GLORIA JUNAKINJE 2020.

Žana Gamoš i Marta Divjak: Kad je trebalo podići glas za prava žena i djece - one su bile prve

Žene godine po izboru magazina Gloria su i dogradonačelnica Osijeka - žena koja je prva podigla srednji prst u znak otpora smanjenju ženskih prava i majka dvoje djece, koja je bila na čak 17 postupaka potpomognute oplodnje te pokretačica inicijative ‘Moramo vam nešto reći’ za edukaciju javnosti o posvajanju i udomljavanju te za poboljšanje skrbi o djeci i njihova položaja unutar sustava i

"Unatoč koroni ova mi je godina bila lijepa. Prije svega zahvalna sam na zdravlju svojih bližnjih. S ponosom promatram našu petogodišnju Franku i devetogodišnjeg Antu kako izrastaju u dobre i pametne male ljude. U 2020. sam napunila 40 godina. Mogu reći da stojim čvrsto na nogama, mirna, zadovoljna i spremna na sve buduće izazove. Više cijenim vrijeme i ne trošim ga olako. Stvari koje su mi prije bile razumljive same po sebi sada mnogo više poštujem. Podignuti srednji prst svakako je podigao puno prašine, ali prije svega ohrabrio mnoge da pokažu i jasno i glasno kažu: “E sada je dosta! Prestanite se igrati davno stečenim pravima žena. Ako ih ne želite unaprijediti, nemojte ni odmagati”. Kada je riječ o mojoj priči o majčinstvu, moji bližnji znaju što smo svi zajedno prošli i koliko smo sretni. Nije bilo ni lagodno ni ugodno, no svi kroz život imamo svoje borbe, svoje priče, pobjede, uspjehe. Sretna sam ako sam svojim iskustvom pomogla parovima da ustraju i znaju da nisu sami. Uistinu je točna ona da je život kao fotografija - ako se nasmiješiš, bolje ispadne. Posebno sam ponosna što će Osijek biti naš prvi grad koji od 2021. kreće u sufinanciranje često iznimno financijski zahtjevnih postupaka potpomognute oplodnje" govori nam Žana Gamoš (40), dogradonačelnica Osijeka, žena koja je prva podigla srednji prst u znak otpora smanjenju ženskih prava i majka dvoje djece, koja je bila na čak 17 postupaka potpomognute oplodnje.

U videu nam je povjerila koliko joj je 2020. obilježila život - poslovno i privatno.


Ne propustite priču dr. Sonje Anić Jurice - Liječnica koja je spašavala palčiće u Petrovoj: ‘Još uvijek imam osjećaj da je potres i kad nije...‘, priče Vide Bajs i Ivane Suton: Žena čije su živote zagrebački potres i korona nepovratno promijenili i Ane Šarić i Martine Stojanović: Lavica koje su sve svoje potrebe stavile iza potreba drugih


Među hrabrim ženama s naslovnice novogodišnjeg broja magazina Gloria je i mlada, ali proaktivna Marta Divjak (25), pokretačica inicijative "Moramo vam nešto reći" za edukaciju javnosti o posvajanju i udomljavanju te za poboljšanje skrbi o djeci i njihova položaja unutar sustav, koja je svoju priču prvi puta ispričala upravo za Gloriju.

image
Marta Divjak na snimanju za novogodišnju naslovnicu magazina Gloria.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

"Za mene je 2020. godina promjena. Nešto što je više od dva desetljeća bilo tabu tema - poput javnog razgovora o posvajanju i udomljavanju djece - sada je nešto o čemu se priča s malo više entuzijazma i ponosa. Vjerujem da je za to jednim dijelom zaslužna i inicijativa “Moramo vam nešto reći”, koju sam pokrenula s prijateljicom Antonijom Skender. Ona je bila udomljena kao dijete i nikada nije posvojena, a mene su posvojili Blaženka i Tomislav Divjak, tako da o toj temi znamo sve. Priču o svom posvojenju i inicijativi “Moramo vam nešto reći” prvi sam put ispričala za Gloriju. Odluku o izlasku u javnost bilo mi je teško donijeti, no rezultat je bio sjajan. Vrlo brzo smo na Instagramu okupili zajednicu posvojene djece, ali i roditelja koji su posvojili. U prošlih pet mjeseci više se pisalo o toj temi nego u posljednjih 20 godina. Pokrenuli smo kampanju za širenje svijesti o djeci bez roditeljske skrbi pod nazivom “Držim fige za djetinjstvo bez brige”, u kojoj su nam se pridružile brojne poznate osobe" ispričala nam je ova mlada žena vrijedna divljenja.

Koliko je njena priča o posvojenju utjecala na njezin izbor da detabuizira institut posvojenja i udomljenja, ispričala nam je u videu.


Proteklu su godinu obilježile i Dragana Dilparić te Mirna Mrčela.

Njihove priče čitajte u novom broju magazina Gloria i pratite u video specijalu na Gloria.hr!

image
NASLOVNICA: NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Linker
30. svibanj 2023 15:18