/ Jazzbina
VELIKI ODMOR

Nova mjesta za guštanje u Splitu i Trogiru

Otkako su se u Trogiru i Splitu otvorili novi bistroi i barovi, ‘marenda’ je dobila sasvim novu dimenziju, a gostima je ponekad teško odlučiti se između punjene paprike u sendviču ili burgera od slanutka i kozica. 

Kantoon (Split)

U novoj splitskoj kavani divno miriše od jutra do večeri. Dok se jutarnji i dnevni meniji sastoje od organskih jaja na nekoliko načina, pahuljica s voćem i raznih salata, na večernjem su jelovniku zalogajčići na španjolski način – tapasi. Osim posebnih koktela, može se uživati i u španjolskom pivu Estrella Damm, ali i u domaćem craft pivu te u vinu jarkoplave boje Gik. Prostorom dominira vertikalni vrt sa začinskim biljem od kojeg se pripremaju hladni čajevi osmišljeni u suradnji s dućanom začina Harissa – poput bore bore s cvjetovima hibiskusa, jabukom, papajom… U večernjim satima mogu se poslušati live nastupi jazz-glazbenika.

Bubalus Burger Bar (Trogir)

U središtu Trogira otvoren je burger bar, čiji je interijer osmislio – ali i uz pomoć oca izradio – vlasnik Slaven Jurić. Osim što je zaljubljenik u hranu i dizajn, Trogiran je i glazbenik po zanimanju pa često u ruke uzme gitaru te zasvira gostima, a jednom tjedno nastupa i sa svojim akustičnim bendom Free Solution. Uz osam vrsta burgera – janjećih, pilećih i burgera od slanutka i kozica – guštati se može i u sendviču Pink Beef, salati od bifteka, hladnim platama s mesom, sirom i ribom te raznim desertima. I sve to uz dobru kapljicu – svježe cijeđene sokove, vina ili piva. Uskoro će se u Bubalus Burger Baru održavati i večeri stand up komedije.

Misto-street food factory (Split)

Na sjeverozapadnom uglu Dioklecijanove palače – u Mistu – može se kušati street food na mediteranski način. Radi se, naime, o tradicionalnim dalmatinskim jelima koja se mogu pojesti ‘s nogu’. U
ponudi su tako punjena paprika u sendviču, grilana jetrica u sendviču ili salati, hladna juha od rajčice ili tjestenina ‘usuvo’ s umakom od goveđeg srca. Jela se mogu pojesti na terasi ili stepenicama u okolici, ali mogu se i ponijeti. Sa svakim paketom dobiva se Misto Map s uputama gdje se nalaze mirna mjesta na kojima se može uživati u hrani. U bistrou su sve namirnice koje se koriste u pripremi jela stavljene na vidjelo – hladnjaci imaju prozirna vrata, a kao dekoracije služe teglice sa začinima. Zanimljiv detalj je i strop koji je prema ideji suvlasnika Vedrana Sučića oblijepljen starim etiketama prehrambenih proizvoda i pića.

Jazzbina (Split)

Pub otvoren u prostoru koji je u 19. stoljeću bio tiskara – a potom i antikvarijat – prava je oaza za sve ljubitelje piva i one željne hladnog skrovišta za vrijeme ljetnih vrućina. Naime, Jazzbina se nalazi u prizemlju kamene kuće te nudi čak 50 vrsti domaćih i stranih piva. U ponudi su i tipična pubovska jela, poput hamburgera i paprenih kobasica. U uređenju i oslikavanju interijera koji se prostire na 250 kvadratnih metara sudjelovala je i umjetnica Tina Todorić koja je novi namještaj obradila tako da nalikuje na starinski. U Jazzbini se mogu gledati utakmice, slušati nastupi hrvatskih glazbenika, a vikendom se i pleše uz razne DJ-e.

Napisala Dina Dončević

Linker
20. travanj 2024 04:29