Cakovec 19052016 restoran Mundoaka Marko Palfi sparoge za Gloriju IN Foto Mario Kucera
 Foto: Mario Kučera

Šparoge od sumraka do zore

Doručak, ručak ili večera: vrijeme je za hedonisticki detoks prije plaže – povrtnu gozbu u kojoj nemaodricanja ni brojenja kalorija. Marko Palfi, šef kuhinje i voditelj restorana Mundoaka u Čakovcu donosi nekoliko neodoljivih recepata, ali i savjeta kako pripremiti šparoge!

ŠPAROGE S UDON REZANCIMA

Cakovec 19052016 restoran Mundoaka
Marko Palfi sparoge za Gloriju IN
Foto Mario Kucera
Cakovec 19052016 restoran Mundoaka Marko Palfi sparoge za Gloriju IN Foto Mario Kucera

Sastojci za 4 osobe: 200 g svinjskih lungića, 200 g pilećih prsa, 200 g šparoga, 300 g udon rezanaca (japanski rezanci od pšenicnog i rižinog brašna), 1 žlica umaka od soje, 1 žlica oyster umaka (kineski umak od kamenica), 1 žlica fish umaka (kineski umak od ribe), 1 žlicica chutneyja od čilija OPG Mudric (slatko-ljut gusti umak), 1 žličica sezamovog ulja, 1 žličica sezama poprženog na suho u tavi, malo čilija bez sjemenki

Priprava: Meso narezati na trakice. Udon rezance kuhati 6 – 8 minuta u kipućoj slanoj vodi, procijediti i dobro isprati pod hladnom vodom. Nauljiti sezamovim uljem da se ne lijepe. Dobro ugrijati wok. Na malo sezamovog ulja kratko popržiti meso. Dodati šparoge rezane na ploške kosih rubova. Dodati udon rezance i sve začine. Preliti sezamovim uljem i posuti sezamom te sitno narezanim čilijem.

SAVJET CHEFA

  • Udon rezance nakon kuhanja začiniti sezamovim uljem, da se tjestenina ne slijepi dok čeka red za dodavanje u wok.
  • Kad kuhate s umakom od soje, miso pastom, umacima od kamenica ili ribljim umakom, pripazite da ne presolite jelo.

ŠPAROGE SA ŽARA

Cakovec 19052016 restoran Mundoaka
Marko Palfi sparoge za Gloriju IN
Foto Mario Kucera
Cakovec 19052016 restoran Mundoaka Marko Palfi sparoge za Gloriju IN Foto Mario Kucera

Sastojci za 4 osobe: 400 g vrtnih šparoga, 100 g sira gorgonzola Dolce, 50 g narezanih lješnjaka poprženih u suhoj tavi, sol i papar po želji, malo bućinog ulja, malo jabučnogocta, iz barriquea ili običnog

Priprava: Šparogama odrezati tvrdi dio i vrlo kratko peći na roštilju ili na jako ugrijanoj gril tavi. Izvaditi i poslagati u lim te po njima rasporediti sir i lješnjake. Zapeći na 200 stupnjeva 3 minute. Izvaditi, začiniti bućinim uljem i jabučnim octom te poslužiti.

OMLET

Cakovec 19052016 restoran Mundoaka
Marko Palfi sparoge za Gloriju IN
Foto Mario Kucera
Cakovec 19052016 restoran Mundoaka Marko Palfi sparoge za Gloriju IN Foto Mario Kucera

Sastojci za 4 osobe: 12 jaja, prstohvat svježe mljevenog papra, 1 žličica sitno narezanog svježeg čilija bez sjemenki, 1 žličica sitno narezanog svježeg bosiljka, 4 dag sira grana padano, 200 g šparoga, 1 žlica kosane svinjske masti (ili obične masti sa sitno narezanom i poprženom slaninom), 100 ml kiselog vrhnja, 1 žlica sitno narezanog mladog luka, sol i papar po želji

Priprava: Izmiješati jaja, dodati naribani sir, čili, bosiljak te papar. Šparogama odrezati tvrdi dio i narezati ih na kolutiće. U tavi rastopiti kosanu mast i dodati šparoge. Pržiti 30 sekundi. Smanjiti vatru i dodati jaja. Peći vrlo kratko na laganoj vatri, uz stalno rotiranje tave da se jaja ravnomjerno zgusnu. Posoliti na kraju. U posebnoj posudi pomiješati kiselo vrhnje, mladi luk, sol i papar. Poslužiti s omletom i prepecenčem.

SAVJET CHEFA:

  • Omlet nikad ne soliti prije pečenja jer sol razbija strukturu jaja i ona nemaju poželjan, kremast okus.
  • Najbolje ga je peći na laganoj vatri uz obavezno okretanje tave, kako bi se bjelančevine polako zgrušale.

TRGANCI SA ŠPAROGAMA

Cakovec 19052016 restoran Mundoaka
Marko Palfi sparoge za Gloriju IN
Foto Mario Kucera
Cakovec 19052016 restoran Mundoaka Marko Palfi sparoge za Gloriju IN Foto Mario Kucera

Sastojci za 4 osobe: 500 g glatkog brašna, 200 g mlake vode, 1 jaje, malo soli, 250 g šparoga, 1 žlica kosane masti (ili običnemasti sa sitno narezanom i

poprženom slaninom), 1 žlica mladog luka, 2 žlice kiselog vrhnja, malo bućinog ulja, malo bućinih koštica poprženih u suhoj tavi

Priprava: Od brašna, vode, jaja i soli umijesiti glatko i elastično tijesto. Pustiti da se odmara jedan sat. Tijesto oblikovati u kuglu, iz nje trgati komadiće i kuhati u kipućoj slanoj vodi. Čim isplivaju,

gotovi su. Šparogama odrezati tvrdi dio i narezati na tanke ploške. Vrlo kratko popržiti na rastopljenoj kosanoj masti. Dodati trgance, vrhnje i mladi luk. Posoliti, popapriti, promiješati te poslužiti.

Napisala: Tanja Vučičević

Linker
19. travanj 2024 18:42