Financijska srijeda

Treba li čekati subvencije za kupnju nekretnine? Donosimo odgovore

Cijene nekretnina rastu, balon prijeti da će eksplodirati, kupci u stampedu love željeni stan, ali i dalje nisu sigurni hoće li subvenciju i dobiti. Pitali smo stručnjaka za nekretnine za savjet.

Cijene nekretnina na godišnjoj razini porasle su 15 do 20 posto što su rekordne stope rasta. Već ionako visoke iznose teško je financirati, no, svake sezone kad se približi raspisivanje natječaja za subvencije za kupnju nekretnina, tržište potpuno podivlja. Cijene rastu, potražnja je veća od ponude, a nitko od kupaca zapravo nije siguran u ishod natječaja i nisu sigurni hoće li subvenciju i dobiti. Treba li čekati subvencije ili je bolje kupovati stan u vrijeme kad je tržište relativno stabilno, pitali smo stručnjaka za nekretnine Boru Vujovića, direktora Opereta agencije.

Pri donošenju odluke, čekati subvenciju ili ne, ključno je nekoliko čimbenika, jedan je cijena nekretnine koju kupujete, a drugo je vrijeme koje imate na raspolaganju za rješavanje stambenog pitanja. Najvažnije je ipak provjeriti vlastitu kreditnu spospobnost za što nam često posluže online kreditni kalkulatori, no, treba biti oprezan jer nisu uvijek pouzdani.

Kreditni kalkulator ne uzima u obzir financije tvrtke u kojoj radite, vaše redovito ispunjavanje obaveza po drugim zaduženjima i druge financijske obaveze.

Procedura za odobrenje stambenog kredita razlikuje se od procedure koju prolazite ako se odlučite na subvenciju, a iznimno je važna potpuna dokumentacija stana kojeg kupujete što znači da morate imati uporabnu dozvolu čak i za zgradu izgrađenu u sedamdesetim godinama. O čemu sve trebate voditi računa pogledajte u video razgovoru s našim savjetnikom za nekretnine.

Sljedeće srijede pričamo o nekretninama kao investiciji i načinu štednje. Kad se isplati, a kad ne?

Srijeda, dan nakon utorka (koji je u povijesti zapamćen kao crni utorak 1929.), je dan za financijski oporavak! Pratite nas srijedom za više financijskih recepata!

Linker
24. travanj 2024 05:04