegova nasljednika Jacquesa Chiraca suradnici zbog erotske ekspeditivnosti zovu "cinq minutes, douche comprise" (pet minuta uključujući tuš), a nitko se ne zgraža ni nad Donaldom Trumpom, šesterostrukim djedom koji je također 25 godina stariji od supruge. Te licemjerne nejednakosti mjerila itekako je svjestan i novi francuski predsjednik.

PARIS, FRANCE - MAY 7: Newly French President elected Emmanuel Macron, his wife Brigitte Macron, her grand daughter Emma (daughter of Laurence Auziere) and her other daughter Tiphaine Auziere (to her left) celebrate his presidential election victory at Le Louvre plaza on May 7, 2017 in Paris, France. (Photo by Jean Catuffe/Getty Images)
Getty Images

- Da sam ja 20 godina stariji od žene, nitko ne bi propitivao našu vezu. Samo zato što je moja žena 20 godina starija od mene, smatra se da je to neodrživo - izjavio je Macron prošli mjesec za list Le Parisien, znakovito pritom umanjivši razliku u godinama za čak pet. No, teško da će ovaj par, za koji je sam Macron rekao da "nije normalan", omesti podsmijesi ili neodobravanje društva; na to su se dosad naviknuli jer se njihova ljubavna priča od samog početka opire svim društvenim pisanim i nepisanim pravilima.

Former Economy Minister Emmanuel Macron and his wife Brigitte Trogneux play tourist in the Montmartre borough of Paris, France, Sunday September 4, 2016. After a lunch at La Cave Des Abesses wine bar, the pair took a walk like ordinary tourists, greeting passers-by., Image: 298895206, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

EMMANUEL MACRON & SON EPOUSE BRIGITTE TROGNEUX - TRADITIONNEL DEFILE DU 14 JUILLET SUR LES CHAMPS-ELYSEES POUR LA FETE NATIONALE FRANCAISE AVEC POUR INVITES LES TROUPES MEXICAINES., Image: 252852723, License: Rights-managed, Restrictions: NO RESTRICTION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual
Profimedia, Visual

Upoznali su se 1993. u Amiensu, u prestižnoj privatnoj isusovačkoj školi u kojoj je tad 15-godišnji Macron bio učenik, a Brigitte njegova profesorica književnosti i drame. Potomkinja mjesnog proizvođača čokolade i slastica, Brigitte se s 20 godina udala za bankara Andrea Auzierea s kojim je dobila troje djece: sina Sebastiena, koji je stariji od Macrona, i kćeri Laurence i Tiphaine.

Brigitte Trogneux, alongside her daughter Tiphaine Auziere, listens to her husband and candidate for the France's 2017 presidential elections Emmanuel Macron delivering his speech during a campaign rally at the Grand Palais in Lille, north of France, on January 14, 2017., Image: 310827709, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

Laurence je išla u razred s Macronom i njegovi su roditelji mislili da je ona simpatija njihova očito zaljubljenog tinejdžera. No Macron se zapravo zaljubio u njezinu mamu, s kojom se zbližio dok su u školi pripremali predstavu "Žak i njegov gospodar" Milana Kundere. Pametni učenik koji je sanjao o književnoj karijeri predložio je profesorici da mu pomogne napisati dramu i počeli su se redovito viđati.

- Malo-pomalo osvojila me njegova inteligencija - rekla je poslije Brigitte i opisala kako su u dugim šetnjama i razgovorima među njima planule iskre. - Osjećala sam kako padam. I kako on pada - priznala je u intervjuu u Paris Matchu.

PARIS, FRANCE - APRIL 04:  Line Renaud and Brigitte Macron attend
Getty Images

Da prekinu neprikladnu vezu zbog koje bi u nekoj drugoj zemlji Brigitte optužili za pedofiliju, roditelji su poslali sina da završi srednju školu u Parizu, ali 17-godišnjak je svojoj dragoj prije odlaska obećao: - Što god ti radila, oženit ću se tobom! I tako je i bilo. Macron joj nije prestao udvarati i napokon ju je "osvojio strpljivošću". Brigitte se razvela od muža, a dvije godine poslije, u listopadu 2007., ona i Macron, koji je tad već diplomirao filozofiju i magistrirao političke znanosti, vjenčali su se u gradiću Le Touquetu, gdje je Brigitte naslijedila vilu koja im je sada drugi dom. Mladenka je nosila kratku bijelu haljinu, a Macron je u govoru zahvalio njezinoj djeci "što nas prihvaćaju kakvi jesmo"; danas pravnica, Tiphaine je jednom rekla da ne poznaje sretniji par od svoje majke i Macrona.

