Vedran Peteh
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Potresni prizori: Naš najpoznatiji seizmolog Krešimir Kuk otvorio nam je srce u razrušenoj crkvi u Palmotićevoj u kojoj se i vjenčao

Krešimir Kuk zbog potresa je postao nova zvijezda domaće javnosti te samo za Gloriju otkriva kako je proživio najdramatičnijih deset sekundi svog života koje su ostavile nezapamćene posljedice na njegov dom, ali i baziliku za koju ga vežu najljepše uspomene. Ipak, život se polako vraća u normalu, a naši novinari i urednici, donijeli su još pregršt priča koje će vam uliti nadu u bolju budućnost.

"Predugih mjesec i pol karantene napokon je iza nas. Iako ništa više nije isto, snagu i uvjerenje da će sve biti dobro daju utješne brojke o sve manjem broju oboljelih od koronavirusa, kao i ponovno otvoreni frizerski saloni i trgovine, uskoro i kafići, restorani... Život se polako, ali sigurno, vraća u normalu, doduše ponešto drukčiju od one na koju smo naviknuti. Jako me veseli što se članovi mog tima polagano vraćaju na svoja radna mjesta te što ponovno - uz poštivanje svih sigurnosnih mjera - ideje razmjenjujemo uživo. Neki su primijetili da je vrijeme provedeno u izolaciji ugrozilo njihovu dobru liniju pa smo s velikim zanimanjem pročitali što na tu temu govori proslavljeni splitski chef Ivan Pažanin.

Međutim, ono što nas je najviše impresioniralo bilo je snimanje za Gloriju u razrušenoj crkvi u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici koja je teško stradala u strašnom potresu.

Iako se glavni hrvatski seizmolog Krešimir Kuk, koji nam je otvorio vrata svog doma, ali i srca, cijeli život bavi potresima i njihovim posljedicama , nije mu bilo lako suspregnuti emocije u porušenoj bazilici gdje se vjenčao, krstio djecu... i u čijem susjedstvu živi. Snaga prirode je nevjerojatna, dovoljno je samo desetak sekundi da sve nestane. Nadam se da tu lekciju nećemo više ponavljati", rekla je naša glavna urednica Alenka Ostrihon.

Uz te, ali i ostale teme naših novinara i urednika, kuhali smo s Ivanom Pažaninom, otkrili kako su si supružnici Mirković prikratili vrijeme na "crnom kontinentu" gdje su zapeli zbog pandemije, istražili što stoji u pozadini bijega Meghan Markle i princa Harryja u Ameriku te doznali kako izgleda posjet frizerskim salonima nakon popuštanja mjera.

Vedran Peteh

Vedran Peteh posjetio je razrušenu Baziliku Srca Isusova

Samo desetak sekundi jakog potresa bilo je dovoljno da Baziliku Srca Isusova pretvori u ruševinu čiji su ostaci prekriveni debelim slojem prašine. I premda mi je seizmolog Krešimir Kuk opisivao što nas čeka unutar zdanja iz 1902., stvarnost je bila surovija. Gomila cigli i šute, polomljene grede, napukla stakla, pukotine na zidovima... Sve je to bilo zastrašujuće, ali znatno manje od smrskanih drvenih klupa na koje se sručila polovica golemog, teškog crkvenog svoda. I pomisao da su u tom trenutku u tim klupama mogli sjediti ljudi, u potrazi za malo mira i vremena za sebe, prati me i nakon snimanja jer u više od dva desetljeća fotografske karijere nikad nisam snimao ništa slično.

Damir Leljak

Damir Leljak razgovarao je s Majom Grbom-Bujević

Među onima koji javnost svakodnevno izvještavaju o situaciji s koronavirusom još je jedna žena osim infektologinje Alemke Markotić. To je Maja Grba-Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, koju smo, stoga, odlučili predstaviti našim čitateljima. Isprva je djelovala suzdržano, no na kraju nam je ipak otkrila mnogo toga o sebi: da joj dan traje beskonačno, da je ponosna supruga, majka i baka, da joj je kao mladoj liječnici prvi zadatak bio ‘krvavi Uskrs’ na Plitvicama te da se nakon suočavanja s brojnim pogibeljnim situacijama - riješila svih strahova.

Feđa Kalebić

Feđa Kalebić donosi životnu priču dr. Andrije Štampara

Dok se javno zdravstvo bori s pandemijom, ne možemo zaboraviti na čovjeka koji ga je utemeljio - dr. Andriju Štampara. Vrhunski stručnjak i čovjek neiscrpne energije, jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije, cijeli se život borio da zdravstvo bude dostupno svima. ‘Moja je nesreća da uvijek gledam dalje od mikroskopa’, govorio je, aludirajući na to da ne treba samo liječiti nego i tražiti uzroke bolesti ili, još bolje, pobrinuti se da do nje ne dođe. Vlastima često nije bio po volji: austrougarske su ga po kazni poslale da bude liječnik u zarobljeničkom logoru, kralj Aleksandar umirovio ga je u naponu snage, nacisti internirali u Grazu, komunisti tražili da uđe u Partiju... Nije pristao, ali su ga ipak pustili da radi jer su znali koliko je važno ono što stvara - temelje na kojima i danas počiva javno zdravstvo, bez kojeg bi i borba protiv ove pandemije bila mnogo teža. Čovjek je kojem se morate diviti.

Kristinka Šćavina

Kristinka Šćavina doznala je sve o nesebičnom junaku

U teškim vremenima kao što su ova iz ljudi uvijek ispliva ono najbolje ili najgore. Zato one kao što je obitelj Perković - čiji je sin Ante, dječak sa sindromom Down, na aukciju za pomoć palčićima iz Petrove dao omiljenu loptu s potpisom legendarnog Ryana Giggsa - treba čuvati kao kap vode na dlanu. Oni su obični, skromni, pošteni ljudi, koji se čude što je ova - za njih tako prirodna gesta - izazvala medijsku pozornost. Otkrili su mi da njihov Ante, iako nije palčić, ima posebnu, neraskidivu vezu s tim malim borcima. Nije ni čudo, kad je i njegov život od početka bio jedna velika bitka - u kojoj je, srećom, imao sjajne igrače u svom timu.

U novom broju magazina Gloria, koji je na kioscima od 7. travnja, donosimo i:

PEDRO ALONSO Španjolska zvijezda imuna na Hollywood

IVANA ČALIĆ Odlazak hrabre sutkinje

LIDIJA CVETKO I VLADIMIR KRAJINOVIĆ Zajedno u poslu i ljubavi

VOJO ŠILJAK Smijem se vlastitoj nevolji

KUHINJA: IVAN PAŽANIN Novi izazovi nakon karantene

BOJAN I ANASTASIA MIRKOVIĆ Neplanirani odmor u afričkom raju

Linker
19. travanj 2024 00:48