PROMO

Jesu li dude varalice štetne za bebe?

Bebe od prvog dana života traže kontakt zbog čega je najbolji način za smirivanje djeteta dojenje ili držanja u naručju. Međutim, jedan od popularnih načina smirivanja djeteta je i duda varalica koju u zapadnoj Europi koristi do 80% djece. Upravo zbog toga, jedno od najčešćih pitanja roditelja je - jesu li dude varalice štetne za bebu?

“Duda je pomagalo čija je svrha umiriti i utješiti dijete. Korištenje dude ne bih nazvala štetnim, ali bi voljela ukazati na njezino optimirano i razumno korištenje, u svrhu utjehe, kada su sve ostale potrebe djeteta namirene”, izjavila je Hela Puljić dr.med. dent., dodavši kako, gledano sa stomatološkog stajališta, s korištenjem dude bi trebalo prestati do djetetove 3. godine života.

image
PROMO

JESU LI SVE DUDE ISTE?

Iako dude mogu biti od pomoći kako roditeljima tako i djeci, ono što je najvažnije je odabrati odgovarajući proizvod. Većina duda zbog svojeg okruglog oblika sisaljke može uzrokovati nepravilnosti u razvoju djetetove čeljusti, ali i dovesti do brojnih drugih tegoba.

„Ukoliko se roditelj odlučio na korištenje dude treba birati dudu što plosnatijeg oblika, jer će takva duda podjednako prenositi opterećenje na nepce i zubne grebene, te će biti izbjegnute negativne posljedice na razvoj čeljusti i poziciju zubi”, objašnjava doktorica Puljić.

ŠTO JE BIOFUNKCIONALNA DUDA?

Biofunkcionalnost je rezultat promišljanja o uzrocima i posljedicama upotrebe dude varalice u cilju stvaranja proizvoda koji podupiru prirodan razvoj djeteta. Curaprox dude osmislilio je dr. Herbert Pick, ortodont iz Kufsteina u Austriji, kojem je razvoj biofunkcionalne dude postao osobna misija, nakon što se kod njegova sina, upotrebom neadekvatne dude, razvio križni zagriz:

„Osjetio sam velik izazov, ne samo kao otac, već i kao ortodont, i želio sam saznati zašto točno dolazi do križnog zagriza te kako se to može spriječiti,” rekao je i dodao kako je samo 20% deformacija čeljusti genetičkog pordijetla, zbog čega je važno da oblik dude bude biofunkcionalan.

image

CURAPROX ORTODONTSKA DUDA

PROMO

Curaprox ortodontska duda djeluje u potpunom skladu s prirodnim razvojem djetetove usne šupljine, od čeljusti i zuba do funkcije disanja.

Za razliku od standardne, okrugle dude koja u djetetovim ustima stvara vakuum i pritisak na nepce, Curaprox dude imaju plosnati vrh koji ravnomjerno raspoređuju pritisak na nepce što smanjuje mogućnost za razvoj nepravilnosti kao što su križni i otvoreni zagriz.

„Biofunkcionalna duda podupire prirodan razvoj djetetovih zubića i čeljusti.“

Curaprox biofunkcionalna duda koju su razvili ortodonti predstavljamo prekretnicu na području duda varalica, kako za oralno tako i za opće zdravlje djeteta.

Zahvaljujući posebno dizajniranom, duda umiruje bebu i sprječava pomicanje zubi, podržava normalan razvoj desni, zubi, nepca i čeljusti te razvoj govora i prirodan proces gutanja. Osigurava optimalno disanje kroz nos, a ne kroz usta i time bebi osigurava bolji san.

Za potpuno zdravlje dojenčadi, Curaprox u svom asortimanu, osim ortodontskih duda nudi i prsten za grickanje koji pomaže kod nicanja zubića, pobuđuje osjetila i promiče senzorne i motoričke sposobnosti te prvu četkicu za zube u potpunosti prilagođenu bebama od prvog zubića do 5. godine života.

Linker
28. travanj 2024 11:35