Provokacija jednim potezom

Kada ‘cif‘ nosi cijeli stajling: Odjeća s ‘divljim‘ modnim dodatkom itekako može biti ženstvena

I pankerice mogu biti itekako ženstvene, što sugerira odjeća pripijenog kroja s metalnim zatvaračima koji naglašavaju obline.

Pankerice su rabijatne, muškobanjaste, ne prate trendove... mnogo je predrasuda o djevojkama koje kopiraju način na koji su se odijevali pripadnici punk pokreta, nastalog krajem 70-ih među siromašnijim stanovnicima Londona.

image
Talijanska influencerica Gilda Ambrosio u kreaciji Miu Miu.
CLAUDIO LAVENIA GETTY IMAGES/ISTOCK

No, pankerski je stil u međuvremenu postao vrlo šminkerski, a varijacije kreacija koje su u svom butiku Sex u londonskom King’s Roadu prodavali dizajnerica Vivienne Westwood i njen partner Malcolm McLaren mogu se vidjeti u kolekcijama raznih svjetskih modnih kuća. Jedna od njih je Moschino, a autor njihov kreativni direktor Jeremy Scott.

Punk može biti seksipilan

Američki dizajner neuglađenom je pankerskom izričaju dao auru luksuza i seksepila. To se, doduše, kosi sa stavovima izvornih pripadnika pokreta, no zauzvrat je pridobio brojnu publiku među trendseterima: ove sezone influencerice su “poludjele” za mini kožnatim jaknama koje sliče na korzet i pripijenim haljinama od kože i trapera koje krase veliki metalni zatvarači.

image
Alexander McQueen London proljeće/ljeto 2021.
SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Slične komade kreirala je i britanska dizajnerica Sarah Burton, kreativna direktorica Alexandera McQueena. U njenoj proljetnoj kolekciji pozornost privlače uske kožnate haljine i kožnati ogrtači krojeni prema modelu bajkerske jakne.

I opet, glavni ukrasni element je ciferšlus, koji asocira na brzo skidanje - jedan odlučan potez i ispod pripijene kožnate haljine otkrit će se sve tjelesne čari njene vlasnice. No, onima koji su pod utjecajem tog glazbenog stila kreirali sportsku odjeću patentni zatvarač služi prije svega kao funkcionalni detalj.

Trenirke kao remek djela

Robusni materijali i uzorci tipični za punk, naime, dominiraju i u svijetu trenirki koje su milenijkama odjeća za svaku, ali doslovno svaku priliku. No, kad ih se dohvati takav majstor kao što je Issey Miyake, trenirke, majice s kapuljačom i haljine od neoprena postaju mala modna remek-djela.

image
Rebecca Minkoff Presentation proljeće/ljeto 2021.
STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA

Japanski dizajner u proljetnoj je kolekciji koristio plastične zipove velikih zubaca koji ocrtavaju, okružuju i presijecaju odjevni predmet pa su ujedno dekorativan i praktičan detalj: oni omogućuju da se jakna, haljina i suknja rastavlja i sastavlja po želji osobe koja ih nosi. A ovakva intervencija na tragu je osobne slobode i slobode provokacije tipičnih za punk pokret.

image
Prsluk od umjetne kože, 299 kn, C&A.
C&A
image
Pamučna kratka majica 119,90 kn, BERSHKA.
BERSHKA
image
Traper haljina 199,90 kn, H&M.
H&M

Više prijedloga hit komada pronađite u novom broju magazin Gloria IN!

image
Nova Gloria IN!
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
15. travanj 2024 08:53