DEPOSITPHOTOS
Otkaz koji to nije

‘Tihi otkaz‘ sve je češći na radnom mjestu, provjerite je li i vas zahvatio

Mnogi zbog nezadovoljstva rade točno onoliko koliko su plaćeni i ni minutu poslije radnog vremena, o čemu svjedoče objave na TikToku.

Mnogi zbog nezadovoljstva rade točno onoliko koliko su plaćeni i ni minutu poslije radnog vremena, o čemu svjedoče objave na TikToku.

Postpandemijska radna kultura strelovito se mijenja. Golemom valu davanja otkaza jer nas karijere više ne ispunjavaju ili odluka putovati svijetom radeći usputne poslove umjesto sagorijevati u uredu sve dok tamo ne ‘ostavimo kosti’, pridružio se novi termin - tihi otkaz. To znači da nećemo dati otkaz, ali o požrtvovnom radu i posezanju za radnim zadacima poslije radnog vremena više nema govora. Korektno odrađujemo svoje, radimo točno onoliko koliko smo plaćeni, koliko je dovoljno da održimo korak s kolegama i koliko nam traje radni dan, ni milimetar preko linije koju smo povukli. Zašto se to događa?

image

Kod nas takvo istraživanje nije provedeno, no mnogi bi se mogli prepoznati u riječima prof. Kordowic

PEXELS

"Porast tihog davanja otkaza povezan s osjetnim padom zadovoljstva poslom", pojašnjava za Guardian Maria Kordowic, izvanredna profesorica organizacijskog ponašanja na Sveučilištu u Nottinghamu. Njen zaključak potvrđuje Gallupovo globalno izvješće o promjenama na radnom mjestu za ovu godinu, samo 9 posto djelatnika u Velikoj Britaniji oduševljeno je ili barem zadovoljno svojim poslom.

image

Postpandemijski trend: tiho odustajanje.

PEXELS

Kod nas takvo istraživanje nije provedeno, no mnogi bi se mogli prepoznati u riječima prof. Kordowic.

"Tiho odustajanje je mentalno ‘odjavljivanje‘ s posla zbog iscrpljenosti od prekomjernog obujma posla i nedostatka ravnoteže između poslovnog i privatnog života koji nas je pogodio nakon pandemije. To vodi do manjeg zadovoljstva na poslu, nedostatka entuzijazma, sve manjeg angažmana. Suprotstavljamo se na tihi način", kaže.

No, profesor Ranjay Gulati s katedre poslovne administracije na Harvard Business School kaže za The New York Times da se radi o velikom preispitivanju, situaciji u kojoj iznova procjenjujemo svoje živote i mogućnosti na radnom mjestu. Primjerice, pitamo se hoćemo li se, kad nam se život približi kraju, sjećati pustih prekovremenih sati ili situacija ispunjenih srećom, veseljem i ljubavi koje su nas obogatile neovisno o postignućima u karijeri? Želimo li kraj dočekati kao svojedobno Paul Getty u filmu "Sav novac svijeta"? Imao je sve, al‘ ništa imao nije – rekao bi Đorđe Balašević u svima znanoj baladi. Fenomenu je lakademonski sažeo Clayton Farris, TikToker s 48.000 pratitelja.

"Ne opterećujem se na poslu i više se ne trgam na komadiće."

Obrat ne mora biti drastičan. Ugledne novine navode iskustvo stručnjakinje za ljudske resurse u Austinu u Teksasu.

"Kad sam prvi put pročitala o tihom odustajanju, mislila sam da je to smiješno", rekla je.

Vrijedno radi, dobra je u svom poslu, ali s druge strane nikada nije razumjela ni pojedince koji dodatno rade samo zato da bi privukli pozornost.

"Radit ću svoj posao i odradit ću ga dobro. Budući da sam i za to što radim potplaćena, definitivno neću preuzeti više", zaključuje praktična menadžerica.

Linker
25. travanj 2024 23:50