Getty
Što vi kažete?

Trapezice, čizme do koljena i tie-dye: '70-te su proglašene najboljim desetljećem mode i ljepote

Istraživanje jedne britanske online trgovine otkrilo je da su trapezice, čizme do koljena i tie-dye još uvijek najpopularniji trendovi koji su se u prošlih nekoliko sezona vratili na velika vrata, a mnogi Britanci ne bi imali ništa protiv da se vrate u sedamdesete i iz prve ruke iskuse modu kakva se tada nosila.

Svaka modna era ima pozitivne i negativne strane, omiljene i manje omiljene trendove, no sigurno je da se oni kad tad vrate na modne piste i ulice. Britanska online trgovina centre:mk provela je istraživanje između 1000 Britanaca u sklopu projekta "Četiri desetljeća stila - od 1979. do 2019." kako bi doznala koje modne trendove preferiraju i u koje bi se desetljeće voljeli vratiti.

Čak 40 posto Britanaca izabralo je sedamdesete i to ponajviše zbog platforma i trapezica koje vole nositi i danas, tie-dye trenda, visokih čizama do koljena, kao i poderanih traperica. centre:mk u svom je istraživanju surađivala s modnom i kulturalnom stručnjakinjom Jo Craven koja je na temelju rezultata napisala izvješće "Boomerangs, Fads and Icons", uklopivši modne ikone iz spomenutih desetljeća, povratničke trendove i one zaboravljene.

5588475 12.07.1975 The Lithuanian Soviet Socialist Republic. Graduates of the Y. A. Tallat-Kelpsa music academy (the present-day Tallat-Kelpsa Vilnius Conservatory)., Image: 391159185, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

"Još jednom smo se uvjerili kako moda cirkulira i kako se mnogi ikonički trendovi iz sezone u sezonu probijaju na modne piste i u high street trgovine", rekla je Kim Priest, direktorica marketinga britanske online trgovine. Šarene osamdesete drugo su omiljeno modno razdoblje, a neki od najboljih trendova po ocjeni Britanaca iz tog doba su jastučići na ramenima, natapirane frizure i šuškave trenirke. Osim toga, 1983. Madonna je izbacila svoj istoimeni debitantski album te glazbom i modnim izričajem definirala osamdesete, što je zaključilo 22 posto ispitanika.

The following are classic (stock) images of Madonna.
Image Circa: 1982-1983
Job: 80718J2     July 18, 2008
     Los Angeles, California, Image: 26288056, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin
Profimedia, Bauer Griffin
Madonna

Prema nekima od njih, princeza Diana također je snažno utjecala na stil svojih obožavatelja, a taj utjecaj vidi se i dan danas. Što se tiče muških modnih ikona, prednjači David Bowie, zatim Mick Jagger, Kurt Cobain i dizajner Karl Lagerfeld. Fudbalerka je proglašena najsmješnijom i najomraženijom frizurom svih vremena, kao i metalik tajice te balon suknje.

Getty Images
Pepita uzorak je bio čest gost u Dianinim modnim kombinacijama.

English singer, songwriter and actress Marianne Faithfull and English singer, songwriter, actor and film producer Mick Jagger leaving Marlborough Street Magistrates court after hearing for drug charges, London, UK, 23rd June 1969. (Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Mick Jagger s glumicom Marianne Faithfull

Moderne godine od 2000. do 2010. dobile su najmanje glasova, no Britanci su ipak izdvojili kapri hlače i tajice kao trendove koji im i nisu toliko mrski. One koje ni pod koju cijenu ne žele više vidjeti jesu kroksice i vidljivo donje rublje.

Linker
23. travanj 2024 04:10