T.JACKSON / BACKGRID / Backgrid
Nova pravila

High tech odjeća je budućnost: Trenirka će zamijeniti većinu onoga što nosimo

Pandemija koronavirusa promijenila je pravila odijevanja: umjesto strogih krojeva nosi se udobna i praktična trenirka sašivena od tehnološki unaprijeđenih tkanina koje liječe upalu mišića, njeguju kožu i poboljšavaju cirkulaciju, najnovije trendove donosi magazin Gloria.

Trenirka opasno konkurira da na tronu najpopularnije odjeće za svaki dan zamijeni globalno popularne traperice. U trenirci se ide u školu, shopping, šetnju i izlazak, trenirke nose popularne glazbene zvijezde i instagramske muze, a nemali ju je broj dizajnera luksuznih modnih kuća uvrstio u svoje kolekcije.

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 06: Influencer Jacqueline Zelwis wearing white top by Zara, a drak grey Blazer by Zara, black Jogging pants by Onweeekends, multicolored sneakers by Balenciaga, a black bag by Pinko, sunglases by Gigi Studios and jewelry by Black Palms the Label during a street style shooting on September 6, 2020 in Berlin, Germany. (Photo by Streetstyleshooters/Getty Images)
Getty Images
U trenirci i tenisicama može se i na posao

Stoga se polako obistinjuju predviđanja nekih modnih stručnjaka da će trenirka zamijeniti većinu odjevnih predmeta koji se zbog neekonomičnosti i ekološke neprihvatljivosti neće moći proizvoditi u dosadašnjim enormnim količinama.

Majica Bershka, 149,90 kn

Nova vladarica ormara

Pandemija koronavirusa je samo ubrzala taj proces, jer su službene prilike svedene na minimum. Boravak kod kuće su mnogi iskoristili da se opuste mentalno, duhovno i fizički, a za to je udobna i praktična trenirka idealan izbor. Osjećaja opuštenosti se ljudi ne žele odreći ni kad su se vratili svojim aktivnostima u “novoj normali” pa se trenirka nosi i za posao.

Trenirka iz ekskluzivne kolekcije lifestyle magazina Gloria Glam i modnog brenda LuLu Couture

Na izbor je mnogo atraktivnih modela, u dnevnoj varijanti sašivenih od pamučnih materijala raznih boja i uzoraka, u večernjoj od pliša, svile i šljokica. Ukratko, dizajnirane su za svačiji ukus i priliku.

Tenisice Adidas Originals Ozweego, 899,95 kn

Prostirka za jogu domaćeg brenda Melon&Lime s čipom za pristup aplikaciji za vježbanje

No, u budućnosti se neće razgovarati samo o njezinoj dopadljivosti već i tehnološkoj usavršenosti. Američki dizajner Ralph Lauren plasirao je na tržište model koji ima priključak za pametni telefon.

BROOKLYN, NEW YORK - DECEMBER 09:  A model walks the runway during Moschino Prefall 2020 Runway Show at New York Transit Museum on December 09, 2019 in Brooklyn City. (Photo by Randy Brooke/Getty Images  for Moschino)
Getty Images for Moschino
Moschino

Tvrtka Sensoria radi na pamučnim čarapama sa senzorima koji signaliziraju (pre)opterećenost pojedinih dijelova stopala, dok na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu razvijaju model sportske jakne sa senzorom koji regulira tjelesnu toplinu, kao i model s elektroničkim uređajem koji bolesniku - riječ je o osobama s demencijom, signalizira kad moraju popiti lijek, a ima ugrađen i GPS.

West Hollywood, CA  - Hailey Bieber, Kendall Jenner and Justine Skye seen finishing up their lunch this afternoon at a local restaurant in WeHo.

BACKGRID USA 9 SEPTEMBER 2020,Image: 557122713, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: LaStarPixMEDIA / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
LaStarPixMEDIA / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Američka manekenka Kendall Jenner redovito džogira

Visoka modna tehnologija

U slobodnoj su prodaji - doduše, u limitiranim količinama, sportska odjeća marke Buki sašivena od tkanine s kolagenom koja štiti, hidratizira i njeguje kožu, dok marka Monsoon Blooms prodaje trenirke od organski uzgojenog pamuka obojenog biljem koje se koristi u ayurvedskoj medicini.

Kombinezon Oysho, 229,90 kn

Pametni sat američke tvrtke Garmin ima funkcije za cjelodnevno praćenje zdravstvenog stanja

Američki proizvođač sportske opreme Under Armour ima u svojoj ponudi nekoliko kolekcija od tehnološki usavršenih materijala koji sprečavaju razvoj mikroorganizama na dijelovima izloženima znojenju, liječe upalu mišića, kontroliraju tjelesnu toplinu, pomažu boljoj cirkulaciji, sprečavaju pothlađivanje, i još mnogo drugih “čuda”.

Koledžice Wonders Rodea 769 kn

Stoga je samo pitanje vremena kad će odjeća koja “komunicira” sa svojim vlasnikom postati standard jednako kao što su odjevne veličine.

Pročitajte i:

Kraljica street stylea! Katie Holmes nosi dostupne jogger hlače iz Manga koje vole i Hrvatice

Sportska tehnologija i street style u jednom! U Hrvatsku stigao novi jesenski model tenisica hit brenda

Cloud & Co. ogrlica u neodoljivom paketu! Povoljan i chic nakit čijom kupovinom puno pomažete

Linker
18. travanj 2024 14:07