Važno priznanje

David Pejić u finalu izbora za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU

Mladi direktor Zrna, primjenjujući inovativne pristupe i metode, pokrenuo je najveći no-till biointenzivni vrt u regiji. Razvoj imanja usredotočen je na energetsku samodostatnost, istraživanje i inovacije te koncept ‘od polja do stola‘.

David Pejić, direktor Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, jedini je predstavnik Hrvatske nominiran za prestižnu nagradu najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU.

Kako bi podržala Akcijski plan za razvoj ekološke poljoprivrede objavljen u ožujku 2021., Europska komisija po prvi puta dodjeljuje nagrade za ekološku proizvodnju. Njima se želi odati priznanje najboljim i najinovativnijim dionicima u ekološkom vrijednosnom lancu koji pridonose smanjenju negativnog utjecaja poljoprivrede na okoliš i klimu i ostvarivanju ciljeva EU-ove Strategije od polja do stola i Strategije za bioraznolikost.

David Pejić vodi Zrno, najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj koje se nalazi u Dubravi, u Zagrebačkoj županiji. Na 22 hektara zajedno s 39 zaposlenika uzgaja oko 60 različitih kultura.

Primjenjujući inovativne pristupe i metode, pokrenuo je najveći no-till biointenzivni vrt u regiji. Razvoj imanja usredotočen je na energetsku samodostatnost, istraživanje i inovacije te na koncept "od polja do stola". U tom smislu, osim poljoprivrede, proizvodni kapaciteti imanja uključuju i preradu povrća u različite vrste prirodno fermentirane zimnice te pekarstvo u sklopu kojeg se proizvodi preko 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, 20 vrsta slastica te niz gotovih jela poput salata i sendviča. Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog porijekla te su izrađeni majstorskom vještinom i strašću lokalnih djelatnika. Zrno eko imanje je i mjesto brojnih edukacija, treninga i stručnih savjetovanja. Proizvodna načela imanja primjenjuju se i ugostiteljstvu sa zagrebačkim Zrno bio bistroom, prvim i jedinim certificiranim ekološkim restoranom u Hrvatskoj.

image

David Pejić, direktor Zrna

PRESS

"Zrno već više od 30 godina djeluje kao simbol i predvodnica ekološke poljoprivrede i proizvodnje, s više od 100 certificiranih ekoloških proizvoda. Iznimno smo počašćeni što je Europska komisija odlučila prepoznati naš rad, uvrstivši nas u uži izbor finalista za EU Organic Award. Kroz projekte poput najvećeg biointenzivnog no-till vrta u regiji ili Zrno bio bistroa, prvog i jedinog certificiranog ekološkog restorana u Hrvatskoj, nastojimo primjerom predstaviti i educirati tržište i njegove sudionike o važnosti ekološke poljoprivrede za dobrobit okoliša i pojedinca", izjavio je David Pejić povodom nominacije.

Koliko su znanje i inovativnost Zrna kroz dosljednu praksu ekološke proizvodnje važni za razvoj lokalne zajednice, potvrđuje i Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije. Ističe kako su upravo rezultati u ekološkoj proizvodnji na Zrno eko imanju bili glavno uporište u razradi vizije Zagrebačke županije kao vodeće zelene županije čiji se razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane te razvoju pametnih sela.

image

Zrno je najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj

PRESS

U kontekstu lokalnog gospodarstva, ovakvi inovativni i održivi projekti iznimno su važni i zbog zapošljavanja te razvoja ruralnih sredina.

Inače, u Europskoj uniji potražnja za certificiranim ekološkim proizvodima kontinuirano raste, što potiče i razvoj proizvodnje te EU trenutno ima oko 344.000 ekoloških proizvođača.

Ovom pak nagradom Europska komisija želi, između ostalog, povećati svijest javnosti o karakteristikama i prednostima ekološke proizvodnje.

Objava pobjednika u sedam kategorija nagrade EU Organic Awards odvit će se u rujnu 2022. u Briselu.


Partneri Europske komisije u ovom projektu su European Economic and Social Committee, European Committee of the Regions, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe.

Linker
29. srpanj 2022 10:11