Jedno od pića koje nas instantno podsjeti na ljetni odmor svakako je rosé! Nježan je, razigran, fotogeničan i pomalo neuhvatljiv, baš poput ljeta, ali sve dok njegovu pitkost i svježinu ne uništimo jednom naizgled uobičajenom pogreškom.
Boja tako posebna da pobjeđuje najbolji filter društvenih mreža, a efekt kapljica na hladnoj čaši jači od ljetnih temperatura već na prvi pogled - ako trebamo proglasiti piće ljeta koje će zadovoljiti i najistančanija nepca, vjerojatno se slažemo kako je to baš rosé.
Ne čudi zato što je u posljednjih nekoliko sezona postao statusni simbol dobrog stila i odličnog ukusa. Rosé tako doživljava pravu malu evoluciju i zato nadilazi ispijanje ukusnih kapljica u svome klasičnom izdanju. Ovog ljeta dobro će se snalaziti u koktelima, ponekad servirati u froséu (da, to je slushy verzija i jako je dobra), ali i ulaziti u sve moguće spritz varijacije na Instagram feedovima. Ali kako je obično slučaj s lijepim stvarima - lako ih je pokvariti. Ništa drugačije nije i s roséom!
Greška koju bismo trebali izbjegavati
Ako bismo rosé zamišljali kao osobu, mogli bismo reći da voli društvo, ali ne podnosi gužvu. Pa ako ste barem jednom u životu napunili veliku čašu do vrha kockicama leda, dolili rosé, možda dvije vrste likera, sok od bazge i malo naranče te pomislili kako ste napravili remek-djelo... Zapravo, niste! Naime, čarolija ovog vina leži upravo u balansu između voćnih aroma, svježine i te pitke, nenametljive elegancije.
Razvodniti ga do neprepoznatljivosti najveća je greška koju možemo napraviti, jer u ovom finom pitkom vinu tako ubijamo ono zbog čega ga volimo, a to je njegov joie de vivre! Također, koliko god djelovao teoretski neodoljivo u nekom od sjajnih kombinacija, stručnjaci upozoravaju da miješanje roséa s jakim, aromatičnim likerima može potpuno uništiti njegove nježne voćne note.
U kojim prilikama ga poslužiti (i kako)
Ako uživate u laganom brunchu s prijateljicama, pikniku pod hladovinom krošnji ili impulzivnoj večeri u finim restoranima, rosé je uvijek odličan izbor. Idealno ga je poslužiti rashlađenog, a ako baš hoćete pokazati konobaru da se razumijete u svoje vino, slobodno ga pitajte je li rashlađen na temperaturi 7–13 °C. Pijuckajte ga iz elegantne vinske čaše, a ako se odlučite na koktel, neka dodaci budu suptilni. Malo mineralne, listić mente, kockica svježeg voća bit će dovoljni da ovom piću daju zaigranost, ali ipak ne oduzmu identitet.
Pogled u prošlost
Kada je rosé zapravo počeo osvajati istančana nepca, zapravo se točno ne može utvrditi, jer su u davna vremena mnoga crvena vina bila boje roséa kakvog znamo danas. Tek s razvojem metoda fermentacije vinari su uspjeli proizvesti duboka, tamna crvena vina kakva danas poznajemo. Ipak, 6. stoljeće prije Krista navodi se kao vrijeme kada su iz Francuske, Provanse, počela širiti priča o ružičastom vinu roséu po cijelom Mediteranu, ali čak i do SAD-a, koje su ideju o laganim vinima osobito prihvatile sedamdesetih godina. Međutim, tehnika kojom se dobivao rosé nije previše obećavala, pa su se u SAD-u kao i ostatku svijeta za rosé počeli ozbiljno zanimati i nadilaziti pojam ‘vina za početnike‘ tek krajem 2000-ih, kada su počela distribuirati prava fina vina.
Moderno ružičasto vino kakvo danas poznajemo, s voćnim notama, svoju renesansu doživljava posljednjih dvadesetak godina.
Mlađe generacije u Francuskoj, SAD-u, ali i kod nas s veseljem dižu čaše, posvećujući ovoj vrsti vina čak cijeli dan (rosé all day). Kako i ne bi kada ga lakoća kojom klizi niz grlo, fotogeničnost kojom ulazi u kadar i činjenica da odlično komplementira većini jela - čine idealnim suputnikom u ljetnim scenarijima.
Favoriti
Naravno, nije svaki rosé isti. Neki su pitomiji, a neki dovoljno karakterni da ih se pamti. Među njima je i jedan domaći favorit - savršeno svjež, a dovoljno kompleksan da zadovolji sve - Rosé Premium. Njegova svježina i voćni karakter dolaze iz jednog od najcjenjenijih hrvatskih terroira, gdje Zweigelt i Pinot Noir postižu svoj puni potencijal. Nešto intenzivnijeg ružičastog tona, Rosé Premium i dalje oduševljava svojom nježnom, ugodnom aromom koja se lijepo sljubljuje s ljetnim specijalitetima poput ribe i morskih plodova, mladih sireva i voćnih slastica. Za sve koji vole profinjenu dozu uzbuđenja, Rosé Premium Brut pjenušac donosi razigranu, vibrantnu svježinu i bogatstvo okusa.
Zapravo je vrlo jednostavno! Sljedeći put kada vam u ruke dođe butelja ovog vina predivne boje i osvježavajućeg okusa sjetite se da rosé nije podloga, već je glavni lik!
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Gloria X Kutjevo
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....