VELIKI VODIČ

Kako pronaći posao: Ovih deset savjeta pomoći će vam promijeniti karijeru!

Traženje posla, osim volje, zahtjeva spremnost na promjenu, dobru organizaciju i puno strpljenja. Iako se čini lako, mnogi posustanu jer ne znaju odakle krenuti. Donosimo savjete koji će vam pomoći.

Promjena karijere uvijek je izazovna. Bilo da tražite prvi posao, osjećate da je došlo do zasićenja na postojećem ili jednostavno želite bolje radno mjesto, prvi korak je da osvijestite da je došlo vrijeme za promjenu, a zatim i da se dobro organizirate za izazov koji slijedi. To često nije lako, pa donosimo savjete koji će vam pomoći u namjeri da promijenite karijeru.

1. korak: ZACRTAJTE CILJEVE

Kod potrage za poslom ovo je najvažnija stavka. Stoga jasno definirajte svoje ciljeve i budite ustrajni! Za početak dobro razmislite jeste li uopće spremni na promjenu, a nakon toga definirajte i dokle ste spremni ići - kakav posao želite, s kakvim biste primanjima bili zadovoljni, koliko radno mjesto može biti udaljeno od vašeg mjesta stanovanja, jeste li spremni raditi iz tvrtke ili od kuće, koje pogodnosti očekujete od poslodavca i sl.

image

Kao i u svemu, tako je i u traženju posla organizacija vrlo važna

DEPOSITPHOTOS

2. korak: SASTAVITE ŽIVOTOPIS (CV) I REDOVITO GA AŽURIRAJTE

Iznenadili biste se, ali postoje ljudi s podužim radnim vijekom koji uopće nemaju životopis. No, postoje i oni koji svoj radni vijek mogu raspisati na nekoliko stranica A4 formata. Međutim, ni jedno, a ni drugo u očima budućeg poslodavca ne izgleda baš lijepo. U današnje vrijeme životopis podrazumijeva sažet pregled obrazovanja, vještina, postignuća i iskustva. On treba biti profesionalan, dobro uređen i informativan. Svakako treba sadržavati naše kontakte i linkove koje ste naveli u portfoliju vaših radova. Poželjno je navesti i svoje interese i hobije, a ako ističete prisutnost ili postignuća na društvenim mrežama, pobrinite se da su i one linkane na vaše profile. Fotografija nije neophodna, ali ne može škoditi. Ipak, vodite računa da na njoj izgledate pristojno. Savjet više je svakako da, kad se prijavljujete na neki posao, pogledate što točno poslodavac očekuje od kandidata. Shodno tome možete modificirati ili nadopuniti svoj životopis i motivacijsko pismo. To učinite za svaki otvoreni natječaj na koji šaljete molbu.

3. korak: DIGITALIZIRAJTE SE

Davno su prošla vremena kad se posao tražio na burzi. Danas se i to radi online jer je jednostavnije, brže, preglednije i informativnije. Kao što ćete se organizirati da uvijek jedan dan u tjednu šaljete molbe za zaposlenje na točno određen broj adresa, tako se organizirajte da svakodnevno odvojite pola sata i pregledate listu poslova koji se nude na portalima kao što su Moj posao, Posao.hr, Dekra i slični. Korak dalje je otvoriti svoj profil na poslovnoj mreži LinkedIn i posao potražiti ondje s obzirom na to da ćete se tamo jednostavno povezati s osobama iz vaše industrije te lakše doći do informacija, savjeta i preporuka. No, nemojte misliti da je otvoriti račun na LinkedInu sve što trebate napraviti! Budite aktivni, oglasite da tražite posao, komentirajte i dijelite tuđe objave, razmjenjujte informacije, odgovarajte na upite. Možda se među njima krije vaš budući poslodavac.

4. korak: BUDITE PRISUTNI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Ako još niste, svakako otvorite profil na LinkedInu i Facebooku, pa čak i Instagramu ako vas zanima kreiranje digitalnog sadržaja i u toj industriji tražite posao. Društvene mreže, naime, danas postaju vrlo važan segment u traženju posla. I preko njih lako možete doći do svog budućeg poslodavca i stupiti s njim u kontakt, a možda mu tim putem i podijeliti svoj životopis. No, prije nego što to i učinite, potrudite se da vaši profili šalju primjerenu sliku o vama. A "klik" na vaš profil je, vrlo vjerojatno, prvo što će vaš potencijalni poslodavac učiniti.

image

Ako nemate dobro napisan životopis, neka vam taj zadatak bude visoko na listi prioriteta

DEPOSITPHOTOS

5. korak: PROŠIRITE GLAS DA TRAŽITE POSAO

Svatko od nas poznaje nekog tko zna nekog… Znate i sami kako to ide. Stoga nemojte skrivati da tražite posao, nego to razglasite među ljudima za koje znate da bi vam mogli pomoći. I svakako širite svoj krug poznanstava. Tu se opet vraćamo na društvene mreže. Nadalje, u svojem imeniku vjerojatno imate i pozamašan broj poslovnih kontakata koje sada možete iskoristiti (naravno, pod uvjetom da ste uspješno surađivali), jer vam možda baš netko od njih može otvoriti vrata novog, boljeg posla. Dakle, ako do sad niste naučili da je dobro biti u korektnim odnosima sa svojim poslovnim partnerima i kontaktima, krajnje je vrijeme da svladate i tu vještinu. Ne zaboravite ni na prijatelje. Svatko od njih ima svoj krug poznanika i informacije koje vam mogu biti od pomoći.

