DIDIER FEREY/KCS PRESSE/PROFIMEDIA
HIT MARKA

Zadig&Voltaire: Luksuz koji volimo i koji si možemo priuštiti

Modni brend Thierryja Gilliera, praunuka jednog od osnivača tvrtke Lacoste, koji vodi njegova supruga Cecilia Bönström, profilirao se u jednu od najjačih francuskih modnih marki.

Modni brend Thierryja Gilliera, praunuka jednog od osnivača tvrtke Lacoste, koji vodi njegova supruga Cecilia Bönström, profilirao se u jednu od najjačih francuskih modnih marki.

Rijetko tko bi našao poveznicu između punk rockerice Patti Smith i francuskog pisca iz doba prosvjetiteljstva Voltairea, no ona postoji i vrlo je opipljiva. Sjedinjeni su u modnom brendu Zadig&Voltaire čiji je osnivač francuski biznismen Thierry Gillier, prije dvadeset i pet godina spojio rokoko i rock estetiku u jedinstveni tip boho šika - spoj raskošnih tkanina kao što su pliš, brokat i čipka sa sportskima poput džerseja i neoprena.

image

Kreacije marke spadaju u kategoriju priuštivog luksuza

DIDIER FEREY/KCS PRESSE/PROFIMEDIA

Vlasnik brenda koji je lani, s 359 milijuna eura prihoda, bio druga najjača francuska modna marka u kategoriji “priuštivog luksuza” obožava, naime, čitati francuske klasike i slušati rock, što je spojio u trećoj ljubavi - modi. Kao praunuk Andrea Gilliera, jednog od osnivača tvrtke Lacoste, čija obitelj posjeduje jednu od najvećih tvornica trikotaže u Francuskoj, od ranog je djetinjstva bio okružen finim pletivima, s kojima je eksperimentirao u načinu krojenja i kombiniranja s drugim materijalima.

image

Kreativna direktorica Cecilia Bönström je supruga osnivača marke

JONAS GUSTAVSSON/DDP USA/PROFIMEDIA

‘‘Za razliku od mojih predaka koji su bili prilično tradicionalni po pitanju estetike, mene nadahnjuju buntovnice sa stilom kao što su Patti Smith, Marianne Faithfull i Jane Birkin‘‘, rekao je Thierry, koji je za naziv brenda iskoristio ime protagonista svog najdražeg Voltaireovog romana “Zadig ili sudbina”. Pet godina nakon otvaranja prve trgovine brendu se pridružila švedska manekenka Cecilia Bönström koja je, očarana Gillierovom modnom linijom, poslala životopis i molbu za zaposlenjem.

image

U aktualnoj kolekciji dominira klasika s pomakom

DIDIER FEREY/KCS PRESSE/PROFIMEDIA

Ubrzo se pridružila timu, na koncu postala njegova partnerica i supruga, a od 2006. i kreativna direktorica brenda. Pod njezinim je vodstvom Zadig & Voltaire rastao i počeo prikupljati sljedbenike među ženama privučenima uniseks dizajnom te kombinacijom glamura i nonšalantnosti odjeće koju bračni par dizajnira zajedno. I u slavljeničkoj su kolekciji još jednom iskoristili svoj recept za uspjeh: krznene prsluke koji podsjećaju na dio narodne nošnje kombiniraju s glam-rock srebrnim kožnatim hlačama, plišana odijela s kratkim sportskim topom, a seksepilne šljokičaste minice s bucama.

image

Marka je poznata po kombinaciji ženstvenih i seksi te ležernih i sportskih komada

DIDIER FEREY/KCS PRESSE/PROFIMEDIA

Osim Francuske i Europe, svojom su estetikom osvojili i Kinu te posebno SAD, gdje je pomoću sportske estetike američkim milenijcima približio “pariški šik”. Stoga je i zadnja trgovina u nizu, od njih 378, otvorena na Beverly Hillsu u povodu četvrt stoljeća postojanja brenda, a “krstili” su je manekenke Shanina Shaik i Suki Waterhouse, pjevačica Ella Hunt te filmsko-glazbeni par Megan Fox i Machine Gun Kelly.

Linker
29. svibanj 2024 18:41