Neodoljivi

Šareni božićni džemperi veseli su dodatak svakom zimskom outfitu: Pronašli smo najbolje iz aktualnih kolekcija

Iako su ih nekada smatrali neuglednima, danas su neodoljivi, posebice za svečane prilike poput božićnog ručka, druženja uz kamin i ukusne napitke, ali i razne događaje.

Bilo da volite zimu ili ne, morate priznati da ovo hladno godišnje doba ima svoje čari kojima se suptilno uvuče u naša srca. Topla čokolada u ruci dok pokriveni dekicom gledamo svoju omiljenu seriju, obiteljsko okupljanje za stolom, neka posebna magija u zraku, božićni ukrasi i tisuću svjetala...

Zbog svih tih trenutaka lakše preživimo minuse, ali i zbog jednog razloga - vrckavih božićnih džempera. Naime, pletenina je zimi ‘must have‘ komad jer, osim što nas odlično grije, lijepa je i za vidjeti u zimskim modnim kombinacijama. A posebno su slatki džemperi s božićnim i zimskim motivima koji se popularno nazivaju i ‘ružnima‘.

Iako ih se nekada smatralo neuglednima, sada su itekako željeni odjevni predmet, posebice na druženjima u zatvorenom. Bake su ih ranije plele svojim unucima kao poklon za Božić, a izrađivale su ih od teške vune pa su izgledali prilično nezgrapno. No, znate li kako se uopće pokrenuo ovaj simpatičan trend?

Čitajte i: Ključni ovosezonski komadi izgledaju kraljevski u snježnoj boji: No, kod nošenja slijedite ovo ključno pravilo!

Povijest božićnih džempera

Sve je počelo u pedesetim godinama prošlog stoljeća kada je Božić masovno počeo komercijalizirati. Ovaj odjevni komad prvo je postao poznat kao "Jingle Bell džemper", a krasili su ga su diskretni božićni ukrasi. Izvorno nisu nikada trebali imati etiketu ‘ružnih‘ jer su bili prije svega radosni.

No, obično su ih izrađivale bake svojim unucima kao poklon za Božići to od teške vune pa su izgledali prilično nezgrapno i neugledno.

image

Bill Cosby na setu ‘Cosby Showa‘.

SHOOTING STAR/DDP USA/PROFIMEDIA

Taj trend je bio skromno prisutan u medijima sve do 80-ih, kada je postao popularan na TV-u. Lik koji je popularizirao čudne veste s čudnim uzorcima bio je Cliff Huxtable iz Cosby Showa. Do kraja desetljeća bilo je uobičajeno da ih nose voditelji specijalnih božićnih emisija.

Tijekom devedesetih taj stil je zamro, ali nikada nije nestao. Prekretnica je bila kada se lik Marka Darcyja osramotio u filmu "Dnevnik Bridget Jones" iz 2001. s jednim od najneumjesnijih dizajna koji se mogu vidjeti na ekranu. Dizajneri su za film ručno pleteli unikatne džemperi!

image

Colin Firth kao Mark Darcy u filmu ‘Dnevnik Bridget Jones.

ALLIANCE ATLANTIS COMM./ENTERTAINMENT PICTURES/PROFIMEDIA

U Vancouveru su početkom 2000.-ih Chris Boyd i Jordan Birch pokrenuli prvu zabavnu s božićnim džemperima. Ideja se ubrzo proširila po cijeloj Kanadi i SAD-u, a kasnije i po svijetu. Do 2007. božićni džemperi su se masovno googlali, a trend je ponovno zaživio i traje sve do danas.

Čitajte i: U potrazi ste za idealnim poklonom? Nakit domaćeg brenda umjetničko je djelo koje će osvojiti svaku ženu

Božićni džemperi su čak dobili i svoj dan - 21. prosinca slavi se Dan ‘ružnih‘ božićnih džempera, a možete ga proslaviti i vi.


Pogledali smo kakva je ponuda po popularnim trgovinama i našli neke zbilja odlične primjerke!

image

PULL&BEAR, Sportska majica, 199,90 kn.

PULL&BEAR
image

PULL&BEAR, Božićni Mickey pulover, 229,90 kn.

PULL&BEAR
image

PULL&BEAR, Božićni kardigan, 279,90 kn.

PULL&BEAR
image

PULL&BEAR, Božićni patchwork pulover, 229,90 kn.

PULL&BEAR
image

H&M, Zimski pulover, 149,92 kn.

H&M
image

H&M, Zimski pulover, 299,92 kn.

H&M
image

RESERVED, Dugi džemper s božićnim motivom, 199,90 kn.

RESERVED
image

RESERVED, Pulover s blagdanskim motivom, 179,90 kn.

RESERVED
image

ABOUT YOU, Pulover ‘Rieke Christmas‘, 189,00 kn.

ABOUT YOU
image

ABOUT YOU, Pulover s motivom snjegovića, 224,00 kn.

ABOUT YOU
Linker
17. travanj 2024 00:20