Kreirali vlastitu boju

Po kojoj boji prepoznajete brendove? Valentino pink samo je jedna u nizu zaštićenih nijansi

U vizualnom svijetu odjeće i modnih dodataka kolorit je važniji od pisane riječi, stoga su se poznati svjetski brendovi usmjerili na otkrivanje vlastite nijanse koja će na kupca imati snažniji dojam od klasičnog loga.

Ako se nekome čini da u posljednje vrijeme sve vidi ružičasto, neka se ne brine da nešto nije u redu s njegovim vidom. Odjeća intenzivne nijanse fuksije je hit sezone i s jednakim je žarom nose poznate osobe u svečanim prilikama kao i anonimci u običnim. No, ono što pritom privlači pažnju je činjenica da su sve kreacije s potpisom kuće Valentino. Kreativni direktor Pierpaolo Piccioli je, naime, tu nijansu odlučio pretvoriti u zaštitni znak kuće jer je puno vidljivija od loga.

image

Valentino Pink

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PRO

Da bi tu odluku mogao provesti u djelo, ostvario je suradnju sa specijalistima za boje američke tvrtke Pantone, globalnog proizvođača bojila za tkanine, koji su smiješali pigmente prema njegovoj želji pa je boja dobila i prikladni naziv - Valentino Pink PP. Premda točna cijena ovog poslovnog aranžmana nije objavljena, iz Pantonea su otkrili da takav proces standardno košta nekoliko desetaka tisuća dolara pa je zapravo namijenjen samo velikim igračima.

image

Pierpaolo Piccioli, Valentinov kreativni direktor, registrirao je pod imenom kuće intenzivnu nijansu ružičaste koju nosi i njegova prijateljica, holivudska glumica Glenn Close.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PRO

Trošak je još veći ako je pritom žele zaštititi kao intelektualno vlasništvo, kao što je slučaj s draguljarskom kućom Tiffany&Co. Premda se plavo-zelena nijansa u koju su obojene ukrasne kutije i vrećice, zaglavlje internetske stranice brenda, katalozi pa čak i vratnice trgovina koristila još od 1845., trebalo je proći više od 150 godina da se 1998. registrira pri Američkom uredu za patente te 2001. standardizira u Pantoneu pod nazivom ‘1837 Blue’, pri čemu broj označava godinu osnivanja tvrtke.

image

Američka draguljarska kuća registrirala je i zaštitila boju naziva 1837 Blue.

TIFFANY & CO.

Razlog za tako velik vremenski razmak od prve upotrebe do službene registracije leži u tome što je američki zakon o zaštitnim znakovima - Lanham Act - dopunjen odredbom o regulaciji boja kao intelektualnog vlasništva tek 1995.

Čitajte i: Ljepota jednostavnosti: Kako savršeno nositi bijelu boja na četiri načina

Stoga je francuska kuća Hermes ‘svoju’ narančastu registrirala u Pantoneu tek početkom ovog tisućljeća, premda su je počeli koristiti za vrijeme Drugog svjetskog rata uslijed nestašice kartona za pakiranje druge boje. Brend oko iste stvari vodi pravnu bitku u Japanu - po njihovu se zakonu boja ne može registrirati jer nije garancija kvalitete proizvoda, s čime se u Hermesu, naravno, ne slažu.

image

Hermes ima svoju nijansu narančaste.

PROFIMEDIA
image

Hermes svoju nijansu narančaste koristi i u kozmetičkoj liniji proizvoda.

HERMES

"Imati vlastitu nijansu nije samo pitanje prestiža nego je to mudar poslovni potez. Naša istraživanja su, naime, pokazala da kupci lakše pamte boje nego nazive i jednostavnije im je brend povezati s nekom bojom nego s logom", rekla je Laurie Pressman, potpredsjednica Pantoneova Instituta za boje.

image

Bez obzira na to o kojem je predmetu riječ, jarko crvena boja upućuje da je riječ o kreaciji Supreme.

SUPREME
image

Nijansa Bottega Green znatno je povećala prodaju modnih dodataka brenda Bottega Veneta.

BOTTEGA VENETA

Za primjer ističe talijanski brend Bottega Veneta za koji su lani osmislili intenzivnu nijansu zelene Bottega Green. Nakon registracije prodaja modnih dodataka te boje porasla je za 65 posto pa je shvatljivo zašto je modnim brendovima važna koloristička prepoznatljivost.

Linker
19. travanj 2024 02:47