Paper London Instagram
Moderni i ekološki isplativi

Nova era u modnoj industriji: Nikad ne bismo ni pomislili da su ovi komadi napravljeni od otpada

Iako je modna industrija jedan od najvećih zagađivača planeta zbog odbacivanja neiskorištene robe, neki brendovi pokrenuli su ekološku revoluciju izrađujući odjeću i modne dodatke od plastičnog otpada iz oceana i mora.

Svi znamo da je plastika loša i da uništava prirodu oko nas, ali često nismo ni svjesni koliko zagađuje oceane. Naime, ta brojka premašuje 12 milijuna tona godišnje, što je i više nego alarmantno. Kako bi podigli svijest o važnosti iskorištavanja otpada i zaštite okoliša, mnogi brendovi svoje proizvode izrađuju od plastike pronađene u oceanima i morima, kao i od odbačenih ribarskih mreža i ostalog ribarskog i nautičkog materijala.

Kupovanjem upravo njihovih proizvoda i mi možemo doprinijeti očuvanju planeta, koliko god nam se činilo da ne možemo puno napraviti. Ovo su neki od brendova na koje valja obratiti pažnju.

1. Stella McCartney

Stella McCartney

Britanska dizajnerica već je godinama osim po hvaljenom dizajnu, poznata i po predanosti etičkim i održivim načinima proizvodnje odjeće. Njezina sportska linija napravljena je od Econyl najlonskog vlakna koje se dobiva od odbačenih ribarskih mreža i drugog otpada s odlagališta. Nedavno je predstavila "ready to wear" kolekciju za zimu 2019. kreiranu od održivih i recikliranih materijala. Njezine kolekcije možete nabaviti ovdje.

2. Reformation

Reformation je jedan od popularnijih brendova na Instagramu, a njihovu odjeću obožavaju poznate pjevačice poput Rihanne i Taylor Swift. Njihova najnovija kolekcija kupaćih kostima također je napravljena od Econyla, a uključuje vintage modele s visokim strukom, životinjski print, kao i klasične crne bikinije te jednodijelne modele.

3. Paper London

Paper London Instagram

Britanski Paper London mogli bismo nazvati mladim brendom, s obzirom na to da je osnovan 2011., ali u tih 8 godina proslavio se zanimljivim krojevima, paletama boja i inovativnim konceptom odjeće sa zaštitnim faktorom. Osim što su njihovi bikiniji i jednodijelni badići kreirani od održivog materijala i brzo se suše, štite vas od štetnih sunčevih zraka, baš kao krema sa SPF faktorom 50.

4. Togetherband

Alessandra Ambrosio Instagram

Togetherband je produžetak brenda Bottletop, ali i inicijativa za osnaživanjem ljudi i planeta, fokusirajući se na narukvice od reciklirane plastike iz oceana kod Kostarike i recikliranog metala s ilegalnog oružja iz El Salvadora. Ove vesele, šarene narukvice izrađuju Nepalke spašene iz ralja trgovine ljudima. Brend podržavaju mnoga poznata lica poput modela Alessandre Ambrosio, Naomi Campbell, Doutzen Kroes, nogometaša Aarona Ramseyja te tenisača Andyja Murryja.

5. Sea Bags

Seabags Instagram

Sa sjedištem u Mainu u Novoj Engleskoj, brend Seabags izrađuje torbe od odbačenih jedara te koristi ekološki prihvatljivu tintu za oslikavanje svojih proizvoda. Što je još bolje, svojim inovativnim metodama za smanjenje otpada uspjeli su reciklirati 500 tona materijala koji je završio na divljim odlagalištima tijekom 15 godina. Torbe možete nabaviti ovdje, a možete ih i personalizirati.

6. Adidas x Parley

Adidas Originals Parley Instagram

Čak je i modni div Adidas prepoznao potrebu podizanja svijesti o zaštiti okoliša pa se udružio s organizacijom Parley for the Oceans i kreirao tenisice od plastike iz oceana i mora. Napravljene su kako bi poboljšale sportske performanse svih koji vježbaju i istovremeno pomogle spasiti planet.

Linker
19. travanj 2024 08:29