ATIPIČAN I SAMOZATAJAN

Njegove oči sanjamo! Privatne strasti zvijezde ‘Peaky Blindersa‘

Irski glumac Cillian Murphy proslavio se ulogom u serijalu ‘Peaky Blinders’, sa suprugom i dvojicom sinova živi u predgrađu Dublina, a najveći gušti su mu obiteljske zabave, jedrenje i čitanje.

Kad me Chris pozove, ne premišljam se, nego odmah prihvatim njegovu ponudu, kaže irski glumac Cillian Murphy, koji ovih dana u Americi snima film “Oppenheimer” s redateljem Christopherom Nolanom. S njim je već surađivao - u ratnoj drami “Dunkirk”, akcijskim spektaklima o Batmanu u trilogiji “Vitez tame” i znanstveno-fantastičnom “Početku”, ali ovo je prvi put da u Nolanovom filmu ima glavnu ulogu. S njom je Murphy započeo i novo poglavlje u karijeri. Od 2013. je, naime, glumio Thomasa Shelbyja, gangstera iz Birminghama u doba poslije Prvog svjetskog rata u televizijskom serijalu “Peaky Blinders”. Nakon što je nedavno završeno snimanje posljednje, šeste sezone koja se u Velikoj Britaniji počela prikazivati potkraj veljače, imao je vremena uživati u mirnom, kućnom životu, daleko od kamera.

image

Irski glumac s obitelji živi u predgrađu, a obožava jedrenje i čitanje

MATT CARR GETTY IMAGES

Sa suprugom Yvonne McGuinness, umjetnicom iz Kilkennyja, s kojom je u braku od 2004., i sinovima Malachyjem i Aranom, Murphy živi u Monkstownu, predgrađu Dublina, uz obalu Irskog mora.

"Dom nam je prije bio u Engleskoj, ali smo se 2015. odlučili vratiti u Irsku kako bi djeca bila bliže bakama i djedovima. A i nama se više sviđa ovdje nego u užurbanom Londonu", objasnio je Murphy, koji za Monkstown kaže da je u Dublinu bio poznat kao “rivijera za siromašne”, ali da se posljednjih godina promijenio i sada je pun malih dućana, galerija i kafića. Sviđa mu se i što je blizu morske obale, iako se iz njihove kuće more vidi samo s kata, “kroz prozor dječje sobe, i to ako se propnete na prste”.

Čitajte i: OPROŠTAJ OD NESRETNOG FILMSKOG BARDA: DVA PUTA SE ŽENIO I DOBIO ČETVERO DJECE S TRI ŽENE

"Možda bi mi u mojim dvadesetima bilo dosadno u Monkstownu, no sad mi odgovara mir. Mnogo čitam, gledam filmove, slušam glazbu, šećem s našim labradorom Scoutom, ponekad odem na jedrenje ili veslanje... I djeci se sviđa. Prvo su negodovali jer odlazimo iz Londona, ali smo im obećali da će dobiti psa pa su pristali. Naravno, sada ga jedino ja izvodim van, no uživam u tome. I drago mi je što više ne moram brijati zaliske", objašnjava, aludirajući na frizuru kakvu je morao imati radi uloge Shelbyja u “Peaky Blinders”.

image

Cillian Murphy sa suprugom Yvonne McGuinness u New Yorku 2016.

RAYMOND HALL GC IMAGES

Najstariji od četvero braće i sestara, Cillian Murphy je odrastao u gradiću Ballintemple u blizini Corka, gdje je njegov otac radio kao školski inspektor, a majka je predavala francuski, koji i on tečno govori. Kao tinejdžera ga je zanimala glazba pa je s bratom Páidijem, nadahnut glazbom Franka Zappe, osnovao bend Sons of Mr. Green Genes, za koji je sam pisao pjesme. Braća su očito bila dobra jer im je diskografska kuća Acid Jazz Records ponudila ugovor za čak pet albuma, no Cillian je u to doba igrom slučaja gledao dramsku verziju “Paklene naranče” u izvedbi kazališnog ansambla Corcadorca iz Corka. Zbog nje se zaljubio u glumu i odlučio da će mu to biti životni poziv, mada je poslije otkrio da su ponudu za albume odbili zbog još jednog razloga - Páidi je u to doba bio srednjoškolac i nije htio prekidati školovanje zbog glazbene karijere. Danas je inženjer dizajna i živi u Dublinu, kao i njegov stariji brat.

Čitajte i: KOURTNEY OTKRILA ŠTO JOJ SE DOGODILO NAKON MEDICINSKI POTPOMOGNUTE OPLODNJE

Cillian je počeo glumiti u kazalištu, poslije se iz Corka preselio u London, a jednu od prvih filmskih uloga dao mu je srpski redatelj Goran Paskaljević. S njim je 2001. snimio dramu “Kako je Harry postao drvo”, no mnogo je više pažnje privukao sljedeće godine ulogom u filmu “Disco Pigs”. U njemu ga je zapazio i redatelj Danny Boyle, koji ga je angažirao za svoj horor film “28 dana kasnije”. Potom su uslijedili filmovi “Intermission”, “Vjetar koji povija ječam” Kena Loacha, koji je 2006. osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, “Doručak na Plutonu” Neila Jordana, za koji je Murphy bio nominiran za Zlatni globus, epizodne uloge u hvaljenim projektima poput “Studengore” i “Početka”...

image
BRITISH BROADCASTING CORPORATION

Atraktivan Irac s plavim očima i prodornog, ponekad ledenog pogleda, Murphy je u to doba već stekao reputaciju kao jedan od najboljih irskih glumaca, i to sa zavidnom holivudskom karijerom, no tek je ulogom u serijalu “Peaky Blinders” postao slavan diljem svijeta. Sad ima nešto više sijedih u kosi, ali isto tako i više životnog i glumačkog iskustva i jedva čeka nove izazove. U novom Nolanovom filmu glumi J. Roberta Oppenheimera, jednog od otaca atomske bombe, a u pripremi su i drugi projekti. No, na pitanje hoće li, kao što je bilo najavljeno, glumiti i u filmu kojim bi se trebala zaokružiti priča o junacima serijala “Peaky Blinders”, odgovara samo da je - sve još otvoreno.

Linker
19. travanj 2024 10:25