VAŠ NOVAC, NAŠ ŽIVOT

Luksuz u granicama budžeta: Andrea Andrassy, Vinka Ilak, Rosa Marić i Dajana Barbić o tajnama učinkovite štednje

Financijskom osnaživanju žena namijenjen je panel na portalu Gloria.hr gdje četiri mlade stručnjakinje na edukativan i zanimljiv način govore o štednji, ovrhama, zamkama u upravljanju novcem, predbračnim ugovorima i ekonomskoj nevjeri.

Kad se u medijima razgovara o financijama, gosti su uglavnom vremešni muškarci čije su rasprave mnogima nerazumljive, dosadne i suhoparne, no Glorijin panel “Vaš novac, vaš život”, održan u povodu Svjetskog dana štednje, pokazao je da se ekonomskim temama može pristupiti na potpuno drugačiji način.


S jedne strane razumljivo i zanimljivo, s druge stručno i edukativno, a za to su bile zaslužne četiri mlade dame: Dajana Barbić, izvanredna profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, Vinka Ilak, članica Uprave Fine, Rosa Marić, voditeljica Odjela upravljanja imovinom PBZ Croatia Osiguranja d.d., te Andrea Andrassy, spisateljica i - što mnogi ne znaju - magistrica ekonomije, smjer financije.

image

Voditeljica i moderatorica Lana Pavić.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Voditeljica i moderatorica Lana Pavić ugostila ih je u zagrebačkom prostoru za coworking SquareOne, jedinstvenom po tome što je cijeli kat posvećen samo ženama, a 35-minutna diskusija prošla je u trenu jer se govorilo o intrigantnim temama kao što su spas od ovrha, ulaganje u mirovinske fondove, predbračni ugovor...

"Prije sam mislila kako je on idealno rješenje, ali sada nisam sigurna da bih ga potpisala. Sve ću učiniti za voljenu osobu, pa i pomoći partneru upadne li u financijske probleme. No, treba vidjeti za što se zadužio, jer sigurno ne bih otplaćivala cipele njegove bivše cure", našalila se Andrea Andrassy, otkrivši i kad je krenulo njezino financijsko osvještavanje, u što je uložila novac radeći tijekom studija kao konobarica i zašto se odrekla impulzivne potrošnje.

O tom je problemu detaljnije govorila Andrejina srednjoškolska kolegica Dajana Barbić, koautorica knjige “Pametno sa svojim novcem”. Savjetovala je i kako upravljati osobnim budžetom te objasnila pojmove “lažna štednja” i “financijska nevjera”.

image

Dajana Barbić, izvanredna profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

VEDRAN PETEH/CROPIX

"U braku ili vezi je najvažnije da među partnerima nema skrivenih troškova, već da su zajednički uključeni u financijske odluke i ciljeve. Nije u redu da jedna osoba ostvaruje svoje želje, a druga bude zakinuta", rekla je Dajana Barbić, smatrajući da s financijskim opismenjivanjem treba krenuti što ranije.

Zato mlade poziva da se uključe u edukativni program BUDI FIN - Financijski pismen i odgovoran, koji organizira Ekonomski fakultet u Zagrebu. Govorila je i o problemu promoviranja konzumerizma na društvenim mrežama, gdje se predlaže ulaganje u kratkotrajne doživljaje pod lažnom slikom savršenog života.

image

Rosa Marić, voditeljica Odjela upravljanja imovinom PBZ Croatia Osiguranja d.d.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Ovažnosti pravodobnog i aktivnijeg sudjelovanja u izboru svog mirovinskog fonda kroz ulaganja u 2., obvezni stup i 3. dobrovoljni govorila je Rosa Marić. Svjesna je činjenice da se mnogim mladim osobama ne razmišlja o dalekoj budućnosti i da im je teško poistovjetiti se sa svojim roditeljima, bakama i djedovima, no smatra da si moraju postavljati i ta pitanja kako bi si osigurali kvalitetniji život u mirovini.

Oni koji misle da mogu i sami štedjeti često se dovedu u situaciju da ili prerano potroše ušteđeni iznos ili da si mnogo toga uskraćuju. Zato postoje tri stupa mirovinske štednje iz koje će osoba primati mirovinu kad za to ostvari pravo. Bitno je osvijestiti da je mirovinska štednja iz 2. i 3. stupa osobna imovina svakog člana, pri čemu osiguranici u svakom trenutku mogu vidjeti u što se ulaže njihova imovina te provjeravati stanje svog osobnog računa - ističe Rosa Marić.

To dobro zna i Andrea Andrassy koja ulaže u treći stup, a zahvaljujući racionalnom i svrhovitom raspolaganju novcem nikad se nije suočila s ovrhom. S njima se češće suočavaju muškarci - skoro dvostruko više nego žene - pa to ruši stereotipe da su žene neracionalnije u trošenju novca na materijalne stvari.

image

Andrea Andrassy, spisateljica i magistrica ekonomije, smjer financije.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Vinka Ilak je otkrila i što napraviti kad ovrha stigne, što do njih najčešće dovodi te kako se od njih zaštititi.

"S udrugom Padobran, Hrvatskom udrugom banaka i Hrvatskom udrugom poslodavaca pokrenuli smo projekt Znanjem do financijskog oporavka. U Fininoj poslovnici u Vukovarskoj 70 u Zagrebu - a plan nam je širenje diljem Hrvatske - postoji kutak gdje svatko može dobiti besplatan savjet u vezi ovrha", govori Vinka Ilak, koja nam je otkrila i kako se mnogi dužnici ne žele suočiti s realnošću pa negiraju financijske teškoće, misleći kako će se riješiti same od sebe.

image

Vinka Ilak, članica Uprave Fine.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Nužno je da eliminiraju strah i sram, da priznaju problem te da proaktivno sudjeluju u rješavanju duga. Još je važnije da se financijski obrazuju i osnažuju, što je bio cilj i panela “Vaš novac, vaš život”, koji se može pogledati na portalu Gloria.hr.

Naše gošće na kraju su se složile da si povremeno treba priuštiti i nešto luksuzno - pod uvjetom da u tome budemo umjereni i u granicama vlastitog budžeta - te priznale koja su njihova mala grešna zadovoljstva.

Linker
18. travanj 2024 08:50