Nakon što je nekoliko godina radio kao investicijski bankar u Rothschild & Cie, Macron, tad član socijalista, ušao je u vladu Françoisa Hollandea kao tajnik, a zatim 2014. kao ministar ekonomije, ali premda je Brigitte uvijek bila uz njega, čak prisustvovala sastancima u ministarstvu, u javnosti se nisu previše pokazivali zajedno. To se promijenilo lani, kad je Macron najavio da će se kandidirati za predsjednika ispred stranke En Marche koju je osnovao, a Brigitte je bila uz njega na svakom koraku; ispravljala mu govore, uvježbavala nastupe, izlazila pred okupljene...

PARIS, FRANCE - MARCH 10: French Minister of Economy Emmanuel Macron and his wife Brigitte Trogneux arrive at The State Dinner in Honor Of King Willem-Alexander of the Netherlands and Queen Maxima at Elysee Palace on March 10, 2016 in Paris, France. Queen Maxima and King Willem-Alexander of The Netherlands are on a two-day state visit in France. (Photo by Jean Catuffe/Getty Images)
Getty Images

- Ja sam njegov najveći fan - priznala je, a Macron je potvrdio koliko mu znači njezina podrška kad je nakon izbora izjavio: - Ona će i dalje imati ulogu koju je uvijek imala, neće biti skrivena, jer ona dijeli moj život, jer je njezino mišljenje važno… Uvijek je bila uz mene; ona je moja ravnoteža.

Sada ili nikada

Mnogi ga razumiju: vide Brigitte kao idealan spoj elegancije, iskustva i pameti koji nadilazi dobne granice, ističu njezinu naobrazbu i intelektualni krug prijatelja, među kojima su i pisac Michel Houellebecq i glumac Pierre Arditi te dostojanstvo s kojim prima očekivano zlobne glasine o svojem braku - nedavno se tako pronijela priča da je Macron u homoseksualnoj vezi s Mathieuom Galletom, šefom Radio Francea - a osobito naglašavaju kako uspješno povezuje francuski šik s nekonvencionalnim pristupom odijevanju.

French Minister of the Economy, Industry and the Digital Sector Emmanuel Macron and his wife Brigitte Trogneux return to his ministry after offer his resignation to President Francois Hollande, in Paris, France on August 30, 2016., Image: 298373858, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

- Ona je rock’n’roll. Nikad ne kaže: "Imam 64 godine i ne mogu nositi kratke suknje". Nosi potpetice od 12 cm, haljine bez rukava, kožnate hlače. Nema toga što se ne usudi - opjevala ju je dizajnerica Delphine de Canecaude u pariškom L’Expressu, dok su je u britanskom Vogueu pohvalili što se odmaknula od diskretnih tamnih kostima i niskih potpetica u "Chic Bobo" stilu uobičajenom za Francuskinje zrelije dobi i odlučila se za smjelije kombinacije, kao što su bijela čipkana haljina i crne čarape ili pripijene jakne s patentnim zatvaračima, a opet ostala vjerna francuskim klasicima; redovito nosi torbice Louis Vuitton (omiljeni joj je model Capucine koji ima u nekoliko boja) i sportsku odjeću Moncler.

Brigittein mladenački izgled naveo je mnoge da se upitaju je li se podvrgnula botoksu ili zatezanju lica. Ona sama nije se o tome izjasnila, ali očito to ne shvaća preozbiljno jer se zna sa zdravim smislom za humor našaliti na račun svog izgleda i godina pa je nedavno rekla: - Moj muž se jednostavno morao sada kandidirati jer bi mu na izborima 2022. ozbiljan problem bilo moje lice!

Linker
19. travanj 2024 17:42