6. korak: POTRAŽITE POMOĆ ILI SAVJET

Znate onu: "Tko pita, ne skita"?! Ponos na stranu i pitajte ljude u koje imate povjerenja za savjet. Možda ste trenutno baš bezidejni, u strahu, nemotivirani ili, pak, imate potpuno krivu sliku o vašem poslu, vještinama i situaciji na tržištu, pa će vam pogled iz tuđe perspektive pomoći da sagledate stvari na drugačiji način. A možda će vam taj netko od povjerenja na svom primjeru najbolje objasniti gdje su najčešće zamke kod traženja posla, koje su najčešće pogreške i što svakako morate istaknuti. To bi vam itekako moglo olakšati potragu za poslom.

image

Ne strahujte nazvati potencijalnog poslodavca kako biste se raspitali imaju li otvoren natječaj, kome možete poslati svoj životopis s otvorenom molbom za zaposlenje ili da se raspitate je li aktualni natječaj završio

DEPOSITPHOTOS

7. korak: UVIJEK ISTRAŽITE TVRTKU

Na koji god natječaj se javili i na koji god razgovor za posao otišli, vrlo je važno informirati se gdje i kod koga idete. Nema goreg nego kad dođete na razgovor i poslodavac vas pita znate li čime se njihova tvrtka bavi, a vi odgovorite: "Ne" ili, još bolje - slegnete ramenima. Nemojte si dozvoliti taj fijasko! Uguglajte ime firme, pročitajte čime se bavi, tko je direktor, kad je osnovana, s kime radi, što su joj dugoročni i kratkoročni ciljevi i slično. Ove informacije pomoći će vam i da bolje napišete motivacijsko pismo, kao i da se pripremite za razgovor za posao. Također, razmislite gdje se vi tu uklapate te koji bi bio vaš doprinos tom poduzeću. To su dva pitanja koja će vam sasvim sigurno postaviti baš svaki poslodavac.

8. korak: POŠALJITE OTVORENU MOLBU

Od ovog koraka većina strahuje jer nije u našoj praksi, međutim, zašto ne probati. Pripremite motivacijsko pismo, životopis i posjetnicu, ako je imate, profesionalno se odjenite, osmjehnite se i "pokucajte im na vrata". Nakon što se predstavite, zamolite osobu koja vas je primila da vas uputi osobi zaduženoj za vođenje Odjela ljudskih resursa ili drugoj odgovornoj osobi kojoj biste mogli ponuditi svoj životopis i kontakte. Ako baš nitko nije dostupan da vas primi, zamolite e-mail adresu na koju biste mogli u digitalnom obliku poslati dokumentaciju i otvorenu molbu za zaposlenje. Također, nemojte odustati od želje za zaposlenjem kod određenog poslodavca samo zato što nije oglasio natječaj za novo radno mjesto. Svoj životopis možete poslati i mimo natječaja. Praksa kod mnogih poduzeća je takve prijave sačuvati i kontaktirati kandidate kad se otvori novi natječaj.

image

Ulaganje u sebe i dodatna znanja svakako će vam pomoći u traženju posla

DEPOSITPHOTOS

ŠTO JOŠ MOŽETE NAPRAVITI KAKO BISTE PRIJE PRONAŠLI POSAO

ULOŽITE U SEBE: To drugim riječima znači da dobro razmislite o svojim interesima i da se, kada ih osvijestite, krenete dodatno educirati u tom smjeru. Primjerice, volite svijet društvenih mreža i u tom se svijetu vidite i idućih desetak godina, ali ne znate kako to funkcionira - upišite edukaciju digitalnog marketinga. Ili ste, primjerice, oduvijek željeli naučiti neki strani jezik, ali jednostavno niste pronašli vrijeme i motiv. Sad je pravi trenutak! A tako ćete povećati i šanse za zaposlenje.

RAZMISLITE O PROMJENI ZANIMANJA: Postoje zanimanja koja će u budućnosti, nažalost, biti nepotrebna. Razlog tome je digitalizacija. Možda je i vaše zanimanje "pregazilo vrijeme". Ako je tako, razmislite o prekvalifikaciji. Usavršite se u nečem novom, primjerice u stvaranju digitalnog sadržaja, društvenih mreža, marketinga, medija... i postanite konkurentni na tržištu. Osim toga, i u životopisu će lijepo izgledati to što imate dvije struke te će na poslodavca ostaviti dojam da ima posla s osobom koja je spremna učiti i prilagoditi se.

Linker
23. travanj 2024 16:47