Uz malo mašte i strpljenja mogu se pripremiti fantastične slastice, ili pak od njih stvarati atraktivne skulpture i kulinarske zimske ‘pejzaže‘.
Kuglof s narančom
- 5 jaja veličine L
- 20 dag šećera
- 2 dl suncokretovog ulja
- 25 dag oštrog brašna
- 1 dl ruma
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- sok i korica jedne naranče
- 2 žlice kakaa
Odvojiti bjelanca i napraviti čvrsti snijeg. U drugoj posudi pjenasto umutiti žumanca, šećer i vanilin šećer. Kad se smjesa zapjeni, dodati ulje, rum, koricu i sok naranče. Brašno, prašak za pecivo i kakao umiješati ručno. Na kraju lopaticom lagano umiješati snijeg. Smjesu uliti u maslacem premazan kalup za kuglof. Peći 40 minuta na 180 stupnjeva.
Tart od čokolade s prhkim kolačićima
Tijesto za tart:
- 2 dag glatkog brašna
- 12 dag oštrog brašna
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera u prahu
- 15 dag hladnog maslaca
- 2 žumanca
- 2 žlice hladne vode
Nadjev
- 30 dag čokolade za kuhanje
- 3,5 dl vrhnja za šlag
Tijesto za kekse
- 25 dag maslaca
- 15 dag šećera u prahu
- 2 žumanca
- korica jednog limuna
- 1 vanilin šećer
- pola praška za pecivo
- 45 dag oštrog brašna
Za posipanje
10 dag kandiranog šećera
Postupak pripreme početi prhkim tijestom. U posudu staviti brašno, sol i šećer u prahu. Na male komadiće narezati maslac. Prstima napraviti mrvičasto tijesto. Dodati žumance pomiješano s vodom.
Umijesiti glatko tijesto, omotati ga prozirnom folijom i staviti u hladnjak na sat vremena. Od sastojaka za kekse umijesiti glatko tijesto i staviti u hladnjak na sat vremena. Ohlađeno prhko tijesto razvaljati u oblik kalupa i ispikati vilicom. Prekriti papirom za pečenje te na njega staviti keramičke kuglice za tijesto ili suhi grah da se tijesto ne diže. Peći 20 minuta na 180 stupnjeva.
Dok se tijesto peče, pripremiti nadjev. U posudu staviti vrhnje za šlag i čokoladu natrganu na kockice. Staviti na vatru i zagrijati, smjesa ne smije zakuhati. Još toplu smjesu čokolade i vrhnja izliti na prhko tijesto. Pustiti da se ohladi.
Tijesto za kekse razvaljati na pobrašnjenoj podlozi i oblikovati kalupom za kekse. Prije pečenja tijesto posuti kandiranim šećerom. Polovicu čačkalice utisnite u keks kako biste njima mogli ukrasiti kolač. Peći 7 minuta na 180 stupnjeva.
Slatki kruh s kandiranim voćem
Tijesto
- 40 dag glatkog brašna
- 0,4 dag kvasca
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 1,25 dl mlakog mlijeka
- 12 dag omekšalog maslaca
- 1 vanilin šećer
Nadjev
- 15 dag kandiranog voća (naranča, limun, mango, ananas)
- 5 dag grožđica
- 5 dag brusnica
- 1,5 dl ruma
Glazura
- 2 bjelanca
- 25 dag šećera u prahu
- žlica limunovog soka
Kandirano voće, grožđice i brusnice staviti u posudu i sve preliti rumom da se namoči. Aktivirati kvasac te od ostalih sastojaka rukom zamijesiti tijesto. Dodati i polovicu namočenog voća. Tijesto ostaviti da se diže dok se ne udvostruči te ga na pobrašnjenoj površini oblikovati u pravokutnik, minimalno 2 cm debljine.
Nanijeti preostalo namočeno voće, zarolati. Staviti u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje. Prije pečenja pustiti da se tijesto diže još pola sata. Peći 50 minuta na 180 stupnjeva.
Za glazuru bjelanca lagano miješati pjenjačom, postupno dodavati šećer u prahu te kap po kap limunovog soka. Dobivenu glatku smjesu preliti preko ohlađenog slatkog kruha.
Bor od medenjaka
Tijesto
- 15 dag meda
- 15 dag šećera
- 1 dl vode
- 2 jaja veličine L
- 1 žlica cimeta
- 1 žlica sode bikarbone
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1,5 dl suncokretovog ulja
- 55 dag brašna
Glazura
- 2 bjelanca
- 12 žlica šećera u prahu
U posudu za kuhanje staviti med, vodu i šećer. Zakuhati na laganoj vatri da se sastojci otope. U posudu za miksanje staviti jaja te ih zapjeniti, dodati cimet, muškatni oraščić i sodu bikarbonu. Dodati ohlađenu smjesu meda, šećera i vode. Zatim ulje i brašno. Dobivenu smjesu umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak minimalno 7 sati.
Ohlađeno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi na pola centimetra debljine te kalupima u obliku zvijezde raznih veličina oblikovati tijesto. Obavezno u sredini izdubiti rupicu promjera jedan centimetar radi lakšeg oblikovanja drvca. Peći 7 minuta na 180 stupnjeva.
Sastojke za glazuru izmiješati i otopiti na pari. Miješati dok se ne dobije glatka svilenkasta smjesa. Ohladiti. Staviti u slastičarsku vrećicu i ukrasiti zvijezde.
Zvijezde slagati od veće prema manjoj na drveni štapić dužine 27 cm i promjera pola centimetra kako bi bor bio stabilan. A može poslužiti i obična drvena kuhača.
Mini tortice s ušećerenim trešnjama
Biskvit
- 4 jaja veličine L
- 10 dag smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 1,5 dl mlijeka
- 1,2 dl suncokretovog ulja
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 20 dag glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- korica jednog limuna
- 2 žlice kakaa
- 1 žlica čokolade u prahu
Krema
- 10 dag maslaca
- 3 žlice ekstrakta od vanilije
- 20 dag šećera u prahu
Za dekoriranje: kandirane trešnje
Odvojiti bjelanaca i od njih napraviti čvrsti snijeg. Žumanca, smeđi šećer i vanilin šećer pjenasto umiješati. Dodati mlijeko, ulje i limunovu koricu. Cimet, brašno, prašak za pecivo, kakao i čokoladu u prahu ručno umiješati. Na kraju dodati snijeg i lagano umiješati.
Mini kalup za tortice promjera 8 cm i visine 5 cm napuniti dopola i peći 18 minuta na 180 stupnjeva. Pečene i ohlađene tortice prerezati. Za kremu u omekšali maslac postupno dodavati šećer u prahu i ekstrakt od vanilije. Miksati dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Nadjev staviti u slastičarsku vrećicu i dekorirati slasticu. Ukrasiti kandiranim trešnjama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....